Έρευνες - Μελέτες

Οι Βρετανοί, ο λιγότερο ανήσυχος λαός για τις επιπτώσεις του 5G στην υγεία

5g_world

Αν και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει παρέμβει, ώστε να διαλύσει τους προβληματισμούς για την επίδραση των δικτύων 5ης γενιάς στον ανθρώπινο οργανισμό - πρόσφατα για να διαψεύσει τη σύνδεση COVID-19 και 5G - ένας αριθμός πολιτών, παγκοσμίως, συνεχίζει να ανησυχεί. Σύμφωνα με νέα έρευνα από την εταιρεία συμβούλων Kekst CNC, οι Βρετανοί είναι ο λαός με τις λιγότερες ανησυχίες σχετικά με τη σύνδεση της τεχνολογίας 5G με την υγεία του ανθρώπου. Η σχετική έρευνα δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα, που υιοθετεί στον μικρότερο βαθμό τις θεωρίες …συνωμοσίας σχετικά τις επιπτώσεις του 5G στην ανθρώπινη υγεία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις χώρες, όπου διατυπώνονται οι λιγότερες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις του 5G στην υγείαΣυγκεκριμένα, μόλις το 6% των Βρετανών υιοθετεί την άποψη “υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ανάπτυξης των δικτύων 5G και του νέου κορωνοϊού”, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 19%. Την ίδια στιγμή, το 11% των Γερμανών, το 10% των Σουηδών και το 11% κατοίκων της Ιαπωνίας ασπάζονται την παραπάνω άποψη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, το 55% των Βρετανών συμφωνεί με την άποψη “δεν υπάρχει κανενός είδους ανησυχία για την υγεία του ανθρώπου, που να σχετίζεται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G”. Με την άποψη αυτή συντάσσεται και το 43% των Αμερικανών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 35%, στη Δανία 37% και στην Ιαπωνία 27%. 

Ηλικιακές διαφορές
Η ίδια έρευνα δείχνει, πάντως, ότι στις εξεταζόμενες χώρες υπάρχει μια αρκετά σημαντική μειοψηφία, που διαφωνεί με τη δήλωση ότι το 5G δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 15% διαφωνεί ελαφρώς ή έντονα με αυτήν τη δήλωση, στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 17%, στη Γερμανία και τη Σουηδία 19%.

Στο μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ηλικιακή ομάδα 35-44 είναι αυτή η οποία, κατά κύριο λόγο, διαφωνεί με την άποψη ότι το 5G δεν ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. “Κάθε νέα γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών δημιουργεί ένα κύμα ανησυχιών σχετικά με τις επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό”, αναφέρει η Kekst CNC. “Ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν αποκλείσει - ορθώς - τις θεωρίες συνωμοσίας για τη σύνδεση του COVID-19 με το 5G, θα πρέπει να ανησυχούν για τον προβληματισμό περί συσχέτισης της νέας τεχνολογίας γενικότερα με την ανθρώπινη υγεία”, σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας.Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι είναι κακή η συγκυρία για τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών ότι η εμπορική έναρξη μιας τόσο σημαντικής τεχνολογικής εξέλιξης συμπίπτει με μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. “Σίγουρα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και ασφαλώς είναι απαραίτητο να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες σχετικά με την επιστημονική αλήθεια για την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας χαμηλής συχνότητας, ώστε να αποφευχθούν οι βανδαλισμοί των τηλεπικοινωνιών”, καταλήγουν οι αναλυτές.

Θυμίζουμε ότι, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο κυκλοφόρησαν θεωρίες… συνωμοσίας πως ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω των 5G κεραιών, πολίτες έσπευσαν να τις κάψουν σε τρεις μεγαλουπόλεις: το Birmingham, το Liverpool και το Merseyside.