Έρευνες - Μελέτες

Η αγορά των υπολογιστών θα επιστρέψει σε ανάπτυξη, αλλά το 2022

laptop_people

Βαθιά είναι η κρίση που προκαλεί στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών η υγειονομική κρίση του COVID-19 και οι συνέπειές της στην παγκόσμια οικονομία. Οι πωλήσεις υπολογιστών θα μειωθούν φέτος κατά 7%, θα παραμείνουν στάσιμες το 2021 και θα ανακάμψουν κατά 2% από το 2022.

Οι πωλήσεις υπολογιστών θα μειωθούν φέτος κατά 7%, θα παραμείνουν στάσιμες το 2021 και θα ανακάμψουν το 2022Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Canalys, οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών και tablets θα μειωθούν στα 367,8 εκατ.μονάδες το 2020 από 395,6 εκατ.τεμάχια το 2019. Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα χειρότερα για την αγορά έχουν περάσει, καθώς στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης αναμένεται η μείωση των πωλήσεων να είναι πιο περιορισμένη έναντι των τριών πρώτων μηνών του έτους.

Αυτή η εκτίμηση στηρίζεται κυρίως στην επιστροφή της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και της κατασκευαστικής δυναμικής της Κίνας σε μία κανονικότητα, παράγοντες που θα επιτρέψουν στην αγορά να εξυπηρετήσει τη ζήτηση σε τμήματα όπως η εξ αποστάσεως εργασία και η τηλε-εκπαίδευση.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η ύφεση του κορωνοϊού στις παγκόσμιες οικονομίες θα είναι σημαντική, αναγκάζοντας καταναλωτές, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις ανελαστικές τους δαπάνες, η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα συνεχίσει να περνά δύσκολες στιγμές.

Από τα πιο ζωτικά τμήματα της αγοράς είναι και θα παραμείνουν τα notebooks, καθώς καλύπτουν τις ανάγκες της τηλε-εργασίας, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να εφαρμόζεται. Το ίδιο ισχύει και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς πολλά σχολεία ανά τον κόσμο επενδύουν σε ψηφιακά προγράμματα σπουδών. 

Προβλέψεις ανά περιοχή
Καθώς οι περισσότερες μεγάλες αγορές στην Ευρώπη αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, η Canalys αναμένει ότι η πτώση των πωλήσεων στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα περιοριστεί ποσοστιαία στο -1% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Συνολικά, πάντως, οι αποστολές υπολογιστών και tablet στον EMEA αναμένεται να μειωθούν κατά 10% το 2020 πριν σημειώσουν αύξηση 1% το 2021. 

Στο μεταξύ, η εταιρεία προβλέπει ότι οι πωλήσεις υπολογιστών και tablets στην αγορά της Κίνας θα μειωθούν κατά 3% το 2020 και θα σημειώσουν αύξηση 4% το 2021. Ενώ η Κίνα είναι η οικονομία, που επλήγη πλήττεται περισσότερο από την πανδημία το πρώτο τρίμηνο του 2020, έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, τάση η οποία μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, η Canalys αναμένει ότι ο πενταπλασιασμός της ζήτησης έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020 θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των πωλήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. «Μακροπρόθεσμα, το σχέδιο της κυβέρνησης να επενδύσει περίπου 1,4 τρισ. δολάρια σε διάστημα έξι ετών στον τομέα της τεχνολογίας θα προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για το οικοσύστημα υπολογιστών» αναφέρουν οι αναλυτές. 

Ασία-Ειρηνικός
Για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού η Canalys προβλέπει ότι η αγορά Η / Υ θα μειωθεί 1% σε ετήσια βάση το 2020 και η ανάκαμψη της αγοράς θα ξεκινήσει το 2021. Ενώ χώρες όπως η Νότια Κορέα βρίσκονται ήδη στο δρόμο προς την ανάκαμψη, η πλειονότητα των κρατών της Νότιας Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζει μερική μόνο χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Σε αυτές τις αγορές, ενώ η εμπορική ζήτηση αναμένεται να είναι ισχυρή για το υπόλοιπο του 2020, η ζήτηση των καταναλωτών θα είναι άτονη.

Στο μεταξύ, η Canalys προβλέπει ότι οι συνολικές αποστολές υπολογιστών και tablets στη Βόρεια Αμερική θα μειωθούν κατά 6% σε ετήσια βάση το 2020. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως η μεγαλύτερη αγορά υπολογιστών στον κόσμο, επηρεάστηκαν από ελλείψεις εφοδιασμού το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, αναμένεται σημαντική αύξηση της ζήτησης στο δεύτερο τρίμηνο, με γνώμονα τις μεγάλες επιχειρήσεις που επιθυμούν να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι. Οι αναλυτές τοποθετούν την ανάκαμψη στις ΗΠΑ το 2022, όταν η αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% ετησίως.

Τέλος, καθώς πολλές χώρες στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αγορών, όπως η Βραζιλία και το Μεξικό, τα κρούσματα του COVID-19 εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, η ανάκαμψη της αγοράς ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο. Η Canalys αναμένει ότι οι αποστολές θα μειωθούν κατά 16% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με περαιτέρω μειώσεις 6% και 9% το τρίτο τρίμηνο και το τέταρτο τρίμηνο. Η Λατινική Αμερική αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστώνσχετικά αργά, δηλαδή από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά.