Έρευνες - Μελέτες

Η Ευρώπη ανεβάζει ταχύτητα: 80 νέα δίκτυα 5G εντός του 2020

5g_1_new

Προς την εποχή του 5G κινείται ταχύτατα η Ευρώπη, αν και δεν είναι σε όλα τα κράτη ανάλογα ταχύς ο βηματισμός προς τα δίκτυα επόμενης γενιάς στις κινητές επικοινωνίες. Συνολικά, επί ευρωπαϊκού εδάφους, το 2019, 14 πάροχοι έθεσαν σε λειτουργία 20 δίκτυα τεχνολογίας 5G σε εννέα χώρες, καθιστώντας την Ευρώπη μία από τις πρωτοπόρες περιοχές του κόσμου για τη νέα τεχνολογία.

Το 2019 τέθηκαν σε λειτουργία 20 δίκτυα τεχνολογίας 5G επί ευρωπαϊκού εδάφους. Το 2020 αναμένεται να προστεθούν άλλα 80Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει ο Οργανισμός ΕΤΝΟ (European Telecom Network Operators) σε σχετικό report του, μέχρι τα τέλη του 2020 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία άλλα 80 δίκτυα, φέρνοντας την τεχνολογία του 5G σε εκατομμύρια Ευρωπαίους. Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν όσο το δυνατόν ταχύτερα στην εποχή του 5G, οι εταιρείες του κλάδου δείχνουν να κινητοποιούν όλες τις δυνάμεις τους. Για παράδειγμα, το network sharing (η κοινή χρήση δικτύων μεταξύ διαφορετικών παρόχων) έχει επισπεύσει τον βηματισμό της Ευρώπης προς το 5G. Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι, ήδη, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν από μία έως και τρεις συμφωνίες network sharing μεταξύ των παρόχων.

Το εν λόγω report “The State of Digital Communications 2020”, που συντάχθηκε από την Analysys Mason για να χαρτογραφήσει τις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ευρώπη, διαπιστώνει ότι κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτητα, με την οποία θα προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης φάσματος, που θα χρησιμοποιηθεί από το 5G. 

Δημοπράτηση φάσματος
Η διαδικασία δημοπράτησης φάσματος για το 5G δεν προχωρά σε όλες τις χώρες με ταχείς ρυθμούς. “Μόνο λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ολοκληρώσει τις δημοπρασίες φάσματος: έξι ευρωπαϊκά κράτη έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη ζώνη των 700MHz, τέσσερις για τα mmWave και μόνο τρεις για όλες τις φασματικές ζώνες 3,4, 3,5, 3,6 και 3,7 GHz”, αναφέρει μελέτη. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της, από το 2000, οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες έχουν δαπανήσει €110 δισ. μόνο για την απόκτηση φάσματος για το 3G, €37,6 δισ. σε φάσμα για το 4G, ενώ από την έλευση της τεχνολογίας 5G οι εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη δαπανήσει €12,4 δισ. 

Επενδύσεις
Σύμφωνα με τα ευρήματα της σχετικής έρευνας, οι ετήσιες επενδύσεις των εταιρειών του κλάδου σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, το 2019, έφθασαν τα €48,6 δισ. Σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, οι Ευρωπαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν την υψηλότερη αναλογία επενδύσεων ως προς τα έσοδα.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση, οι επενδύσεις ανά χρήστη είναι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Ειδικότερα, διαμορφώνονται σε €89 ανά χρήστη έναντι €213 ευρώ ανά χρήστη που είναι στις ΗΠΑ και €191 στην Ιαπωνία. Αυτή η διαφοροποίηση, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντανακλά μια σειρά από εγγενείς παράγοντες που χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών, όπως η πιο ασθενής ζήτηση, οι χαμηλότερες τιμές και ο κατακερματισμός της αγοράς.