Έρευνες - Μελέτες

6 στις 10 εταιρείες πιστεύουν ότι το 5G θα είναι μια επαναστατική τεχνολογία

smartphone

Τον αντίκτυπο της νέας γενιάς δικτύων κινητών επικοινωνιών 5G έχει αρχίσει να σταθμίζει η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα. Εν αναμονή της μαζικότερης διείσδυσης του 5G, οι εταιρείες ανά τον κόσμο ήδη μετρούν τον αντίκτυπο της νέας τεχνολογίας.

8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος του 5G θα είναι σημαντικός, αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια παραμένουνΣήμερα, το 79% των εταιρειών εκτιμά ότι το 5G θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οργάνωση τους. Μάλιστα ένα 57% εξ αυτών θεωρεί ότι το 5G θα είναι “επαναστατικό”, ενώ μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (24%) απαντά ότι ο αντίκτυπος του 4G ήταν “επαναστατικός”.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει νέα παγκόσμια έρευνα της Accenture, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 2.600 στελεχών επιχειρήσεων από 12 βιομηχανικούς κλάδους σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία-Ειρηνικό. Παρά τις αυξημένες επιχειρηματικές προσδοκίες από τη νέα τεχνολογία, οι ανησυχίες των εταιρειών ανά τον κόσμο για θέματα ασφαλείας, που μπορεί να εγείρει η υιοθέτηση του 5G, όχι μόνο παραμένουν, αλλά έχουν ενταθεί ελαφρά το τελευταίο έτος.

Συγκεκριμένα, περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των ερωτηθέντων εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων 5G, σε σύγκριση με το 32% της περυσινής έρευνας. Επιπλέον, περισσότερα από 6 στα 10 στελέχη (62%) φοβάται ότι το 5G θα καταστήσει τις επιχειρήσεις πιο ευάλωτες στις κυβερνοεπιθέσεις. Οι εταιρείες εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ξεκινήσει σε επίπεδο χρήστη, είτε πρόκειται για συσκευές, είτε για ανθρώπους. 

Θέματα ασφάλειας
“Η σύνδεση μεταξύ του 5G και των κινδύνων ασφαλείας, που μπορεί να προκύψουν, είναι πολύπλοκη. Τα στελέχη αφενός πιστεύουν ότι το 5G μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της επιχείρησης τους, αφετέρου, όμως, εκτιμούν ότι η αρχιτεκτονική δικτύου του 5G παρουσιάζει εγγενείς προκλήσεις, όσον αφορά την ιδιωτικότητα των χρηστών, τον αριθμό των συνδεδεμένων συσκευών και δικτύων, την πρόσβαση στις υπηρεσίες και την ακεραιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας”, αναφέρει η σχετική μελέτη της Accenture.

Η έρευνα δείχνει, εξάλλου, ότι ήδη μια μερίδα επιχειρήσεων, παγκοσμίως, προετοιμάζεται για το πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, τα τρία τέταρτα (74%) απαντούν ότι αναμένουν να επαναπροσδιορίσουν τις πολιτικές και τις διαδικασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια, καθώς θα αυξάνεται η διείσδυση του 5G. 

Κόστος προσαρμογής
Το κόστος προσαρμογής των αλλαγών που θα φέρει η νέα τεχνολογία επίσης απασχολεί την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα. Συγκεκριμένα, το κόστος λειτουργίας του 5G είναι ένα ζέον θέμα, με το 80% των εταιρειών να εκτιμά ότι το κόστος διαχείρισης της υποδομής και των εφαρμογών πληροφορικής θα αυξηθεί. Εν τω μεταξύ, σχεδόν το ένα τρίτο (31%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι το κόστος της εφαρμογής του 5G θα είναι υπερβολικά μεγάλο.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται εξωτερική υποστήριξη για να “ξεκλειδώσουν” τις δυνατότητες του 5G, με τρία τέταρτα (72%) των στελεχών να δηλώνουν ότι χρειάζονται βοήθεια σε αυτόν τον τομέα.