Έρευνες - Μελέτες

1 στους 10 κατόχους smartphone κάνει πληρωμές μέσω κινητού σε μηνιαία βάση

smartphonepayment

Αν και το κινητό πορτοφόλι δεν αναμένεται να αντικαταστήσει άμεσα το παραδοσιακό, η χρήση του ως μέσου πληρωμών εντός των καταστημάτων αυξάνεται ραγδαία. Περίπου ένας στους δέκα κατόχους smartphone, ανά τον κόσμο, αναμένεται, φέτος, να κάνει πληρωμές σε καταστήματα μέσω του κινητού, τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Μάλιστα, οι ανέπαφες πληρωμές μέσω “έξυπνων” κινητών, εντός καταστημάτων, θα αυξηθούν περισσότερο από 1.000% το 2015 σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Οι αγορές μέσω smartphones εντός καταστημάτων θα αυξηθούν περισσότερο από 1.000% φέτοςΣύμφωνα με τη 14η έκδοση των Προβλέψεων της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών Deloitte Global, το τέλος του 2015 θα σηματοδοτήσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων, όσον αφορά στις πληρωμές εντός καταστημάτων σε όλο τον κόσμο.

Ο ρόλος των συσκευών smartphones, στην καθημερινότητα των καταναλωτών, θα είναι - και το 2015 - κάτι παραπάνω από κομβικός. Για παράδειγμα, αντίθετα με τις προηγούμενες προβλέψεις του κλάδου, που ήθελαν τις πωλήσεις smartphones να μην αυξάνονται πλέον, η Deloitte Global προβλέπει ότι, μόνο φέτος, θα υπάρξουν ένα δισεκατομμύριο αναβαθμίσεις συσκευών, αποδεικνύοντας ότι η αγορά δεν μειώνεται ακόμη.

Σύμφωνα με την Deloitte Global, από το 1,35 δις smartphones, που αναμένεται να πωληθούν παγκοσμίως το 2015, περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο θα αφορούν αναβαθμίσεις - δηλαδή αγορά νέων κινητών από κατόχους smartphones. “Ο κύκλος της αναβάθμισης μπορεί να μακραίνει, αλλά το μέγεθος της οθόνης, η ταχύτητα, ο αποθηκευτικός χώρος, το λογισμικό και το σχέδιο θα συνεχίσουν να προωθούν την ανανέωση των smartphones”, προβλέπει η εταιρεία.

Με δεδομένη δε τη σημασία των smartphones για την καθημερινότητα των πολιτών, ανά τον κόσμο, μείζον θέμα θα συνεχίσει να αποτελεί, το 2015, η διάρκεια της μπαταρίας, που παραμένει ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής συσκευής. Η επαναφορτιζόμενη τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου, που χρησιμοποιείται σε όλα τα smartphones, θα βελτιωθεί, αν και σε μέτρια μόνο επίπεδα το 2015, με 5% μεγαλύτερη φόρτιση μονάδας ή ώρες milliampere, σε σύγκριση με ένα μοντέλο του 2014 με τις ίδιες διαστάσεις και την ίδια ηλεκτρική δύναμη.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία καταγράφει τις τάσεις των επόμενων 12-18 μηνών σε τεχνολογία, ΜΜΕ και τηλεπικοινωνίες σε όλο τον κόσμο, το 2015, πάνω από 60% του 1 δις παγκόσμιων ασύρματων συσκευών Internet of Things (ΙοΤ), θα αγοραστούν και θα χρησιμοποιηθούν από επιχειρήσεις. Το ειδικό λογισμικό του ΙοΤ προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει, μάλιστα, πωλήσεις $10 δις, αν και το “κλειδί της υπόθεσης” είναι οι υπηρεσίες, που ενεργοποιούνται από τις διασυνδεδεμένες συσκευές και έχουν αξία περίπου $70 δις.

Επιπλέον, το 2015 περίπου 220.000 τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα πωληθούν παγκοσμίως, αξίας $1,6 δις, αλλά είναι απίθανο να υπάρξει “ένα εργοστάσιο σε κάθε σπίτι”. Η Deloitte Global εκτιμά ότι, περίπου το 80% της αξίας όλων των τρισδιάστατων εκτυπωτών, θα προέλθει από εταιρείες παρά από καταναλωτές, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η πραγματική επανάσταση θα συμβεί στην επιχειρηματική αγορά.

Δεν πεθαίνει το βιβλίο
Η έκθεση εκτιμά ότι το έντυπο, τουλάχιστον το βιβλίο, δεν έχει τελειώσει. Οι πωλήσεις των έντυπων βιβλίων θα είναι πενταπλάσιες των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν έχουν αντικαταστήσει τα έντυπα βιβλία, αντίθετα με τα CD, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, των οποίων οι πωλήσεις έχουν μειωθεί, προς όφελος των ψηφιακών εκδόσεων τους.

Τέλος, οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι, το 2015, το χάσμα μεταξύ εκείνων, που έχουν πρόσβαση στα ταχύτερα δίκτυα και εκείνων που έχουν βασικές ταχύτητες, θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

Broadband homes by Region and by Technology



Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των σπιτιών με ευρυζωνική διαδικτυακή σύνδεση θα αυξηθεί κατά περίπου 2% στα 725 εκατ. και η μέση δικτυακή ταχύτητα στις περισσότερες χώρες θα αυξηθεί κατά 20%.