Έρευνες - Μελέτες

Μειώθηκαν οι γυναίκες επικεφαλής εταιρειών στην Ελλάδα το 2014

business-woman1

Φθίνουσα ήταν, το 2014, η συμμετοχή των γυναικών στη διοικητική ιεραρχία των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς, πλέον, σχεδόν μία στις πέντε εταιρείες στη χώρα μας έχει στο τιμόνι γυναίκα επικεφαλής. Η αναλογία αυτή αντιστοιχεί σε χαμηλότερη διείσδυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας το 2014 στο σύνολο της επιχειρηματικής σκηνής, παρ’ όλο που οι γυναίκες έχουν καθιερωθεί δυναμικά στις επιχειρήσεις. Έτσι, περίπου 4.600 εταιρείες έχουν στο τιμόνι τους γυναίκες, ήτοι ποσοστό 19,6% επί συνόλου εταιρειών 23.450, αριθμός που παρουσιάζει μικρή μείωση σε σχέση με το 2013, όταν αντιπροσώπευαν το 20,5% του συνόλου.

Σχεδόν μία στις πέντε εταιρείες στην Ελλάδα διοικείται από γυναίκεςΠάντως, σύμφωνα με μελέτη της ΙCAP Group για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, οι γυναίκες επικεφαλής παρατηρούνται, ως επί το πλείστον, σε εταιρείες μικρότερου μεγέθους. Έτσι, συναντάμε γυναίκες στην κορυφή στο 22% του συνόλου των πολύ μικρών εταιρειών (με κύκλο εργασιών < 2 εκατ.), 15% στις μικρές (2 εκατ. - 10 εκατ.), 12% στις μεσαίες (10 εκατ. - 50 εκατ.) και 6% στις μεγάλες (> 50 εκατ.).

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα της ICAP επιβεβαιώνει ότι οι business “γένους θηλυκού” αποδίδουν τα μέγιστα. Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο, οι εταιρείες με γυναίκα επικεφαλής είχαν συνολικά καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας το 2013, σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, πέτυχαν ένα περιθώριο κέρδους EBITDA 8,5%, έναντι 6,4% του συνόλου των εταιρειών.

Επίσης, εμφάνισαν θετικό πρόσημο και στο τελικό καθαρό (προ φόρου) αποτέλεσμα (περιθώριο καθαρού κέρδους: +1,5%), όταν το σύνολο των εταιρειών παρουσίασε ζημιές (-1,2%).

Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται και σε άλλη Έκδοση της ICAP, με τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2013: από αυτές τις 500 εταιρείες το 8% διοικείται από γυναίκες, οι οποίες πέτυχαν περιθώριο EBITDA 16,0% έναντι 11,2% του συνόλου.

Υψηλό επίπεδο
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις 880 μεγαλύτερες εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής, επιβεβαιώνει ότι τα στελέχη αυτά είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού σχεδόν οι μισές κατέχουν και Μεταπτυχιακό τίτλο Σπουδών. Επίσης, οι γυναίκες στο τιμόνι μιας εταιρείας δείχνουν επιμονή, αντοχές και αποτελεσματικότητα, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι παραμένουν πολλά χρόνια στη θέση του επικεφαλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% του δείγματος της έρευνας βρίσκεται πάνω από 10 χρόνια στη θέση του επικεφαλής. Μάλιστα, σχεδόν επτά στις δέκα γυναίκες επικεφαλής συνδέονται και μετοχικά με την εταιρεία τους.Επιπλέον, οι γυναίκες επικεφαλής εργάζονται σκληρά, δεδομένου ότι το 57% δουλεύει πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, αφού το 80% αυτών έχουν παιδιά.

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι πολύ ικανοποιημένες απ’ όσα έχουν πετύχει (90%), θέτουν τη σταδιοδρομία τους πολύ υψηλά στις προτεραιότητές τους (93%), ενώ είναι, επίσης, φιλόδοξες και με αυτοπεποίθηση, αφού το 76% βλέπει σε 5 χρόνια να έχει αναπτυχθεί επαγγελματικά ακόμα περισσότερο.

Τα σημαντικότερα κίνητρα, που τις οδήγησαν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και την καριέρα σε ανώτατο επίπεδο, είναι η προσωπική ικανοποίηση και ανάπτυξη (92%) και η επιθυμία τους να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες τους (83%).Παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, οι γυναίκες επικεφαλής βλέπουν, πλέον, αρκετά πιο αισιόδοξα το μέλλον, διατηρώντας τους υψηλούς στόχους τους για αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας τους το 2014 (60%). Μεγαλύτερη αισιοδοξία διαγράφεται για το έτος 2015, καθώς τέσσερις στις πέντε (80%) προβλέπουν, επίσης, αύξηση των συνολικών τους πωλήσεων.