Έρευνες - Μελέτες

Στα $1,63 τρισ. οι δαπάνες για υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως το 2019

peopleworkk23

Ανοδική πορεία θα ακολουθήσουν τόσο κατά το 2019, όσο και στη διάρκεια του 2020, οι δαπάνες για υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Φέτος, η αξία της αγοράς θα κινηθεί στα επίπεδα των $1,63 τρισ., διεθνώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (Worldwide Telecom Services Database). Οι προβλέψεις της IDC τοποθετούν την αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και υπηρεσιών pay-TV στα επίπεδα του $1,65 τρισ., που μεταφράζεται σε άνοδο της τάξης του 0,9%.

Οι δαπάνες για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες pay-TV αναμένεται να αυξηθούν κατά 1% το 2020Παρά τη γενική στασιμότητα της αγοράς, επιμέρους τομείς της δείχνουν να έχουν δυναμική για σημαντική ανάπτυξη, με την επικείμενη έλευση του 5G να λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω τόνωση των σχετικών δαπανών.

Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, η κινητή τηλεφωνία παραμένει το πιο ισχυρό τμήμα της αγοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αντιπροσωπεύοντας το 52,8% της συνολικής αξίας της κατά το τρέχον έτος. Η αγορά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θα κινηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,3% την περίοδο 2019-2023, καθοδηγούμενη - κατά κύριο λόγο - από την αύξηση της χρήσης κινητών δεδομένων και εφαρμογών, που σχετίζονται με τη συνδεσιμότητα μεταξύ μηχανών (machine2machine - M2M). Η ανοδική πορεία αυτού του τμήματος της αγοράς εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσει την πτώση των δαπανών για υπηρεσίες φωνής στην κινητή τηλεφωνία και για υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων. 

Σε πτώση η σταθερή τηλεφωνία
Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 21,7% των συνολικών δαπανών για υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών το 2019, αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 3,3% την περίοδο 2019-2023. Από τους επιμέρους τομείς της αγοράς υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, οι δαπάνες για υπηρεσίες φωνής θα δουν μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 4,8% καθ’ όλο το διάστημα από το 2019 έως το 2023, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 8,5% της συνολικής αγοράς έως το 2023.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε γεωγραφική βάση, η Αμερική θα είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών, παγκοσμίως, με δαπάνες ύψους $630 δισ. το 2019, με τη Βόρεια Αμερική να είναι εκείνη που συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος των δαπανών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, παγκοσμίως, για τις υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών θα είναι αυτή της Ασίας - Ειρηνικού, με την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) να ακολουθεί. Πάντως, οι αγορές με την ταχύτερη διεύρυνση των σχετικών δαπανών την περίοδο 2019-2023 θα είναι η ΕΜΕΑ και οι ΗΠΑ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχει εναποθέσει μεγάλο τμήμα των ελπίδων της για ανάκαμψη στην έλευση των δικτύων και υπηρεσιών 5ης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία (5G). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι συνδρομές σε υπηρεσίες 5G έως το 2023 θα υπερβούν το 1 δισ. έως το 2023, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο στις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις για την παροχή νέων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.