Έρευνες - Μελέτες

Περισσότεροι από 1 δις οι χρήστες tablets το 2015 - Στο 1,5 δις έως το 2018

tabletsnew1

Υπερ-τριπλάσιος - σε σχέση με, μόλις, μία τριετία νωρίτερα -  αναμένεται να είναι ο αριθμός των χρηστών tablet στα τέλη του 2015, με την παγκόσμια κοινότητα των fun της ταμπλέτας να υπερβαίνει το 1 δις. Μάλιστα, οι χρήστες tablet αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν την προσεχή τριετία, για να προσεγγίσουν το 2018 το 1,5 δις. Πάντως, ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτών, που κάνουν χρήση tablet βαίνει μειούμενος, όπως, άλλωστε, συμβαίνει και με το ποσοστό ανόδου των πωλήσεων των συγκεκριμένων συσκευών.

Η Κίνα θα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό χρηστών tablets στον κόσμο το 2015Σύμφωνα με στοιχεία της eMarketer - η οποία για πρώτη φορά δίνει εκτιμήσεις για τον αριθμό των χρηστών tablet διεθνώς - φέτος ο παγκόσμιος πληθυσμός, που κάνει χρήση tablet, θα αυξηθεί κατά 17,1%, ποσοστό σαφέστερα μικρότερο του ρυθμού ανάπτυξης 54,1% το 2013 και 29,1% το 2014. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προβλέπουν ότι ο ρυθμός διεύρυνσης της παγκόσμιας κοινότητας χρηστών tablet θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενος, προβλέποντας ότι θα κινηθεί στο 13,3% το 2016, για να μειωθεί περαιτέρω στο 10% το 2017 και να περιοριστεί στο 7,9% το 2018.

Οι αναλυτές της eMarketer εξηγούν ότι οι συγκρατημένες εκτιμήσεις τους για την αγορά των tablets στηρίζονται σε τρεις κυρίως παράγοντες.



Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται τα tablets ως είδος πολυτελείας, τόσο αναφορικά με το κόστος τους, όσο και με το χρόνο που αφιερώνουν σε αυτές τις συσκευές. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν, εξάλλου, τον πολύ μεγάλο ανταγωνισμό, που δέχονται τα tablets από τα smartphones και από άλλες συνδεδεμένες συσκευές, όπως τα phablets, τα wearables, οι smart TVs και οι παιχνιδομηχανές, κυρίως σε χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Βόρεια Κορέα. Τέλος, σύμφωνα με την ανάλυση τους, τη δυναμική των tablets αποδυναμώνει και το γεγονός ότι δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος ο ρόλος τους, ειδικά σε γεωγραφικές περιοχές, όπου είναι μεγάλη η διείσδυση των smartphones και των phablets.

Πρωταθλήτριες χώρες
Η Κίνα θα αποτελέσει τη χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό χρηστών tablets στον κόσμο το 2015, με περισσότερους από 328 ανθρώπους να χρησιμοποιούν αντίστοιχες συσκευές τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Ακολουθεί, σε μεγάλη απόσταση, η αγορά των ΗΠΑ, με 156 εκατ. χρήστες tablet, σχεδόν με το ήμισυ των χρηστών σε σχέση με την Κίνα, με την Ινδία να έπεται με μόλις 40 εκατ. Μάχη για την τέταρτη θέση θα δώσουν Μεγάλη Βρετανία και Βραζιλία, με τη δεύτερη να εκτοπίζει την πρώτη από τη συγκεκριμένη θέση της κατάταξης το 2015.

Η Κίνα θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στον αριθμό των χρηστών tablet για όλη την περίοδο αναφοράς, έως το 2018, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη δεύτερη θέση.