Έρευνες - Μελέτες

Υπερδιπλασιάστηκαν οι πωλήσεις wearables στην ευρωπαϊκή αγορά

wearables_foto1

Όλο και περισσότερους οπαδούς εντός της ευρωπαϊκής αγοράς βρίσκουν τα wearables, με τις πωλήσεις στην περιοχή να υπερδιπλασιάζονται το 2019. Το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διατέθηκαν επί ευρωπαϊκού εδάφους 13,4 εκατ. wearable συσκευές, αριθμός αυξημένος κατά 154,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC (Worldwide Quarterly Wearable Device Tracker) από το σύνολο των πωλήσεων το 52,3% αφορούσε σε ακουστικά (earwear), 26,7% αντιπροσώπευαν τα “έξυπνα” ρολόγια, ενώ 20,7% ήταν το ποσοστό των wrist bands.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, το 2ο τρίμηνο του 2019, διατέθηκαν 13,4 εκατ. wearable συσκευές, αριθμός αυξημένος 154,4%Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές από πλευράς πωλήσεων, το εξεταζόμενο διάστημα, ήταν η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ιταλία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, η Ρωσία είδε την ταχύτερη ανάπτυξη πωλήσεων wearable συσκευών, ενώ συνολικά στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης ο ρυθμός αύξησης της αγοράς ήταν της τάξης του 215,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική Ευρώπη αυξήθηκε ήταν 144,9%, με τη δυτικοευρωπαϊκή αγορά να αντιπροσωπεύει συνολικά το 80% των πωλήσεων wearables στην περιοχή της Ευρώπης.

Η IDC αναμένει ότι η ευρωπαϊκή αγορά wearables θα φτάσει τα 72,8 εκατομμύρια μονάδες το 2020, με την αξία της να προσεγγίζει τα $14 δις.

“Οι κατασκευαστές ακουστικών συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερα συνδεδεμένα προϊόντα. Η βαθύτερη γνώση του προφίλ και των αναγκών των πελατών θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν ακόμη καλύτερες σειρές προϊόντων στο μέλλον, γεγονός που θα συντηρήσει την ανοδική πορεία του τομέα”, σημειώνουν οι αναλυτές της IDC. 

“Έξυπνα” ρολόγια 
Στην κατηγορία των earwears η αύξηση των πωλήσεων το 2ο τρίμηνο του 2019 στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν της τάξης του 400%, στα “έξυπνα” ρολόγια οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18,3%, ενώ στα wrist bands η άνοδος κινήθηκε ποσοστιαία στο 222% στην Ευρώπη.

Στην κατηγορία των “έξυπνων” ρολογιών και των wrist bands, οι αναλυτές παρατηρούν ότι οι κατασκευαστές έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν, ώστε να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές πάνω στις συνέργειες που προσφέρουν οι wearable συσκευές, για παράδειγμα στον τομέα του “έξυπνου” σπιτιού. Όπως εξηγούν, ακόμη και οι έμπειροι χρήστες δεν έχουν ακόμη εξοικειωθεί με τις δυνατότητες, που προσφέρουν τα wearables σε σχέση με την αυτοματοποίηση.

Από πλευράς κατασκευαστών, την πρώτη θέση όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά wearables κατέκτησε η Apple με μερίδιο 36%, δεύτερη αναδείχθηκε η Samsung με μερίδιο αγοράς 18,1%. Fitbit, Garmin και Huawei συμπλήρωσαν την κορυφαία πεντάδα με μερίδιο 6,5% για την πρώτη και από 5,6% για τις Garmin και Huawei.