Έρευνες - Μελέτες

Τεχνολογία και κυβερνοασφάλεια ανησυχούν τα στελέχη παγκοσμίως

ceosnew

Το τεχνολογικό discruption και η κυβερνοασφάλεια περιλαμβάνονται στους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα τα στελέχη, παγκοσμίως, όσον αφορά την ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Ωστόσο, δεν καταλαμβάνουν την πρώτη θέση της λίστας με τους βασικούς κινδύνους, με τους οποίους έρχονται σήμερα αντιμέτωποι οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι CEOs καταδεικνύουν την κλιματική αλλαγή ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της επιχείρησης τουςΓια την ακρίβεια, οι CEOs καταδεικνύουν την κλιματική αλλαγή ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους το 2019, μεγαλύτερο και από το τεχνολογικό discruption, την επιστροφή στον εδαφισμό (territorialism), την κυβερνοασφάλεια και το λειτουργικό κίνδυνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Global CEO Outlook 2019 της KPMG, είναι η πρώτη φορά στα πέντε χρόνια που διεξάγεται η έρευνα, όπου η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Το δείγμα των 1.300 CEOs, που συμμετείχαν στη μελέτη, ανέδειξε την κλιματική αλλαγή ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της εταιρείας τους, με την κυβερνοασφάλεια και τις αναδυόμενες τεχνολογίες να έπονται. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των CEOs της ενέργειας, που πήραν μέρος στη μελέτη, αναφέρει ότι ηγείται προσωπικά της τεχνολογικής στρατηγικής της επιχείρησης. Επίσης, σε ποσοστό 79% επενδύουν περισσότερα κεφάλαια στην αγορά νέων τεχνολογιών με στόχο να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα της επιχείρησης τους.

Μάλιστα, για να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις τους είναι προετοιμασμένες για το μέλλον, περισσότερο από το 85% απαντά ότι σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις δεξιότητες των υπαλλήλων στις νέες ψηφιακές δυνατότητες, ώστε να αναπτύξουν έτσι ένα πιο αποτελεσματικό εργατικό δυναμικό. 

Η τεχνολογία για το περιβάλλον
Από τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 1.300 CEO σε 11 βασικές αγορές και 11 κλάδους, μεταξύ των οποίων 130 στελέχη από τον κλάδο της ενέργειας, προκύπτει ότι το 76% θεωρεί ότι η ανάπτυξη της εταιρείας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να στραφούν προς μια οικονομία καθαρών τεχνολογιών με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

“Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί, πλέον, μόνο περιβαλλοντικό θέμα, αλλά έχει εξελιχθεί σε επιτακτικό οικονομικό θέμα, καθώς οι CEO δέχονται πιέσεις από επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να βοηθήσουν τον κόσμο να ξεφύγει από την αποκλειστική του εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα”, αναφέρει η KPMG. “Καθώς συνεχίζουμε να καταναλώνουμε ενέργεια με ρυθμούς-ρεκόρ, οι επιχειρήσεις εξετάζουν τρόπους για να υιοθετήσουν ένα νέο ενεργειακό μείγμα, που αποτελείται τόσο από ορυκτά καύσιμα, όσο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, προσθέτουν οι αναλυτές της εταιρείας. 

Έμφαση στην ενέργεια
Σύμφωνα με την έκθεση, 94% των CEOs του κλάδου της ενέργειας δηλώνουν βεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους, ενώ σε ποσοστό μόλις 65% έχουν την ίδια βεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία. Στο θέμα της ανάπτυξης, σε ποσοστό 60% συμφωνούν ότι ενεργούν με ευελιξία στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και ότι αν καθυστερήσουν να αναλάβουν δράση, ίσως βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με πτώχευση. Για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης τα επόμενα τρία χρόνια, το 66% των στελεχών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις για τον εντοπισμό της ανατροπής και των διαδικασιών καινοτομίας. Άλλες στρατηγικές, που εφαρμόζουν, περιλαμβάνουν τη δημιουργία προγραμμάτων επιταχυντών για νεοφυείς επιχειρήσεις, τη συμμετοχή σε κοινοπραξίες του κλάδου με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και την εύρεση εταιρικών κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.