Έρευνες - Μελέτες

Κινέζοι και Ινδοί, οι πιο αισιόδοξοι για το ρόλο της τεχνολογίας στην εργασία

india_people

Ποιος δεν φοβάται την επίδραση της αυτοματοποίησης στον χώρο της εργασίας; Λιγότερο από το ένα τρίτο το εργαζομένων, παγκοσμίως. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν ακόμη με δέος τις αλλαγές, που προοιωνίζεται η τεχνολογία στο εργασιακό περιβάλλον. Για την ακρίβεια, το 53% των εργαζομένων θεωρεί ότι η αυτοματοποίηση θα αλλάξει σημαντικά ή θα καταστήσει παρωχημένη την εργασία του εντός της επόμενης δεκαετίας, με μόλις 28% να το θεωρεί απίθανο να συμβεί.

Το 53% των εργαζομένων θεωρεί ότι η αυτοματοποίηση θα αλλάξει σημαντικά ή θα καταστήσει παρωχημένη την εργασία τους εντός της επόμενης δεκαετίαςΗ έρευνα “Upskilling Hopes and Fears” της PwC διαπιστώνει ότι ο φόβος της αυτοματοποίησης αποτελεί κοινό γνώρισμα εκείνων με τις λιγότερες ευκαιρίες για αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους (upskilling).


Πάντως, ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο εργαζόμενους θεωρούν ότι η αυτοματοποίηση θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα της δουλειάς τους, στην πλειοψηφία τους (61%) είναι θετικοί σχετικά με την επίδραση της τεχνολογίας στην καθημερινή τους εργασία. Μάλιστα, το 77% των ερωτηθέντων θα μάθαινε νέες δεξιότητες ή θα επανεκπαιδευόταν πλήρως, ώστε να βελτιώσει τις μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, η στάση και οι ευκαιρίες περαιτέρω εκπαίδευσης διαφοροποιούνται ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης, την ηλικία, το φύλο και τον τόπο διαμονής. Για παράδειγμα, οι κάτοχοι πτυχίου είναι πιο αισιόδοξοι σχετικά με την τεχνολογία και τις προοπτικές για τη μελλοντική τους απασχόληση.

Ζήτημα παιδείας
Σύμφωνα με την έρευνα, το 34% των ενηλίκων χωρίς ή επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν εκπαιδεύεται σε κάποια νέα ψηφιακή δεξιότητα, σε αντίθεση με μόλις το 17% των πτυχιούχων.

Επίσης, σε αυτήν τη κατηγορία των εργαζομένων, είναι λιγότερες οι πιθανότητες να τους δοθούν ευκαιρίες κατάρτισης από τους εργοδότες τους (σε ποσοστό 38% δεν τους δίνονται καθόλου ευκαιρίες σε σύγκριση με το 20% των πτυχιούχων εργαζομένων). Επιπλέον, προβληματίζονται περισσότερο για την επίδραση της τεχνολογίας στην εργασία τους, με το 17% να δηλώνουν ανήσυχοι ή φοβισμένοι.

Συγκριτικά με τις γυναίκες, οι άνδρες είναι περισσότερο θετικοί απέναντι στην τεχνολογία, βλέποντας με αισιοδοξία τη μελλοντική επίδρασή της στην εργασία τους. Επίσης, είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, ενώ με ποσοστό 80% έναντι 74% των γυναικών, ήδη, εκπαιδεύονται σε νέες δεξιότητες.

Θέμα ηλικίας
Ομοίως, τα άτομα ηλικίας 18-34 εμφανίζονται πιο αισιόδοξα για το ψηφιακό μέλλον από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, ενώ τους παρέχονται και περισσότερες ευκαιρίες κατάρτισης. Συγκεκριμένα, το 69% των συμμετεχόντων ηλικίας 18-34 ετών αντιμετωπίζουν θετικά την επίδραση της τεχνολογίας στην εργασία τους, σε σύγκριση με το 59% ηλικίας 35-54 ετών και το 50% ηλικίας 55+. Επιπλέον, μόλις το 18% των συμμετεχόντων ηλικίας 18-34 αναφέρουν ότι οι εργοδότες τους δεν τους παρέχουν καμία ευκαιρία να μάθουν νέες δεξιότητες. Για τα άτομα ηλικίας 35-54 και 55+, τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 29% και 38% αντίστοιχα.

Αισιόδοξοι εργαζόμενοι
Εξετάζοντας τις αγορές που συμμετείχαν στην έρευνα, οι εργαζόμενοι στην Κίνα και την Ινδία είναι μακράν οι πιο αισιόδοξοι σχετικά με την επίδραση της τεχνολογίας, παρά το γεγονός ότι είναι πιθανότερο η εργασία τους να αλλάξει σημαντικά. Στους εργαζόμενους από αυτές τις περιοχές, δίνονται και οι περισσότερες ευκαιρίες από τους εργοδότες τους, για αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, με ποσοστό 97% και 95% αντίστοιχα.

Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι στη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία αναφέρουν ότι τους δίνονται οι λιγότερες ευκαιρίες για να μάθουν νέες δεξιότητες. Τείνουν, επίσης, να είναι λιγότερο θετικοί σχετικά με την επίδραση της τεχνολογίας.

Ο τόπος διαμονής, το εάν δηλαδή ζουν σε αγροτικές ή αστικές περιοχές, παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στη στάση τους απέναντι στην τεχνολογία. Για παράδειγμα, το 67% των κατοίκων πόλεων θεωρούν ότι οι εργασιακές προοπτικές θα βελτιωθούν μέσω της τεχνολογίας (σε σύγκριση με το 48% σε αγροτικές περιοχές), ενώ στο 80% δίνονται ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους από τους εργοδότες τους, σε σύγκριση με το 60% των εργαζομένων που διαμένουν σε αγροτικές κοινότητες.

Η έρευνα
Η έρευνα “Upskilling Hopes and Fears” διενεργήθηκε από την Opinium για λογαριασμό της PwC. Συνολικά συμμετείχαν 22.098 ενήλικες από 11 χώρες: Νότια Αφρική, Γερμανία, Ολλανδία, Ινδία, Αυστραλία, Γαλλία, Σιγκαπούρη, Κίνα, Νότια Αφρική, Πολωνία Συμμετείχαν τουλάχιστον 2.000 ενήλικες (18+) από κάθε αγορά, από τις 12 ως τις 19 Ιουλίου 2019.