Έρευνες - Μελέτες

Το ψηφιακό έγκλημα κοστίζει ακριβά στον χρηματοπιστωτικό τομέα

peoplewalk

Πιο υψηλό από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας είναι το κόστος του ψηφιακού εγκλήματος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το οικονομικό κόστος της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο όχι μόνο είναι το υψηλότερο για τις επιχειρήσεις παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους της οικονομίας, αλλά θα συνεχίσει να αυξάνεται για τις επιχειρήσεις παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τα επόμενα χρόνια.

Οι κακόβουλες επιθέσεις είναι το πιο ακριβό είδος επίθεσης για τις εταιρείες παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιώνΣήμερα, η αντιμετώπιση των ψηφιακών επιθέσεων κοστίζει - κατά μέσο όρο - ετησίως σε κάθε εταιρεία παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών $18,5 εκατ. Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο σε σχέση με όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας. Επίσης, είναι υψηλότερο κατά τουλάχιστον 40% από το μέσο ετήσιο κόστος των $13 εκατ. ανά επιχείρηση, που είναι ο εκτιμώμενος μέσος όρος σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει πρόσφατη έκθεση της Accenture και του Ινστιτούτου Ponemon (Unlocking the Value of Improved Cybersecurity Protection), η οποία εξετάζει το κόστος που αναλαμβάνουν οι οργανισμοί, όταν αντιδρούν σε περιστατικά εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι κακόβουλες επιθέσεις είναι μακράν το πιο ακριβό είδος επίθεσης για τις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών: η αντιμετώπισή τους κοστίζει κατά μέσο όρο 243.000 δολάρια ανά επίθεση. Επίσης, αυτού του είδους οι επιθέσεις απαιτούν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την αποκατάστασή τους: 55 ημέρες κατά μέσο όρο - αριθμός σημαντικά υψηλότερος από το χρόνο για να αντιμετωπίσει το ransomware (33,8 ημέρες) ή επιθέσεις μέσω ιστού (25,9 ημέρες).

Χτίζοντας άμυνες
Η έκθεση διαπιστώνει ότι μόνο το ένα τρίτο (34%) των επιχειρήσεων αναπτύσσει λύσεις προστασίας βασισμένες στην αυτοματοποίηση, την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική μάθηση για την καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό, καθώς, όπως διαπιστώνει η μελέτη, αυτές οι τεχνολογίες, όταν αναπτυχθούν πλήρως, αποφέρουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους, αναφορικά με την ψηφιακή θωράκιση μιας εταιρείας.

Στο μεταξύ, μόνο το 24% των εταιρειών κάνει εκτεταμένη χρήση των αναλύσεων του κυβερνοχώρου και των αναλύσεων συμπεριφοράς των χρηστών. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τον ταχύ ρυθμό των νέων τεχνολογιών και ως εκ τούτου, είναι δύσκολο γι’ αυτούς να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, που αυξάνουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά τους.

“Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα των ψηφιακών επιθέσεων στις επιχειρήσεις παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι κοντά ή χαμηλότερα από το μέσο όρο, ο τομέας αυτός σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο”, σημειώνουν οι αναλυτές. Όπως εξηγούν, η συστηματική επένδυση στην προστασία και στις λύσεις αντιμετώπισης μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος, βελτιώνοντας παράλληλα τη συνολική ανθεκτικότητα των τραπεζών και των ασφαλειών στον κυβερνοχώρο.

“Αυτή η εξοικονόμηση κόστους είναι ζωτικής σημασίας για τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που προσπαθούν να αποφασίσουν πόσα χρήματα θα δαπανήσουν για την ασφάλεια έναντι άλλων βασικών τομέων, όπως ο συνολικός ψηφιακός τους μετασχηματισμός”, αναφέρουν οι αναλυτές της Accenture.