Έρευνες - Μελέτες

Η τεχνητή νοημοσύνη στο πλευρό των επιβατών που δικαιούνται αποζημίωση

artif

Σημαντικές αλλαγές προς όφελος των καταναλωτών μπορεί να επιφέρει η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης σε μια σειρά από τομείς της καθημερινότητας. Ένας από αυτούς είναι ταξιδιωτική βιομηχανία, όπου η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμος σύμμαχος για τους καταναλωτές, που δικαιούνται αποζημίωση, αποκαθιστώντας τις νομικές αδικίες που παρατηρούνται σε ό,τι αφορά την αδικαιολόγητη απόρριψη σχετικών αιτήσεων. Σύμφωνα με προβλέψεις, ο αριθμός των ανθρώπων, που ταξιδεύουν με αεροπλάνο θα αυξηθεί παγκοσμίως από 3,8 δισ.επιβάτες το 2016 σε πάνω από 8,2 δισ.το 2037. Κάθε χρόνο περίπου 7,2 εκατομμύρια πτήσεις παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα και εκτιμάται ότι μέχρι το 2042 ο αριθμός αυτό θα ανέλθει στα 20 εκατ. Ο αριθμός των επιβατών που δικαιούται αποζημίωση λόγω καθυστέρησης ή ματαίωσης της πτήσης τους προβλέπεται να ξεπεράσει τα 11 εκατ. παγκοσμίως, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί. Σήμερα, η διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης είναι σύνθετη και πολλοί επιβάτες απογοητεύονται όταν η αίτησή τους απορριφθεί ή όταν καλούνται να περιμένουν μήνες για να προχωρήσει το αίτημά τους. Σύμφωνα με την AirHelp, που ειδικεύεται στα δικαιώματα επιβατών αεροπορικών μεταφορών, για τους επιβάτες η μέση αποζημίωση ανέρχεται στα 350 ευρώ, ενώ το κόστος για να προσλάβουν δικηγόρο μπορεί να είναι πιο υψηλό από την ίδια την αποζημίωση.

Διεκδίκηση αποζημίωσης
Πως οι μηχανές βελτιώνουν τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης για τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορώνΗ μηχανική μάθηση κάνει τη νομική υποστήριξη διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά όλες τις διαδικασίες πιο γρήγορες, εύκολες και αποτελεσματικές. Με το πρώτο “ρομπότ-δικηγόρο” της AirHelp, η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πιο προσιτή τη διαδικασία λήψης αποζημίωσης. Από το λανσάρισμά της το 2013, η AirHelp έχει βοηθήσει περισσότερους από 13 εκατ. ανθρώπους να διεκδικήσουν αποζημίωση για την πτήση τους.

Η AirHelp κατασκεύασε έναν αριθμό bots τεχνητής νοημοσύνης με γνώσεις τόσο της βιομηχανίας όσο και νομικές. Τα bots μπορούν να ελέγχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, να κάνουν νομικές αξιολογήσεις και να αναλύουν σε δευτερόλεπτα εάν ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση. Έχουν στην κατοχή τους χιλιάδες δεδομένα από προηγούμενα περιστατικά, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστούν αυτόματα νέα αιτήματα για αποζημίωση, προτείνοντας την καλύτερη δυνατή σειρά ενεργειών και κυρίως εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.

Τα bots μπορούν να αναγνωρίσουν αν δικαιούται ο επιβάτης αποζημίωση σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Τα αιτήματα που εγκρίνονται αναλύονται από ένα δεύτερο bot. Αυτός ο έξυπνος αλγόριθμός έχει πρόσβαση σε χιλιάδες επιτυχημένα αιτήματα αποζημίωσης από περισσότερες 30 χώρες και μπορεί να καθορίσει πόσο πιθανό είναι ένα αίτημα να είναι επιτυχημένο σε πραγματικό χρόνο. Έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε περισσότερες από 150.000 περιπτώσεις και έδωσε σωστά αποτελέσματα στο 96% των περιπτώσεων, ποσοστό 5% υψηλότερο από το μέσο όρο επιτυχίας των ανθρώπων.