Έρευνες - Μελέτες

Η τεχνολογία στους κλάδους με τη μεγαλύτερη διαρροή “εγκεφάλων” στο εξωτερικό

technology_1

Η διαρροή σημαντικού αριθμού νέων και ταλαντούχων επιστημόνων από τον τομέα της Πληροφορικής, είναι μία από τις παράπλευρες απώλειες της κρίσης στην Ελλάδα. Ο κλάδος της τεχνολογίας συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς, που είχαν τη μεγαλύτερη απορρόφηση στο εξωτερικό και στους οποίους δραστηριοποιούνται, κυρίως, οι “απόδημοι” Έλληνες. Συγκεκριμένα, για τους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης, οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη απορρόφηση στις χώρες προορισμού είναι αυτοί: των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (17,1%), της τεχνολογίας (4%), των Υπηρεσιών Υγείας (10,5%), των Καταναλωτικών Προϊόντων (6,5%), καθώς επίσης και ο Ακαδημαϊκός (12%) και ο Κατασκευαστικός κλάδος (5,2%).

1 στους 3 “απόδημους” Έλληνες θα εξέταζε θετικά την επιστροφή στην Ελλάδα, ακόμη και με μειωμένες αποδοχέςΣύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας “Brain Drain & Gain” της KPMG, σχεδόν 8 στα 10 άτομα που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα (79%) μετακινήθηκε στο εξωτερικό την περίοδο 2010 - 2019.

Στο μεταξύ, οι χώρες, που βρίσκονται πρώτες ανάμεσα στις επιλογές των Ελλήνων, είναι: η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σουηδία και η Ελβετία. Ένας στους δύο έφυγε εκτός χώρας διεκδικώντας υψηλότερες μισθολογικές αποδοχές, παράγοντας που αποτέλεσε τη σημαντικότερη αιτία φυγής (55%). Το πλήθος των επαγγελματικών ευκαιριών στο εξωτερικό και η αξιοκρατία αποτέλεσαν το δεύτερο σημαντικότερο λόγο (48,6%). Στο μεταξύ, το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον κατατάχθηκε ως ο τρίτος δημοφιλέστερος λόγος αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό (36,8%).

Σημαντικές δυσκολίες
Ο δρόμος για τα ελληνικά μυαλά, που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, κάθε άλλο παρά ρόδινος ήταν, καθώς οι μισοί περίπου (44%) από τους συμμετέχοντες αντιμετώπισαν μέτριες ή σημαντικές δυσκολίες, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της μετακίνησης τους. Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 36,8% του δείγματος έφυγε με την οικογένειά του, ενώ το 60,5% αναφέρει ότι δεν είχε προηγούμενη σχέση με τη χώρα που μετακινήθηκε. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους δύο (47%) είχε ήδη κάποια εργασία στην Ελλάδα, πριν αποφασίσει να μετακινηθεί στο εξωτερικό. Επίσης, το 47,3% των συμμετεχόντων έχει πραγματοποιήσει τις σπουδές του στο εξωτερικό και παρέμεινε μετά από την ολοκλήρωσή τους είτε στην ίδια χώρα, είτε σε άλλη του εξωτερικού, καθώς προέκυψε άμεσα κάποια επαγγελματική ευκαιρία.

Θέλουν να επιστρέψουν
Η έρευνα της KPMG δίνει έμφαση στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων και τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να προσελκύσουν υποψηφίους από το εξωτερικό, αλλά κυρίως, να διατηρήσουν τα ταλέντα τους εντός Ελλάδας. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ένα σημαντικό ποσοστό, το 36%, θα εξέταζε την επιστροφή στην Ελλάδα με μειωμένες αποδοχές, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Για την ακρίβεια, τα “ελληνικά ταλέντα” σκέφτονται πραγματικά να επιστρέψουν, όταν αυτό συνδυάζεται με μια καλή προσφορά εργασίας, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να συμβιβαστούν με χαμηλότερα προνόμια ή και μισθό. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν σχεδιάζουν τον άμεσο επαναπατρισμό τους, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό θα ήταν διατεθειμένο να επιστρέψει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, κυρίως, σε θέσεις σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.