Έρευνες - Μελέτες

Το 11% του “Σχέδιο Γιούνκερ” κατευθύνεται στον ψηφιακό τομέα

technolo728

Ένα ικανό μερίδιο από τη συνολική χρηματοδότηση του “Σχεδίου Γιούνκερ” και συγκεκριμένα το 11%, έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα ο ψηφιακός τομέας. Πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά τομέα, που υποδέχτηκε το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του “Σχεδίου Γιούνκερ” της Ε.Ε. Την πρώτη θέση μεταξύ των τομέων, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων που χρηματοδοτεί το Σχέδιο, έχει κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (31%), ενώ το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων (25%) στον τομέα του Research, Development and Innovation (RDI). Ακολουθεί ο κλάδος της ενέργειας (18% των συνολικών επενδύσεων), οι μεταφορές (7%), ο τομέας των υποδομών (4%) και το περιβάλλον (4%).

Πρώτη στη χρηματοδότηση ως προς το ΑΕΠ η Ελλάδα. Η συνολική χρηματοδότηση στη χώρα μας ανέρχεται σε €2,7 διςΤην παραπάνω εικόνα περιγράφει σχετική έκθεση, που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε επίπεδο χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου 2019, πρώτη στη χρηματοδότηση ως προς το ΑΕΠ αναδείχθηκε η Ελλάδα. Η χώρα μας συγκέντρωσε συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών πενδύσεων (ΕΤΣΕ) του “Σχεδίου Γιούνκερ” €2,7 δις και αναμένεται να κινητοποιήσει €11,5 δις σε πρόσθετες επενδύσεις. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι, επί του παρόντος, οι πέντε πρώτες χώρες, με σειρά κατάταξης των επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ τους, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Λετονία.

Σχέδιο Γιούνκερ
Συνολικά, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) του Σχεδίου Γιούνκερ αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις €408,4 δις. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2019, οι συμφωνίες που, ήδη, εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Σχεδίου, ανέρχονται σε επίπεδο χρηματοδότησης σε €75 δις και στα 28 κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, περίπου 952.000 νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους €55,2 δις για έργα υποδομής και καινοτομίας, τα οποία θα οδηγήσουν σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους €252,5 δις, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), το οποίο αποτελεί μέρος του Ομίλου ΕΤΕπ, έχει εγκρίνει συμφωνίες ύψους €19,8 δις με ενδιάμεσες τράπεζες και ταμεία για τη χρηματοδότηση ΜμΕ, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν πρόσθετες επενδύσεις ύψους €155,9 δις.

Ανά τομέα
Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Σχεδίου Γιούνκερ, 19 εγκεκριμένα έργα υποδομών και καινοτομίας χρηματοδοτούνται με σχεδόν €2,3 δις, ενώ προβλέπεται να κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις €7,3 δις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εγκριθεί 14 συμφωνίες, ύψους €434 εκατ., που προβλέπεται να κινητοποιήσουν σχεδόν €4,2 δις σε επενδύσεις, με περίπου 25.820 επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης να επωφελούνται από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.