Έρευνες - Μελέτες

Η τεχνολογία blockchain κατακτά σταδιακά το λιανεμπόριο των τροφίμων

blockchain

Σε έναν από τους πιο κινητικούς κλάδους, όσον αφορά την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, εξελίσσεται αυτός των τροφίμων, ο οποίος σταδιακά αρχίζει να υιοθετεί ακόμη και τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές τάσεις, όπως το Blockchain. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 20% των δέκα κορυφαίων - βάση εσόδων - αλυσίδων ειδών παντοπωλείου, παγκοσμίως, θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία  Blockchain στον τομέα της ασφάλειας και της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων μέχρι το 2025. Ο κλάδος των τροφίμων στρέφεται στην υψηλή τεχνολογία, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Gartner, στο πλαίσιο της στρατηγικής των αλυσίδων του λιανεμπορίου για εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ποιότητας και φρεσκάδας των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων.

Το 20% των κορυφαίων αλυσίδων ειδών παντοπωλείου θα χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για την ασφάλεια των τροφίμων μέχρι το 2025

"Οι ετήσιες πωλήσεις των μεγάλων αλυσίδων ειδών παντοπωλείου αυξάνονται σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με έμφαση τα νωπά παρασκευασμένα τρόφιμα. Με δεδομένη την ανάγκη των καταναλωτών για εγγυημένες ποιοτικά πρώτες ύλες, αλλά και την ανάγκη για μια βιώσιμη παραγωγική διαδικασία, οι λιανοπωλητές τροφίμων, που μπορούν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με ορισμένα πρότυπα, είναι εκείνοι που θα κερδίσουν τελικά την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των καταναλωτών", αναφέρει η Gartner στο σχετικό report.


Σε επίπεδο ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, για παράδειγμα, το Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά για τον εντοπισμό των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε μια παρτίδα ανάκλησης. Αλλά και σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, το Blockchain εμφανίζεται ως μια ιδανική τεχνολογία για την ενίσχυση της διαφάνειας των προμηθειών. Δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία του Blockchain, όπως ο έλεγχος της ποιότητας, της φρεσκάδας και της θερμοκρασίας των προϊόντων κατά τη μεταφορά τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την εφοδιαστική αλυσίδα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των λιανοπωλητών.

Πειραματισμοί
Οι κορυφαίοι όμιλοι λιανικής πώλησης τροφίμων, παγκοσμίως, έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται αυτήν τη διάσταση του Blockchain και ξεκινούν σταδιακά να πειραματίζονται με την τεχνολογία. Ορισμένες αλυσίδες έχουν ήδη πειραματιστεί με την τεχνολογία και έχουν αναπτύξει βέλτιστες πρακτικές μέσω αυτής.

Για παράδειγμα, η Walmart απαιτεί από τους προμηθευτές φυλλωδών λαχανικών να εφαρμόσουν ένα σύστημα εντοπισμού του αγροκτήματος από το οποίο προέρχεται ένα προϊόν βασισμένο σε  Blockchain. Επιπλέον, κορυφαίοι όμιλοι του κλάδου των τροφίμων, όπως η Unilever και η Nestlé, χρησιμοποιούν το Blockchain για την ανίχνευση ακατάλληλων προϊόντων.

"Καθώς το λιανεμπόριο των τροφίμων τηρεί πλέον υψηλότερα πρότυπα ιχνηλασιμότητας, η δυνατότητα εντοπισμού των τροφίμων μέσω Βlockchain εξελίσσεται σε μία ιδιαίτερα χρήσιμη πρακτική", αναφέρει η Gartner. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές οι αλυσίδες του λιανεμπορίου έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να συμμετάσχουν στην πρόοδο της τεχνολογίας Βlockchain, αναπτύσσοντας νέες περιπτώσεις χρήσης της.