Έρευνες - Μελέτες

Ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει μπει ποτέ στο Διαδίκτυο

internetnew

Το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. στη μη χρήση του Διαδικτύου έχει η Ελλάδα, με έναν στους τρεις πολίτες να μην έχει κάνει ποτέ χρήση του Ίντερνετ (ποσοστό 33%). Χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα έχει μόνο η Ρουμανία, με ποσοστό 39% των κατοίκων να γυρίζει την πλάτη στο Διαδίκτυο και η Βουλγαρία με 37%. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει διανύσει, ήδη, μακρύ δρόμο στην πορεία σύγκλισης με την Ε.Ε., καθώς το 2006, το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο πολύ υψηλό 65%.


Στο 49% το ποσοστό των Ελλήνων που κάνουν καθημερινή χρήση του Ίντερνετ
Σε ελαφρά καλύτερη μοίρα σε σχέση με τους Έλληνες, όσον αφορά τα ποσοστά μη χρήσης του Ίντερνετ, βρίσκονται οι Ιταλοί, όπου το 32% των κατοίκων αγνοεί το Διαδίκτυο και οι Πορτογάλοι με ποσοστό 30%.

Αντίθετα, οι πλέον εξοικειωμένοι με το Ίντερνετ λαοί της ΕΕ, συγκεντρώνοντας μονοψήφια ποσοστά στη μη χρήση του Διαδικτύου, είναι οι Δανοί με μόλις 3%), οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 4%, οι Ολλανδοί με 5%, και η Φινλανδοί, Σουηδοί και Βρετανοί με 6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat και αφορούν το 2014, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη και όσον αφορά την καθημερινή χρήση του Διαδικτύου, με το ποσοστό των χρηστών, που χρησιμοποιούν καθημερινά το μέσο να αντιστοιχούν στο 49%, με μόνη χειρότερη επίδοση αυτήν της Βουλγαρίας με 46%. Πάντως και σε ό,τι αφορά στην καθημερινή χρήση, η Ελλάδα έχει κάνει ένα βήμα μπροστά, αφού το αντίστοιχο ποσοστό το 2006 ήταν μόλις 13%. Ρεκόρ καθημερινής χρήσης του Διαδικτύου κάνουν οι Δανοί με 85% και οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 87%.

Ατομική χρήση Internet και συχνότητα χρήσης, 2006 και 2014
: Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. * EΕ28 μη συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας για το 2006. ** Ρουμανία: Τα στοιχεία του 2006 που εμφανίζονται σε παρένθεση θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή λόγω κενού ακολουθίας στοιχείων το 2014.

Πηγή: Eurostat

Συνολικά στην Ε.Ε. το 65% - κατά μέσο όρο - των κατοίκων ηλικίας 16 έως 74 ετών, κάνει καθημερινή χρήση από μόλις 31% το 2006. Το εξεταζόμενο διάστημα, το ποσοστό των Ευρωπαίων, που δεν έκαναν καθόλου χρήση του Διαδικτύου βρισκόταν στο 43%, από 18% το 2006.

Χρήση cloud
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν, επίσης, εξοικείωση των Ευρωπαίων με το υπολογιστικό σύννεφο, καθώς, το 2014, περίπου ένας στους πέντε πολίτες (21%) ηλικίας 16 έως 74 ετών, χρησιμοποίησε το Ιnternet για την αποθήκευση αρχείων (φωτογραφίες, αρχεία, μουσική ή video). Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά μεταξύ των νεότερων ηλικιών, για να φθάσει το 35% στις ηλικίες 16 έως 24 ετών. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό, στο σύνολο του πληθυσμού, είναι 11% και αυξάνεται σε 21% στις ηλικίες 16 έως 24%.

Στο μεταξύ, η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων κάνει χρήση δωρεάν υπηρεσιών Cloud, με μόλις ένα 11% να καταβάλλει κάποιο τίμημα, ποσοστό που στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 8%.  Η χρήση των υπηρεσιών Cloud είναι πιο έντονη στη Δανία και τη Μεγάλη Βρετανία με ποσοστό 42% και 38%, αντίστοιχα, του πληθυσμού, ηλικίας 16 έως 74, να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για την αποθήκευση αρχείων.  Ακολουθούν Λουξεμβούργο και Σουηδία με 35% έκαστη χώρα και η Ολλανδία με 34%.

Ατομική χρήση υπηρεσιών cloud, 2014
: Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. * ΕΕ28 μη συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας για τη χρήση υπηρεσιών με αντίτιμο.
Πηγή: Eurostat