Έρευνες - Μελέτες

$10 τρις θα εισφέρει η ευέλικτη εργασία στο παγκόσμιο ΑΕΠ

peopleworkk23

Πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία αποκτά σταδιακά η ευέλικτη εργασίας, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο κερδίζει έδαφος, υποβοηθούμενη από την τεχνολογία. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας εξελίσσονται σε μια ισχυρή οικονομική δύναμη, τονώνοντας την οικονομία μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα, αλλά και επιστρέφοντας προσωπικό χρόνο στους εργαζόμενους.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν μια οικονομική ώθηση ύψους $4,5 τρις ετησίως έως το 2030Η ευέλικτη εργασία - σύμφωνα με μελέτη της Regus θα μπορούσε να εισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ $10 τρις έως το 2030. Μόνο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν μια οικονομική ώθηση ύψους $4,5 τρις ετησίως, ενώ η Κίνα θα μπορούσε να δει τη μεγαλύτερη αύξηση ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας κατά 193%. Στο μεταξύ, η αύξηση της ευέλικτης εργασίας θα μπορούσε να ωφελήσει και τους τους ίδιους τους εργαζόμενους, καθώς θα τους εξοικονομούσε περίπου 3,53 εκατομμύρια ώρες από τις μετακινήσεις τους μέχρι το 2030.

Η Regus διαπιστώνει στη μελέτη της ότι μεταξύ 8% και 13% του συνόλου της απασχόλησης θα συσχετιστεί με ευέλικτους χώρους εργασίας στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες μέχρι το 2030. Η αύξηση της ευέλικτης εργασίας θα εξοικονομήσει χρήματα για τις επιχειρήσεις, θα μειώσει τα κόστη και θα αυξήσει την παραγωγικότητα - επηρεάζοντας θετικά όλη την οικονομία από επιχειρήσεις μέχρι την εφοδιαστική αλυσίδα. 

Οφέλη
Η Κίνα και η Ινδία, όπως διαπιστώνει η μελέτη, θα διαπιστώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) από την ευέλικτη εργασία, με ενδεχόμενη αύξηση του ΑΠΑ κατά 193% και 141% στις αντίστοιχες οικονομίες. Αυτό ισοδυναμεί με $1,4 τρις για την Κίνα και περίπου $375,8 δις για την Ινδία κάθε χρόνο. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό προστιθέμενης αξίας στην οικονομία τους από την ευέλικτη εργασία στο 109%, θα παρουσιάσει την υψηλότερη ΑΠΑ στα $4,5 τρις.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ευέλικτη εργασία δεν ωφελεί μόνο τις οικονομίες, αλλά βοηθάει και τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι, που δουλεύουν από μακριά, έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να δηλώσουν ότι αγαπούν την εργασία τους σε σχέση με αυτούς που εργάζονται στον ίδιο τομέα αλλά σε παραδοσιακό χώρο εργασίας. 

Χρόνος
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ένα μοντέλο ταχείας ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει ένα σενάριο για την υιοθέτηση της ευέλικτης εργασίες με ρυθμό υψηλότερο από τον τρέχοντα, η μείωση της μετακίνησης θα μπορούσε να εξοικονομήσει 3,53 δις ώρες μέχρι το 2030. Αυτό είναι το ισοδύναμο του χρόνου που ξοδεύουν  κάθε χρόνο στην δουλειά 2,01 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι άνθρωποι στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στην Ινδία και στην Ιαπωνία θα διαπιστώσουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ωρών από την μετακίνηση σε αυτό το σενάριο ταχείας ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι στην Κίνα θα κερδίσουν δύο ώρες ο καθένας, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα κερδίσουν σχεδόν μια ολόκληρη μέρα αν σταματήσουν τις μετακινήσεις στη δουλειά. 

Η μελέτη
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε - μετά από ανάθεση της Regus - σε ανεξάρτητους ερευνητές σε 16 χώρες για να εμβαθύνει στην κατάσταση της ευέλικτης εργασίας από σήμερα και μέχρι το 2030. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι πάροχος ευέλικτων λύσεων χώρου εργασίας.