Έρευνες - Μελέτες

Οριακή υποχώρηση στις πωλήσεις smartphones στην ΕΜΕΑ

smartphonehand6

Οριακά αρνητική σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα ήταν η αγορά smartphones στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), κατά το 2ο τρίμηνο του 2018. Πρόκειται για ακόμη μία αρνητική επίδοση της κατηγορίας των smartphones, η οποία βρίσκεται σε συνεχή πίεση στην περιοχή, λόγω της υψηλής διείσδυσης των “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων. Η αξία της αγοράς το εξεταζόμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων στη Ρωσία και στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), διαμορφώθηκε στα 44,9 εκατ. συσκευές.

Κατά 10% υποχώρησε η μέση τιμή πώλησης smartphones στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΗ αγορά των smartphones στην περιοχή ΕΜΕΑ συνεχίζει να χάνει έδαφος, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του “Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker” της International Data Corporation (IDC). Ειδικά στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εικόνα για τις πωλήσεις smartphones ήταν λιγότερο ελπιδοφόρα. Οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης είδαν την αξία των πωλήσεων να υποχωρεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Ωστόσο, η εικόνα στην περιοχή ήταν μάλλον ανάμεικτη, καθώς η Γαλλία και η Ιταλία πέτυχαν αύξηση της αξίας των πωλήσεων smartphones. Συνολικά, στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της IDC, η μέση τιμή πώλησης υποχώρησε κατά περισσότερο από 10% σε ετήσια βάση, ανατρέποντας την παραδοσιακή στροφή των καταναλωτών της περιοχής στην αγορά πιο ακριβών μοντέλων.

Ακριβά μοντέλα
Στο μεταξύ, στην Κεντρική Ευρώπη υπήρξε μια εμφανής στροφή των καταναλωτών προς πιο ακριβά μοντέλα smartphones, με αποτέλεσμα κάθε επιμέρους χώρα της περιοχής να “βλέπει” το 2ο τρίμηνο του 2018 την αξία των πωλήσεων να διευρύνεται. Την ίδια στιγμή, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική υπήρχαν, επίσης, σημάδια αδυναμίας της αγοράς. Οι όγκοι των “έξυπνων” συσκευών στην περιοχή ήταν σταθεροί στα περσινά επίπεδα, ενώ η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε $212, σημαντικά χαμηλότερη από τα $242 το 1ο τρίμηνο του έτους.

Κατασκευαστές
Σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαντικές επιδόσεις πέτυχαν, το εξεταζόμενο διάστημα, στην ευρωπαϊκή αγορά οι κινεζικές εταιρείες. Για παράδειγμα, η Huawei είχε ένα πολύ καλό τρίμηνο, ενώ την ίδια στιγμή η Xiaomi κινείται πολύ δυναμικά, πλέον, στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία σε αγορές, όπως η Πολωνία και ιδιαίτερα η Ρωσία. Μάλιστα, η Xiaomi διέθεσε στην περιοχή της Ε.Ε. έξι φορές περισσότερα τηλέφωνα το δεύτερο τρίμηνο απ’ ό, τι το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Μεγάλη οθόνη
Το πιο φωτεινό σημείο, που εντοπίζουν οι αναλυτές για την αγορά της ΕΜΕΑ, είναι η αύξηση της ζήτησης για smartphones με μεγάλη οθόνη (τα λεγόμενα phablets - μεταξύ smartphone και tablet). Με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης, η IDC εκτιμά ότι οι κατασκευαστές, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, θα πρέπει να εστιάσουν στα μοντέλα με μεγαλύτερη οθόνη.