Έρευνες - Μελέτες

Οριακή ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά συσκευών το 2018

tabletsnew1

Έτος στασιμότητας αναμένεται να είναι, στο σύνολό του, το 2018 για την παγκόσμια αγορά των συσκευών. Οι διεθνείς πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και κινητών τηλεφώνων εκτιμάται ότι θα καταγράψουν πολύ οριακή αύξηση, κατά το τρέχον έτος, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι πωλήσεις PCs και tablets θα μειωθούν κατά 1,2% φέτος, ενώ, στην αγορά κινητών τηλεφώνων αναμένεται αύξηση 1,4%.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, το 2018 θα διατεθούν στην παγκόσμια αγορά 2,28 δισ.συσκευές, που αντιστοιχεί σε ανάπτυξη μόλις 0,9% έναντι του 2017, όταν οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 2,26 δισ. συσκευές. Πάντως, τόσο το 2019 όσο και το 2020 οι πωλήσεις συσκευών θα κινηθούν ανοδικά στα 2,3 δισ. μονάδες περίπου -και τις δύο χρονιές.

Αναλυτικά, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets εκτιμάται ότι θα μειωθούν φέτος κατά 1,2% σε σχέση με πέρσι, ενώ, στον αντίποδα, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων θα αυξηθούν κατά 1,4%. Για το 2018 η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών τοποθετείται στα 260 εκατ. συσκευές από 262 εκατ. το 2017, ενώ για το επόμενο έτος η πρόβλψη της εταιρείας είναι για πωλήσεις 263 εκατ. μονάδων. Oι αναλυτές της Gartner παρατηρούν ότι, παρά το γεγονός πως η αγορά των υπολογιστών είναι -γενικά- ευάλωτη σε θέματα τιμών, η ζήτηση συσκευών με premium προδιαγραφές και υψηλές τιμές για επαγγελματική χρήση βαίνει αυξανόμενη στη διάρκεια του 2018. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία θα γνωρίσει ανάπτυξη της τάξης του 12% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.  

Ο ρόλος της Κίνας
Ενώ συνήθως η παγκόσμια αγορά συσκευών επηρεάζεται από μακροοικονομικούς παράγοντες και τις τεχνολογικές εξελίξεις, υπάρχει ένας επιπλέον παράγοντας, που είναι ικανός να αφήσει τη σκιά του στον κλάδο και δεν είναι άλλος από την κινεζική αγορά. “Η Κίνα αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των παγκόσμιων δαπανών για συσκευές, οπότε τυχόν αλλαγές που συμβαίνουν εκεί μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις παγκοσμίως” εξηγούν οι αναλυτές. Στην Κίνα, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων μειώθηκαν κατά 8,7% το 2017 στις 428 εκατ.μονάδες, αν και φέτος εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,3%. Θα φτάσουν δε να αντιπροσωπεύουν το 23% των συνολικών πωλήσεων κινητών παγκοσμίως το 2018. Αντίθετα, η παραδοσιακή αγορά PCs στην Κίνα εκτιμάται ότι θα μειωθεί με ρυθμό της τάξης του 1,7% το τρέχον έτος, φθάνοντας τα 38,5 εκατ.τεμάχια, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 21% των παγκόσμιων πωλήσεων PCs. “Η καθοδική τάση στην αγορά των συσκευών, με την οποία είναι αντιμέτωπη η Κίνα εδώ και καιρό, επηρεάζει αναμφισβήτητα την παγκόσμια αγορά συσκευών” υπογραμμίζει η Gartner, με τους αναλυτές να αναμένουν αναθέρμανση της ζήτησης από το 2019. Συνολικά, για την παγκόσμια αγορά, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η επόμενη σημαντική μετατόπιση -κυρίως όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές- θα προέλθει από το τέλος της υποστήριξης των Windows 7 τον Ιανουάριο του 2020. “Αποτελεί προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις να μεταναστεύσουν στα Windows 10 το συντομότερο δυνατό και σίγουρα μέχρι τα τέλη του 2019” σχολιάζουν σχετικά.