Έρευνες - Μελέτες

2 στους 5 Έλληνες έχουν κάνει τουλάχιστον μία online αγορά

peopleonline1

Στενότερη γίνεται, καθημερινά, η σχέση του Έλληνα με το Διαδίκτυο, με την τεχνολογία να εξελίσσεται σε βασικό εργαλείο της καθημερινότητας του πολίτη. Ήδη σήμερα, περίπου οκτώ στους δέκα Έλληνες χρήστες (82%) επισκέπτονται το Διαδίκτυο με οποιαδήποτε συχνότητα, ενώ ποσοστό 71% συνδέεται επί καθημερινής βάσης.

Το 67,7% των Ελλήνων συνδέεται καθημερινά στο Διαδίκτυο από το κινητόΉδη, οι Έλληνες χρήστες αφιερώνουν στο Διαδίκτυο 176 λεπτά κατά μέσο όρο την ημέρα, ήτοι η μέση χρήση στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε περισσότερες από 2,9 ώρες ημερησίως. Στις μεγαλύτερες ηλικίες (65 έως 74 ετών) τα ποσοστά των Ελλήνων που συνδέονται στο Internet καθημερινά είναι σαφώς μικρότερα και κυμαίνονται στο 38%, ενώ στις ηλικίες 55 έως 64 ετών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 62%.

Στα τέλη του 4ου τριμήνου του 2017, ένας στους δύο χρήστες του Διαδικτύου στην Ελλάδα (το 50%) συνδεόταν καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών να είναι οι πιο φανατικοί λάτρεις των soclal media, με το 84% να κάνει χρήση τους καθημερινά. Στο μεταξύ, περίπου ένας στους πέντε χρήστες (το 23%) αφιερώνει στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω από μία ώρα την ημέρα.

Online αγορές
Η σταδιακά στενότερη σχέση του Έλληνα με το Διαδίκτυο σαφέστατα και επηρεάζει και άλλες πτυχές της καθημερινότητας του, όπως για παράδειγμα ο τρόπος που πραγματοποιεί τις αγορές του. Ήδη, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Focus Bari, δύο στους πέντε χρήστες του Διαδικτύου έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία online αγορά το τελευταίο εξάμηνο.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται περαιτέρω σε συγκεκριμένα ηλικιακά κοινά: για παράδειγμα - σύμφωνα πάντα με την έρευνα - ένας στους δύο χρήστες του Διαδικτύου, ηλικίας 18 έως 44 ετών, έχουν αγοράσει online προϊόντα και υπηρεσίες τους τελευταίους έξι μήνες.

Οπαδοί του Mobile
Οι Έλληνες ευθυγραμμίζονται με τη διεθνή τάση, που θέλει τους χρήστες να εξελίσσονται σε φανατικούς οπαδούς του Mobile, αποζητώντας τη σύνδεση στο Internet απ’ όπου κι εάν βρίσκονται. Για το εξεταζόμενο διάστημα, το ποσοστό κατοχής smartphone στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο 74%, δηλαδή τρεις στους τέσσερις Έλληνες κατέχουν ένα “έξυπνο” κινητό.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Focus Bari για τη σχέση των Ελλήνων με το Διαδίκτυο και τη διείσδυση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα, το 70% συνδέεται στο Διαδίκτυο μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Δύο στους τρεις χρήστες στην Ελλάδα (το 67%) κατεβάζουν εφαρμογές στο κινητό τους, με δημοφιλέστερες εφαρμογές επικοινωνίας να είναι το Skype, το Messanger και το Viber.

Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, στα τέλη του 2017, δύο στα τρία ελληνικά νοικοκυριά (το 67%) είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Για την πλειοψηφία των Ελλήνων, το πιο δημοφιλές μέσο για σύνδεση στο Internet είναι το κινητό τηλέφωνο (70%).

Στο μεταξύ, τα στοιχεία δείχνουν την όλο και στενότερη σχέση του Έλληνα με τη συνδρομητική τηλεόραση, καθώς ο αριθμός των νοικοκυριών, που είχαν πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες, διαμορφώθηκε στα τέλη του 2017 σε 941.000.

Παιδιά και Internet
Ιδιαίτερα στενή είναι στην Ελλάδα - όπως άλλωστε συμβαίνει και διεθνώς - η σχέση των παιδιών με τα κινητά τηλέφωνα και το Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, τρία στα τέσσερα Ελληνόπουλα (το 76%), ηλικίας 5 έως 12 ετών, χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, με το tablet να είναι η πιο δημοφιλής συσκευή για σερφάρισμα στο Internet (31%). Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, το Tablet είναι η συσκευή που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις, ενώ στις μεγαλύτερες τον ρόλο αυτό παίζει το smartphone (42%).

Επιπλέον, ένα στα πέντε παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών διαθέτει κινητό τηλέφωνο, ενώ η πιο συνηθισμένη ηλικία για την απόκτηση κινητού είναι τα δέκα χρόνια.