Έρευνες - Μελέτες

Οι κάμερες παρακολούθησης βασικό στοιχείο στο “έξυπνο” σπίτι

camerasmart

Εξαιρετικά δημοφιλείς στους χρήστες έχουν γίνει, τα τελευταία χρόνια, οι κάμερες παρακολούθησης, οι οποίες αφενός συγκεντρώνουν σημαντικά πλεονεκτήματα και αφετέρου, το κόστος αγοράς τους είναι, πλέον, πολύ προσιτό. Σύμφωνα με τις εταιρείες του κλάδου, οι κάμερες παρακολούθησης έχουν εξελιχθεί σε πολύτιμο σύμμαχο για την παρακολούθηση του σπιτιού, του γραφείου ή του εξοχικού, καθώς και για την εποπτεία των παιδιών, των ηλικιωμένων ή των κατοικίδιων.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές πριν επιλέξουν την κατάλληλη κάμερα παρακολούθησηςΚαθώς, ωστόσο, όλες οι κάμερες δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και δεν προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες, η D-Link ετοίμασε ένα σύντομο οδηγό με τα κυριότερα χαρακτηριστικά, που πρέπει να έχει μία κάμερα παρακολούθησης, για να καλύπτει αξιόπιστα τις ανάγκες του χρήστη.

Πρόσβαση web: Ορισμένες κάμερες πιθανώς να απαιτούν την εγκατάσταση ειδικού λογισμικού, για να μπορεί ο χρήστης να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στο χώρο του από έναν υπολογιστή. Στον αντίποδα, υπάρχουν κάμερες που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω οποιουδήποτε web browser κι έτσι να ελέγχει τις κάμερες του τοπικά αλλά και από απόσταση, από οποιονδήποτε υπολογιστή που έχει πρόσβαση στο δίκτυο.

Η πρόσβαση Wi-Fi είναι ένα ακόμη κομβικό ζήτημα. Οι ασύρματες κάμερες δίνουν την ευελιξία παρακολούθησης σημείων, που είναι πολύ δύσκολο να προσεγγιστούν με μία κάμερα, η οποία δεν έχει δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης. “Η εγκατάστασή των καμερών για ασύρματη σύνδεση στο Wi-Fi απαιτεί μόνο να συνδεθούν με το υπάρχον οικιακό δίκτυο, ό,τι δηλαδή χρειάζεται και με ένα φορητό υπολογιστή ή tablet, αναφέρει η εταιρεία.

Εφαρμογές
Άλλο ζήτημα που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, είναι η πρόσβαση μέσω εφαρμογών. “Για πραγματική παρακολούθηση εν κινήσει, χρειάζεστε κάμερες να παρακολουθείτε τι συμβαίνει στο χώρο σας απ’ όπου κι αν βρίσκεστε. Αναζητήστε κάμερες, που δίνουν τη δυνατότητα για ζωντανές λήψεις”, σημειώνει η D-Link. Στο μεταξύ, σημαντικό ζήτημα είναι και η ανίχνευση κίνησης, καθώς η δυνατότητα εγγραφής βίντεο μόνο όταν εντοπιστεί κίνηση, εξοικονομεί αποθηκευτικό χώρο, καθώς, επίσης, δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζετε ακριβώς ποια λήψη θέλετε να δείτε μελλοντικά. “Αν λοιπόν σχεδιάζετε να καταγράφετε τις λήψεις της κάμερας, επιλέξτε μια κάμερα με εύκολες ρυθμίσεις ανίχνευσης αλλά και με δυνατότητα καθορισμού χρονοδιαγράμματος εγγραφής, προκειμένου να καταγράφετε ακριβώς αυτό που θέλετε απευθείας σε μια κάρτα microSD, αναφέρει η μελέτη της εταιρείας. Τέλος, σημαντικά στοιχεία θεωρούνται η ενισχυμένη δυνατότητα εντοπισμού κίνησης, η νυχτερινή όραση, η ανίχνευση του ήχου και η δυνατότητα υποδοχής κάρτας MicroSD για εγγραφή τοπικά.