Δελτία Τύπου ΣΕΠΕ

Ξεκίνησε το digital economy forum 2016 με την απόλυτη ταύτιση στην τοποθέτηση όλων των συμμετεχόντων ότι: «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή».

sepe_pressrelease2

Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην ανάγκη μιας συγκροτημένης ψηφιακής στρατηγικής, ώστε η χώρα να ανατρέψει το σημερινό ψηφιακό έλλειμμα και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο digital economy forum 2016 που διοργανώνει σήμερα στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με κεντρικό μήνυμα «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή». 

Το digital economy forum 2016 άνοιξε ως επίσημος ομιλητής, ο Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κύριος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί η ψηφιακή επανάσταση, καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι "το 2015 η χώρα όχι απλά δεν επιτάχυνε την πορεία εξόδου από την κρίση, αλλά σε πολλούς τομείς, όπως και οι ΤΠΕ, υπήρξε αποδόμηση", τονίζοντας ότι "το ψηφιακό προφίλ της χώρας μας, δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο, συστηματικά διολισθαίνει". Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως "Η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική ψηφιακή στρατηγική που θα ξεπερνά το περιοριστικό πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο το δημόσιο προκηρύσσει ψηφιακά έργα, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Απαιτείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μια συγκεκριμένη στρατηγική και η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένες δομές για να τις υλοποιήσει» τόνισε. Όσον αφορά στη σύσταση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε σύμφωνος με τη σύσταση ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου υπό τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας πως από μόνη της η γραμματεία, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, δεν επαρκεί. Τέλος, αναφέρθηκε στον ρόλο του ΣΕΠΕ να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για τη συγκρότηση της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής. "Ως ΝΔ, είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε ένα δομημένο διάλογο για το πως η χώρα θα αποκτήσει μια συγκροτημένη ψηφιακή στρατηγική. Θα είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές σε αυτό τον διάλογο".

Παράλληλα, τους συνέδρους καλωσόρισε στο Digital Economy Forum 2016, εκ μέρους του ΣΕΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Board Member DIGITALEUROPE & Αντιπρόεδρος του WITSA, κύριος Γιάννης Σύρρος. Στη σύντομη παρέμβασή του ο κύριος Σύρρος περιέγραψε πώς η τεχνολογία άλλαξε στην κυριολεξία όλο τον κόσμο. Ειδικά για την Ελλάδα, ο κύριος Σύρρος υπογράμμισε ότι "η ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι η λύση, για να απαλλαγούμε από όλες τις παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα μας στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και επιπλέον να κερδίσουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών". Όπως σημείωσε, «σήμερα επείγει να αξιοποιήσουμε ότι έχουμε, να δουλέψουμε συλλογικά για να παράξουμε εθνικό πλούτο. Η κατεύθυνση παγκοσμίως είναι σαφής και σε αυτό το νέο περιβάλλον της ψηφιακής τεχνολογίας είναι υποχρεωμένη να συντονιστεί η χώρα μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, που θα αντιστρέψουν το φαινόμενο “φυγής μυαλών”»: σημείωσε ο κύριος Σύρρος. 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κύριος Γιώργος Σταθάκης, υπογράμμισε ότι "η ψηφιακή τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας". Ο κύριος Υπουργός έκανε από το βήμα του συνεδρίου την ανακοίνωση νέων δράσεων, το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Όπως διευκρίνισε, αυτές θα αφορούν στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας (clusters, meta-clusters). "Θέλουμε να δημιουργήσουμε εγχώριες αλυσίδες αξίας, που θα αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας" σχολίασε, προσθέτοντας ότι και για τον αναπτυξιακό νόμο υπάρχει η ίδια λογική, δηλαδή η άρση του οριζόντιου χαρακτήρα του νόμου. "Οι δράσεις που προέρχονται από φορείς αυτών των χαρακτηριστικών δικαιούνται τη μέγιστη ένταση ενισχύσεων, ενώ πρόσθετα μοριοδοτούνται επενδυτικά σχέδια στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, εντασσόμενα μάλιστα στις ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης" ανέφερε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα σε συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ -όπως έκανε γνωστό- μέχρι τον Ιούνιο, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα παρουσιαστεί το νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Παράλληλα, ο Director General DIGITALEUROPE, κύριος John Higgins, σημειώνοντας ότι η "Ευρωπαϊκή Ένωση συναρτά την πρόοδο και την ευημερία στην Ευρώπη με την ψηφιακή της ολοκλήρωση", αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενιαία ψηφιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τις επιδόσεις της Ελλάδας στον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας (Digital Density Index), ο οποίος -μετά από πρωτοβουλία του ΣΕΠΕ- αποτυπώθηκε, για πρώτη φορά στη τη χώρα μας, παρουσίασε από το βήμα του Συνεδρίου, η Digital Managing Director Accenture, κυρία Αθηνά Κανιούρα. Με βάση την έρευνα της εταιρείας, οι ψηφιακές επιδόσεις της χώρας μας την κατατάσσουν στην 17η θέση ανάμεσα στις 18 οικονομίες στον πλανήτη, τις οποίες έχει αξιολογήσει μέχρι στιγμής η Accenture στον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η διαχείριση της Ψηφιακής Ωριμότητας των οικονομιών μπορεί να προσθέσει επιπλέον $1,36 τρισεκατομμύρια στο ΑΕΠ των 10 κορυφαίων παγκόσμιων οικονομίων το 2020. Σύμφωνα με όσα τόνισε η κυρία Κανιούρα, παρουσιάζοντας τη μελέτη, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Δείκτη αυτό για να κατανοήσουν τον ευρύ ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ψηφιακή τεχνολογία στη μελλοντική τους πρόοδο, την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις.

"Ο αναγκαίος μετασχηματισμός της οικονομίας από μία συμβατική οικονομία σε μια ψηφιακή οικονομία θα στηριχθεί σε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία" τόνισε, από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, κύριος Αλέξης Χαρίτσης. Από το βήμα του Συνεδρίου γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου της αιρεσιμότητας 2.1 στη Βουλή, ενώ προ των πυλών είναι η ανακοίνωση και νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο θέμα της αιρεσιμότητας 2.1, ο κύριος Χαρίτσης γνωστοποίησε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. "Αυτό είναι μόνο το πρώτο κομμάτι για την πλήρωση της αιρεσιμότητας. Η κατάρτιση της ψηφιακής στρατηγικής, η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των δράσεων, η θεσμοθέτηση απλοποιημένου πλαισίου υλοποίησης έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η ενσωμάτωσή του στο ΣΔΕ 2014 - 2020 είναι τα υπόλοιπα κομμάτια" πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι τα βιώσιμα δημόσια έργα Πληροφορικής, κάνοντας γνωστό ότι προχωρά  το Σύζευξις ΙΙ, με τρόπο τέτοιο, όπως τόνισε, "ώστε να ανταποκρίνεται με ρεαλισμό στις σημερινές ανάγκες του Δημοσίου". 

Στην ίδια ενότητα συμμετείχε και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κύριος Πάνος Καρβούνης ο οποίος σημείωσε πως η Χώρα κατατάσσεται 26η μεταξύ των 28 κρατών-μελών στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας. Παράλληλα, σημείωσε πως η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ενιαίας ψηφιακής αγοράς μπορεί να προσθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ. Τέλος σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η αξιοποίηση του πακέτου Γιουνκέρ" από τη χώρα μας είναι μηδενική.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ "Ψηφιακή Ανάπτυξη, Καινοτομία & Χρηματοδοτικά Εργαλεία" επεσήμαναν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μεγάλη ρευστότητα από ενδιαφερόμενους επενδυτές, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν στις σωστές ενέργειες, προκειμένου να προσελκύσουν τα κεφάλαια αυτά, έχοντας, φυσικά, ένα σωστά δομημένο επιχειρησιακό σχέδιο. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να εντοπισθούν οι τομείς εκείνοι στην ελληνική οικονομία, όπου υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να δώσουμε έμφαση σε αυτούς όσον αφορά την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ώστε να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε πως η Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας πρέπει να κάνει μεγάλα βήματα, ώστε να καλύψει το κενό που μας χωρίζει από άλλες χώρες. Εάν αξιοποιηθεί το μεγάλο γνωστικό κεφάλαιο, που διαθέτουν οι φορείς τεχνολογίας και πληροφορικής με την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτουν και εφόσον η πολιτεία αναδιατάξει τις επιλογές που πραγματικά δίνουν προοπτική και δεν εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα δήλωσε «είμαι βέβαιος ότι θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για τη χώρα».         

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας, φρενάρει τις επενδύσεις και αποκλείει τους πολίτες από την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής οικονομίας σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός, Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Ράνια Αντωνοπούλου. Επιπλέον, η κυρία Υπουργός σημείωσε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 180.000-200.000 άτομα έχουν ήδη φύγει από την Ελλάδα. Ενώ η ανεργία είναι υψηλή  ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας παραμένει κενός, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες οι κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες.


Από αριστερά: κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, κ. Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κα Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.


Από αριστερά: κ. Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, κ. John Higgins, CBE, Director General DIGITALEUROPE, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ.


κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

{{{ ArticleFiles }}}