Νέα Μελών ΣΕΠΕ

Άρχισαν οι υποβολές συμμετοχών για τα βραβεία Sony World Photography Awards 2015

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους για τα βραβεία Sony World Photography Awards 2015, που οργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας (World Photography Organisation (WPO). Επαγγελματίες, ερασιτέχνες, νέοι φωτογράφοι καθώς και φοιτητές από όλον τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν δωρεάν με τα καλύτερα έργα τους στο www.worldphoto.org. Οι φωτογράφοι θα διαγωνιστούν για χρηματικά έπαθλα και εξοπλισμό οπτικής απεικόνισης, τεχνολογίας αιχμής, από τη Sony. Όλοι οι νικητές θα ανακοινωθούν σε μια τελετή γκαλά, στο Λονδίνο, στις 23 Απριλίου 2015.

Βραβεία Sony World Photography Awards 2015 

Από το 2007, που ξεκίνησε ο διαγωνισμός, έχουν υποβληθεί στα Βραβεία Sony World Photography Awards περισσότερες από 700.000 φωτογραφίες, από 230 χώρες. Σε μία προσπάθεια να αναδείξουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στη διεθνή σύγχρονη φωτογραφία, τα βραβεία καθιερώθηκαν ως ένας από τους κορυφαίους διαγωνισμούς φωτογραφίας, παγκοσμίως. Η τελευταία νικήτρια του βραβείου L’Iris d’Or και του τίτλου Φωτογράφος της Χρονιάς είναι η Αμερικανίδα φωτογράφος Sara Naomi Lewkowicz, για τη σειρά φωτογραφιών της με τίτλο Shane and Maggie, μια δυνατή και προσωπική εξέταση της ενδοοικογενειακής βίας, ως διαδικασία.  

Το βραβείο L’Iris d’Or και ο τίτλος του Επαγγελματία Φωτογράφου της Χρονιάς του διαγωνισμού Sony World Photography Awards 2015, καθώς ο τίτλος του Φωτογράφου της Χρονιάς του Ανοικτού Διαγωνισμού συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα. Οι νικητές όλων των κατηγοριών θα λάβουν εξοπλισμό ψηφιακής οπτικής απεικόνισης τελευταίας τεχνολογίας, από τη Sony, ενώ ο νικητής της κατηγορίας Student Focus θα λάβει καινούργιο εξοπλισμό οπτικής απεικόνισης, τεχνολογίας αιχμής, από τη Sony, για το Πανεπιστήμιό του. Τα έργα των νικητών και των φιναλίστ φωτογράφων θα συμπεριληφθούν στον ετήσιο τόμο των Βραβείων Sony World Photography Awards, έκδοση 2015, και θα εκτεθούν στο Somerset House, στο Λονδίνο. 

Τα βραβεία Sony World Photography Awards 2015 περιλαμβάνουν τις ακόλουθες κατηγορίες:

 • Κατηγορία Επαγγελματιών – 15 κατηγορίες. Oι φωτογράφοι κρίνονται για μία σειρά έργων τους.
 • Ανοικτός Διαγωνισμός – 10 κατηγορίες. Οι φωτογράφοι κρίνονται για μία μόνο φωτογραφία.
 • Κατηγορία Νέων – 3 κατηγορίες, για φωτογράφους κάτω των 20 ετών. Οι φωτογράφοι κρίνονται για μία μόνο φωτογραφία.
 • Student Focus - για σπουδαστές φωτογραφίας ανώτερης εκπαίδευσης, ηλικίας μεταξύ 18-30 ετών. 

Οι συμμετοχές για τον Ανοικτό Διαγωνισμό και την Κατηγορία Νέων θα γίνονται δεκτές μέχρι την Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015, στις 23.59 GMT, ενώ για την Κατηγορία Επαγγελματιών, οι συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μέχρι την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, στις 23.59 GMT. Στη Σημείωση προς τους συντάκτες μπορείτε να βρείτε έναν πλήρη κατάλογο των κατηγοριών. 

Το θέμα για το διαγωνισμό Student Focus 2015 είναι μία μόνο φωτογραφία που συμβολίζει την σύγχρονη καταναλωτική κουλτούρα. Η φωτογραφία μπορεί να είναι υπερβολική ή χαμηλών τόνων, αλλά θα πρέπει να εκφράζει κάτι που ο φωτογράφος θεωρεί ότι αντιπροσωπεύει τη σημερινή κοινωνία. Οι συμμετοχές για το διαγωνισμό Student Focus ολοκληρώνονται στις 6 Δεκεμβρίου 2014.  

Στο πλαίσιο των Sony World Photography Awards, απονέμεται και το Εθνικό βραβείο, με έπαθλο φωτογραφικό εξοπλισμό Sony. Νικητής του Ελληνικού Εθνικού Βραβείου για το 2014, ήταν ο Παναγής Χρυσοβεργής, για τη φωτογραφία του με τίτλο «Al Zaatari store», την οποία τράβηξε στον προσφυγικό καταυλισμό Al Zataari, στην Ιορδανική έρημο. Η κριτική επιτροπή επέλεξε ακόμη, τον Πυγμαλίωνα Καρατζά για την δεύτερη θέση και την Μυρτώ Στενού, για την τρίτη.  

Σημαντικές ημερομηνίες για τα βραβεία Sony World Photography Awards του 2015 είναι οι εξής:

 • 6 Δεκεμβρίου 2014 – Λήγει ο διαγωνισμός Student Focus.
 • 5 Ιανουαρίου 2014 – Λήγει ο Ανοικτός διαγωνισμός και ο διαγωνισμός για την Κατηγορία Νέων.
 • 8 Ιανουαρίου 2015 – Λήγει ο διαγωνισμός για την Κατηγορία Επαγγελματιών.
 • 10 Φεβρουαρίου 2015 – Ανακοινώνεται η λίστα των φιναλίστ για την Κατηγορία Επαγγελματιών, τον Ανοικτό Διαγωνισμό, την Κατηγορία Νέων και το Student Focus.
 • 17 Μαρτίου 2015 – Ανακοινώνεται σε ποιόν θα απονεμηθεί το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία.
 • 31 Μαρτίου 2015 – Αποκαλύπτονται οι νικητές του Ανοιχτού Διαγωνισμού και της Κατηγορίας Νέων.
 • 23 Απριλίου 2015 – Θα ανακοινωθούν σε μία τελετή απονομής, μαζί με γκαλά, στο Λονδίνο, ο νικητής του βραβείου L’Iris d’Or και του τίτλου Φωτογράφος της Χρονιάς, καθώς και οι Φωτογράφοι της Χρονιάς στην Κατηγορία Επαγγελματιών, στον Ανοικτό Διαγωνισμό και στις Κατηγορίες Νέων και Student Focus.
 • 24 Απριλίου - 10 Μαΐου – Έκθεση των βραβείων Sony World Photography Awards 2015, στο Somerset House, στο Λονδίνο. 

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα Βραβεία Sony World Photography Awards και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας μπορείτε να βρείτε στην τοποθεσία www.worldphoto.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ