Νέα Μελών ΣΕΠΕ

Mastercard: Με όχημα την τεχνολογία καταπολεμά τις ηλεκτρονικές απάτες

MASTERCARD GREECE
Πληροφορίες Επιχείρησης

Στην παρουσίαση μιας νέας πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της απάτης στον χρηματοπιστωτικό τομέα προχώρησε η Mastercard, αξιοποιώντας την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI). Στόχος αυτής της καινοτόμου εφαρμογής είναι να βοηθήσει τις τράπεζες να οχυρωθούν απέναντι στις απάτες που λαμβάνουν χώρα στον κυβερνοχώρο εξασφαλίζοντας τη μέγιστη ασφάλεια συναλλαγών για τους πελάτες τους.

Η τεχνολογία Decision Intelligence (DI) της Mastercard, αποτελεί μια προηγμένη λύση λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο και χρησιμοποιείται ήδη από τις τράπεζες στην αξιολόγηση και την ασφαλή έγκριση 125 δισεκατομμυρίων συναλλαγών ετησίως. Η νέα λύση Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης εξελίσσει τη χρήση αυτής της τεχνολογία, έχοντας τη δυνατότητα να σαρώσει ένα τρισεκατομμύριο δεδομένα προκειμένου να προβλέψει την αυθεντικότητα των συναλλαγών, αυξάνοντας έτσι την υπάρχουσα ικανότητά της Mastercard να αναλύει στοιχεία λογαριασμού, ιστορικά αγορών, αλληλεπιδράσεις εμπόρων και πληροφορίες συσκευών σε πραγματικό χρόνο.

Η καινοτόμα λύση «Decision Intelligence Pro» αξιολογεί τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολλαπλών οντοτήτων που σχετίζονται με κάθε συναλλαγή, αξιολογώντας το επίπεδο κινδύνου της. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου, οδηγώντας σε αξιοσημείωτη βελτίωση στη συνολική βαθμολογία DI, παρέχοντας στις τράπεζες πιο ευκρινείς πληροφορίες δεδομένων.

Η εισαγωγή του GenAI, σύμφωνα με τη Mastercard, έχει δείξει σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά ανίχνευσης απάτης στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, η οποία κατά μέσο όρο χαρακτηρίζεται από μια αύξηση 20% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση αγγίζει το 300%.

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση του DI θα βελτιώσει περαιτέρω τις ικανότητες των τραπεζών να προστατεύουν τους κατόχους καρτών από ύποπτες συναλλαγές και θα μετριάσει τις νόμιμες συναλλαγές που επισημαίνονται εσφαλμένα ως δόλιες (ψευδώς θετικές).

Ο Ajay Bhalla, Πρόεδρος Cyber and Intelligence στη Mastercard δήλωσε σχετικά: «Με τη χρήση του GenAI  ενισχύουμε την ταχύτητα και την ακρίβεια των λύσεών μας κατά της απάτης, εμποδίζοντας τις προσπάθειες των εγκληματιών και προστατεύοντας τόσο τις τράπεζες όσο και τους καταναλωτές. Εξελίσσοντας τον αλγόριθμό μας, ενισχύουμε την ικανότητά μας να προβλέπουμε πιθανές δόλιες δραστηριότητες, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη των πελατών μας ολοένα και περισσότερο, σε κάθε συναλλαγή. Η ακρίβεια της λύσης – που επιτυγχάνεται με τη σάρωση πιθανών σημείων πώλησης σε πραγματικό χρόνο – έχει αποδειχθεί στη δική μας ανάλυση ότι όχι μόνο αυξάνει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, αλλά παράλληλα αναστέλλει τις τάσεις για ψευδείς συναλλαγές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%».

Η τεχνολογία Decision Intelligence (DI) της Mastercard είναι διαθέσιμη παγκοσμίως, αποτελώντας μία ακόμη απόδειξη της συνεχούς και απρόσκοπτης προσήλωσης της εταιρείας στην καινοτομία και την ασφάλεια συναλλαγών τόσο για τους συνεργάτες, όσο και για τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο.