Νέα Μελών ΣΕΠΕ

Συμβουλές καριέρας από την ομάδα της ManpowerGroup Greece

MANPOWERGROUP AE (ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΕΛΟΣ)
Πληροφορίες Επιχείρησης

Οι νεοι οι οποίοι μόλις αποφοίτησαν, με την όρεξη, την ενέργεια και τον ενθουσιασμό, βρίσκονται στην σωστή στιγμή για να αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στη μετάβαση τους στον κόσμο της απασχόλησης.

Ο όμιλος ManpowerGroup παρουσιάζει τις κορυφαίες επικοινωνιακές δεξιότητες που οι εργοδότες αναζητούν στους νέους απόφοιτους.

Σύμφωνα με τους εργοδότες η ενεργητική ακρόαση αποτελεί μία από τις κορυφαίες ικανότητες που επιθυμούν στους νέους εργαζόμενους. Στα πρώτα επαγγελματικά βήματα καλό θα ήταν να ακούτε όσο περισσότερο μπορείτε. Να είστε προσεκτικοί και να προσπαθείτε να κατανοείτε πραγματικά τι λέει ο συνομιλητής σας πριν προτρέξετε να απαντήσετε. Η ζήτηση διευκρινίσεων για την αποφυγή παρεξηγήσεων είναι άλλη μια σημαντική πτυχή. Αποφεύγοντας το multi-tasking και επικεντρώνοντας την προσοχή αποκλειστικά στον συνομιλητή σας, μπορείτε να αναπτύξετε αυτήν τη δεξιότητα.

Παράλληλα, η σαφήνεια και η περιεκτικότητα στην επικοινωνία είναι αναγκαίες. Μπορεί στα πανεπιστήμια να ζητούνται εκτεταμένες απαντήσεις που θα πληρούν τον ζητούμενο αριθμό λέξεων, ωστόσο, στον επιχειρηματικό κόσμο ο χρόνος είναι «χρήμα». Οι νέοι μπορούν να εξασκηθούν στο να αποτυπώνουν με σαφήνεια και συντομία όσα θέλουν να πουν σε παρουσιάσεις και συναντήσεις.

Η διαχείριση project είναι άλλη μια δεξιότητα που απαιτείται. Στο Πανεπιστήμιο, ένα project σπάνια διαρκεί περισσότερο από ένα εξάμηνο, ωστόσο, στον εργασιακό χώρο, συχνά αναμένεται να ασχοληθείτε ταυτόχρονα με πολλά project που μπορεί να διαρκούν λιγότερο ή περισσότερο από έξι μήνες. Θέστε αρκετούς στρατηγικούς στόχους, παρακολουθείτε τακτικά την πρόοδο, λαμβάνετε feedback και συνεργαστείτε με τους γύρω σας. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα βήματα τα οποία μπορούν οι νέοι να ακολουθήσουν ώστε να αναπτύξουν τόσο την αποδοτικότητά τους στα projects όσο και τις ικανότητες επικοινωνίας και συνεργασίας με τους συναδέλφους τους.

Επίσης, η εξοικείωση με τα meetings είναι άλλο ένα σημείο εστίασης. Οι συναντήσεις στο γραφείο διαφέρουν από τις ανεπίσημες συζητήσεις. Όπως είπαμε και προηγουμένως ο χρόνος είναι «χρήμα» και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλατε να νιώθουν οι συνάδελφοι και οι ανώτεροί σας πώς σπαταλάτε τον χρόνο τους. Έτσι, πριν από κάθε συνάντηση καλό θα ήταν να αποστέλλετε στους συμμετέχοντες την ατζέντα ώστε να έρχονται προετοιμασμένοι καταλλήλως. Βρείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα έναν κώδικα επικοινωνίας και φυσικά μετά από κάθε συνάντηση μην ξεχνάτε να στέλνετε στους συμμετέχοντες αλλά και στους άμεσα ενδιαφερόμενους μια σύνοψη της συνάντησης.

Τέλος, σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup ανάμεσα στις προσωπικές δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες από τη Γενιά Ζ είναι η συνεργασία και ομαδικότητα, η ενεργή μάθηση -περιέργεια, η υπευθυνότητα και αξιοπιστία.

Αφιερώστε χρόνο στη βελτίωση αυτών των δεξιοτήτων για μια ομαλή μετάβαση στο εργασιακό περιβάλλον. Οι εταιρείες κατανοούν ότι οι νεοεισερχόμενοι χρειάζονται χρόνο για προσαρμογή, οπότε η επένδυση στις δεξιότητες του καθενός είναι το κλειδί για μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.