Νέα

Ενεργοποιείται και στην Ελλάδα ο θεσμός των συμμετοχικών επενδύσεων

peoplewalk

Επίσημο ντεμπούτο και στην ελληνική αγορά κάνει ο θεσμός των συμμετοχικών επενδύσεων (equity crowdfunding), με την πλατφόρμα OpenCircle. Μέσω του νέου  - για τα ελληνικά δεδομένα -  εναλλακτικού χρηματοδοτικού εργαλείου, η πλατφόρμα συμμετοχικών επενδύσεων OpenCircle θα διοχετεύσει στην αγορά, εντός του 2015, κεφάλαια της τάξης των €3 εκατ.  για την ενίσχυση επιχειρήσεων από τους κλάδους της τεχνολογίας, της αγροτικής παραγωγής και των τροφίμων-ποτών.

€3 εκατ. θα διοχετεύσει στο ελληνικό επιχειρείν η πλατφόρμα equity crowdfunding, OpenCircleΣτόχος της πλατφόρμας OpenCircle είναι η ανάδειξη ελληνικών προϊόντων, αλλά και καινοτόμων προϊόντων ή/ και υπηρεσιών τεχνολογίας στην επόμενη γενιά διεθνών επιχειρήσεων, συγκεντρώνοντας σε αυτήν, δυναμικούς επιχειρηματίες και επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Ήδη, όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας Parnasse, η οποία διαχειρίζεται το όλο project, σε ενημερωτική εκδήλωση, τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μπει στη διαδικασία της αξιολόγησης, με τη μία εξ αυτών να εκτιμάται ότι θα αποκτήσει πρόσβαση στα απαιτούμενα κεφάλαια στις αρχές του 2015.

Η πλατφόρμα OpenCircle είναι ένας ιστότοπος equity crowdfunding, όπου επιχειρηματίες συναντούν υποψήφιους επενδυτές και από κοινού αναπτύσσουν επιχειρηματικά σχέδια, μετατρέποντας τοπικές εταιρείες σε διεθνείς ανταγωνιστές.

Μέσω της πλατφόρμας, οι επενδυτές έχουν πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων με ένα τυποποιημένο τρόπο, που επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση και την αποτελεσματική αξιολόγηση των εταιρειών. Παράλληλα, επενδυτές και επιχειρηματίες, έχουν  απευθείας επικοινωνία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας άντλησης κεφαλαίων.

Πως λειτουργεί
Οι Συμμετοχικές Επενδύσεις μέσω OpenCircle αφορούν επιχειρηματίες, που έχουν σήμερα υγιείς επιχειρήσεις στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και ποτών και της τεχνολογίας ή έχουν μια πολύ καλή ιδέα στα πρώτα στάδια υλοποίησης και δεν διαθέτουν το κεφάλαιο για να την αναπτύξουν. Επίσης, αφορά επενδυτές (Έλληνες και ξένους), που αναζητούν πρωτοπόρους επιχειρηματίες με σαφή επιχειρηματικά σχέδια ή και μη επαγγελματίες επενδυτές που θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους, υποστηρίζοντας δυναμικές επιχειρήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι, αφού γίνουν μέλη στην πλατφόρμα, μπορούν να υποβάλουν τις επιχειρηματικές προτάσεις τους, τις οποίες αξιολογεί το OpenCircle, εντοπίζει τυχόν αδυναμίες και προτείνει διορθωτικά μέτρα για την ενίσχυση της εκάστοτε επιχειρηματικής πρότασης.

Εάν η πρόταση ικανοποιεί τα κριτήρια της OpenCircle τότε η εταιρεία επενδυτικών υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ) διαμορφώνει την επενδυτική προσφορά, δημοσιοποιεί το έργο και δίνει το έναυσμα για την έναρξη συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Σε πρώτο στάδιο, οι επενδυτές εκφράζουν την πρόθεσή τους να επενδύσουν μέσω της πλατφόρμας OpenCircle και εφόσον τελεσφορήσει η διαδικασία, η συναλλαγή πραγματοποιείται μέσω της εταιρείας επενδυτικών υπηρεσιών. Τέλος, η τυπική διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ή η αντίστοιχη της έκδοσης μετατρέψιμης ομολογίας πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Το μοντέλο
Το μοντέλο των συμμετοχικών επενδύσεων, που έλκει την καταγωγή του από τις ΗΠΑ, αριθμεί στην Ευρώπη 22 καταγεγραμμένες κοινότητες, εκ των οποίων ενεργές είναι οι εννέα. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρέθεσε η Parnasse, πέρυσι άντλησε περί τα € 85 εκατ., ενώ φέτος αναμένεται να υπερδιπλασιάσει την δραστηριότητά του, η δε πρόβλεψη για το 2017 είναι ότι θα έχει αντλήσει κεφάλαια € 600 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ