Νέα

Ε.Ε.: δημόσια διαβούλευση για την οδηγία σχετικά με τις βάσεις δεδομένων

datanew1

Μέχρι τις 30 Αυγούστου 2017 θα έχουν τη δυνατότητα πολίτες και επιχειρήσεις να καταθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τη δημιουργία και τη χρήση βάσεων δεδομένων.

Η Database Directive υιοθετήθηκε το 1996 με στόχο την ενθάρρυνση της ανάπτυξης βάσεων δεδομένων που θα προστατεύουν τους πολίτες και θα γίνεται ορθή χρήση των δεδομένων. Το ερώτημα είναι κατά πόσον η οδηγία αξιοποιείται, όπως, φυσικά και ποια είναι τα ζητήματα που προκύπτουν, αλλά και το αν απαιτούνται αλλαγές δεδομένων των εξελίξεων που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια.

Αφού η Επιτροπή ελέγξει και διαβάσει τα σχόλια που θα υποβληθούν, τότε θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ισχύουσα οδηγία παρέχει μέτρα προστασίας προς τους δημιουργούς των βάσεων δεδομένων, ενώ παρέχει και δικαιώματα στους χρήστες, τα δεδομένα των οποίων περιλαμβάνονται σε κάποια βάση. Όμως, το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία αναφορικά με το κατά πόσον η οδηγία καλύπτει τις τρέχουσες, όπως και τις μελλοντικές ανάγκες όσων δημιουργούν ή χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων, οι οποίες θεωρούνται βασικό στοιχείο της ψηφιακής οικονομίας, την οποία προσπαθεί να προωθήσει η ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ