Νέα

Παγκόσμιο προβάδισμα στη δορυφορική πλοήγηση, αναζητά η Ευρώπη

galileo_ohb4x3

Στην “καρδιά” της ψηφιακής επανάστασης επιχειρεί να βρεθεί η Ευρώπη, διεκδικώντας παγκόσμιο προβάδισμα στη δορυφορική πλοήγηση. Σε αυτήν τη λογική, το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo αρχίζει, πλέον, να προσφέρει αρχικές υπηρεσίες στις δημόσιες αρχές ανά την ΕΕ, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες. Η δήλωση αρχικών υπηρεσιών του Galileo σημαίνει ότι οι δορυφόροι του και οι υποδομές στο έδαφος είναι πλέον έτοιμες προς χρήση. Τα σήματα θα είναι πολύ μεγάλης ακρίβειας, αλλά δεν θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης, τα πρώτα σήματα του Galileo θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, όπως το GPS.

Το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Galileo θα αρχίσει σταδιακά να παρέχει υπηρεσίες προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεωνΤο Galileo θα αρχίσει να παρέχει σταδιακά, σε συνδυασμό με το GPS, δωρεάν υπηρεσίες όπως: στήριξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Σήμερα για τον εντοπισμό κάποιου που έχει χαθεί στη θάλασσα ή στο βουνό απαιτούνται πολλές ώρες. Χάρη στην υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (SAR), κάποιος που πραγματοποιεί κλήση έκτακτης ανάγκης από συμβατό με το Galileo ραδιοφάρο μπορεί πλέον να εντοπιστεί και να διασωθεί πιο γρήγορα, δεδομένου ότι ο χρόνος για τον εντοπισμό του θα μειωθεί σε μόλις 10 λεπτά.

Επίσης, προσφέρει ακριβέστερη πλοήγηση για τους πολίτες. Η ανοικτή υπηρεσία του Galileo θα είναι μια δωρεάν υπηρεσία ευρείας κατανάλωσης για εντοπισμό θέσης, πλοήγηση και χρονισμό. 

Δημόσιες Αρχές
Μέσω των υπηρεσιών του, το Galileo θα εξασφαλίσει ασφαλείς υπηρεσίες για τις δημόσιες Αρχές. Συγκεκριμένα, μέσω της υπό κρατικό έλεγχο Υπηρεσίας Δημόσιου Χαρακτήρα (PRS), θα υποστηρίξει τις δημόσιες Αρχές, όπως τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας, τους τελωνειακούς υπαλλήλους και την αστυνομία.

Θα παρέχει δε μια ιδιαίτερα ισχυρή και πλήρως κρυπτογραφημένη υπηρεσία για κρατικούς χρήστες σε καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης ή σε καταστάσεις κρίσεων, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάλειπτο της παροχής υπηρεσιών.

Επιπλέον, το σύστημα Galileo εξασφαλίζει καλύτερο συγχρονισμό για υποδομές ζωτικής σημασίας. Μέσω των ρολογιών υψηλής ακρίβειας, το σύστημα Galileo θα καταστήσει δυνατό τον αδιάλειπτο συγχρονισμό των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, των τηλεπικοινωνιών και των δικτύων διανομής ενέργειας, όπως των έξυπνων δικτύων, και θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. 

Το μέλλον
Κατά τα επόμενα έτη, θα εκτοξευθούν νέοι δορυφόροι, ώστε να διευρυνθεί ο σχηματισμός του προγράμματος Galileo, γεγονός που θα βελτιώσει σταδιακά τη διαθεσιμότητα του Galileo σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο σχηματισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020, όταν το Galileo θα επιτύχει πλήρη λειτουργική ικανότητα. 

Σύστημα πλοήγησης
Το Galileo είναι το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πλήρως διαλειτουργικό με το GPS, αλλά θα προσφέρει ακριβέστερο και πιο αξιόπιστο εντοπισμό θέσης για τους τελικούς χρήστες. Σήμερα, ο σχηματισμός του συστήματος Galileo αποτελείται από 18 δορυφόρους, ήδη, σε τροχιά. Ο πλήρης σχηματισμός προβλέπει συνολικά 30 δορυφόρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020.

Το πρώτο “έξυπνο” τηλέφωνο που είναι συμβατό με το Galileo, της ισπανικής εταιρείας BQ, είναι ήδη διαθέσιμο στην αγορά και αναμένεται να ακολουθήσουν άλλοι κατασκευαστές. Οι φορείς ανάπτυξης εφαρμογών θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους με βάση το πραγματικό σήμα.

Ο Οργανισμός του Ευρωπαϊκού GNSS (Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης) διαχειρίζεται τις αρχικές υπηρεσίες του Galileo. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται το συνολικό πρόγραμμα Galileo και ανέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος την ευθύνη για την εγκατάσταση του συστήματος και την τεχνική υποστήριξη για λειτουργικές εργασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ