Η ασφάλεια των εικονικών υποδομών απασχολεί 6 στα 10 στελέχη Πληροφορικής
Μείζον θέμα, για περισσότερα από έξι στα δέκα στελέχη της Πληροφορικής στην Ευρώπη, αποτελεί η ασφάλεια κατά την εγκατάσταση μιας εικονικής υποδομής (virtualization). Μάλιστα, σχεδόν ένας στους δυο συμφωνεί ότι τα εικονικά περιβάλλοντα αποκτούν αυξανόμενη σημασία ως βασικό μέρος της πληροφοριακής υποδομής των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου δεν είναι περίεργο ότι η ασφάλεια τους αποτελεί προτεραιότητα. “Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βασίζονται σε εικονική υποδομή για τις βασικές καθημερινές λειτουργίες τους, η προστασία της γίνεται πιο σημαντική”, διαπιστώνει έρευνα, που περιλαμβάνεται στην έκθεση “IT Security Risks for Virtualization 2014” της Kaspersky Lab.
Οι απόψεις για την ασφάλεια του virtualization αλλάζουν-Οι ανησυχίες παραμένουν Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι, διασφαλίζοντας το εικονικό τους περιβάλλον, θυσιάζουν τις επιδόσεις. Για την ακρίβεια, το 33% των στελεχών από την Ευρώπη συμφώνησε ότι η προσθήκη λύσεων ασφάλειας σε μια εικονική υποδομή, την καθιστά πιο αργή. Η μείωση των επιδόσεων αποτελεί μια ακόμα σημαντική ανησυχία για τις επιχειρήσεις, με το 46% να αναφέρει ότι οι επιδόσεις των virtualized servers είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση.
Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα σε επαγγελματίες της Πληροφορικής απ’ όλο τον κόσμο, οι επιχειρήσεις δίνουν, πλέον, μεγαλύτερη προσοχή σε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του virtualization. Ωστόσο, κάποιες παραδοσιακές αμφιβολίες, γύρω από την ανάγκη για εξειδικευμένο λογισμικό ασφάλειας για περιβάλλοντα virtualization, εξακολουθούν να υπάρχουν.
Λειτουργία εικονικών υποδομών
Οι επιδόσεις και η ασφάλεια θεωρούνται κορυφαίες απαιτήσεις για μια εικονική υποδομή, αλλά η ενίσχυση της ασφάλειας πραγματοποιείται συχνά εις βάρος των επιδόσεων. Ωστόσο, τα στοιχεία της έρευνας επισημαίνουν τους βασικούς λόγους για την επιβράδυνση των επιδόσεων των εικονικών δικτύων, καθώς το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι “τα εικονικά περιβάλλοντα μπορούν να προστατεύονται, επαρκώς, με συμβατικές λύσεις ασφάλειας για την προστασία των φυσικών συστημάτων”. Επιπλέον, το 18% πιστεύει ότι “οι υπάρχουσες anti-malware λύσεις παρέχουν καλύτερη προστασία και επιδόσεις σε σχέση με τις άλλες εξειδικευμένες λύσεις”.
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, σύμφωνα με την οποία, τα παραδοσιακά anti-malware προγράμματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την ασφάλεια φυσικών τερματικών, παρέχουν επαρκή προστασία για τα εικονικά δίκτυα. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ακόμα ότι τα στελέχη της Πληροφορικής, συχνά, δεν δικαιολογούν τη μειωμένη εικονική απόδοση που μπορεί να συνεπάγονται αυτές οι “φυσικές” λύσεις ασφάλειας. Μια ευρύτερη κατανόηση της μειωμένης απόδοσης, που προκαλείται από την παραδοσιακή “φυσική” ασφάλεια, όταν αυτή εφαρμόζεται σε εικονικές μηχανές, μπορεί να είναι το κλειδί για την ενίσχυση των επιπέδων ασφάλειας των εικονικών υποδομών παγκοσμίως.
