Νέα

Στο προσκήνιο η υπόθεση περί ανταγωνισμού στην αγορά μικροεπεξεργαστών

technology1new1

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προς επανεξέταση στέλνει, με απόφασή του, ο γενικός εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την υπόθεση παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά μικροεπεξεργαστών. Η υπόθεση είχε καταλήξει στην επιβολή προστίμου στην Intel για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μικροεπεξεργαστών.

Δεκτή κάνει ο Γενικός Εισαγγελέας της Ε.Ε. την αίτηση της Intel για αναίρεση του προστίμου, ύψους €1 διςΣύμφωνα με τις προτάσεις του γενικού εισαγγελέα, Nils Wahl, η αίτηση αναιρέσεως της Intel με αντικείμενο την επιβολή προστίμου €1,06 δις για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης πρέπει να γίνει δεκτή. Κατά τον Γενικό Εισαγγελέα, η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στο Γενικό Δικαστήριο προς επανεξέταση. 

Όσον αφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, τον Μάιο του 2009, με απόφαση της η Επιτροπή επέβαλε στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών Intel πρόστιμο €1,06 δις, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των κεντρικών μονάδων επεξεργασίας x86 (CPU), κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Επιπλέον, η Επιτροπή διέταξε την Intel να τερματίσει αμέσως την παράβαση, εφόσον αυτή συνεχίζεται.

Κατά την Επιτροπή, η Intel καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση που κατείχε στην παγκόσμια αγορά των CPU x86 από τον Οκτώβριο του 2002 έως τον Δεκέμβριο του 2007, θέτοντας σε εφαρμογή στρατηγική που αποσκοπούσε στον αποκλεισμό ενός ανταγωνιστή της.

Η Επιτροπή εκτίμησε ότι η Intel κατείχε δεσπόζουσα θέση, επειδή, αφενός, το μερίδιο αγοράς της ανερχόταν τουλάχιστον σε 70 % και αφετέρου, “η είσοδος νέων ανταγωνιστών και η ανάπτυξή τους στην αγορά ήταν υπέρμετρα δυσχερής, εξαιτίας των αναγκαίων μη ανακτήσιμων επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των απαιτούμενων εγκαταστάσεων παραγωγής”. Κατά την Επιτροπή, η καταχρηστική συμπεριφορά συνίστατο σε διάφορα μέτρα που είχε λάβει η Intel έναντι των πελατών της και έναντι μεγάλης ευρωπαϊκής επιχείρησης λιανικής πώλησης μικροηλεκτρονικών συσκευών. 

Προσφυγή
Η Intel άσκησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής, με αίτημα την ακύρωση της ή τουλάχιστον τη σημαντική μείωση του προστίμου. Το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε τον Ιούνιο του 2014 εξ ολοκλήρου την προσφυγή, με την εταιρεία να προσφεύγει εκ νέου εναντίον της απόφασης, κάνοντας λόγο για νομική πλάνη του Δικαστηρίου. 

Η απόφαση
Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας Nils Wahl, με τις προτάσεις στις οποίες κατέληξε, διαπιστώνει ότι η στρατηγική της Intel δεν συνιστά παραβίαση των κανόνων περί ανταγωνισμού και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε όντως σε νομική πλάνη. Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει την αναίρεση της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στο Γενικό Δικαστήριο, προκειμένου αυτό να εξετάσει όλες τις διαστάσεις της εκ νέου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ