Νέα

Η ψηφιακή ατζέντα της Επιτροπής Juncker για το 1ο εξάμηνο

primer-ministro-jean-claude-juncker

Ζητήματα, που σχετίζονται με την ψηφιακή οικονομία, περιλαμβάνονται στις πρώτες νομοθετικές προτάσεις, που θα προωθήσει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση η Επιτροπή. Η νέα Επιτροπή υπό τον Jean-Claude Juncker, η οποία ανέλαβε επίσημα καθήκοντα την Παρασκευή, έχει εξαγγείλει σειρά παρεμβάσεων με στόχο μια συνδεδεμένη ενιαία ψηφιακή αγορά.

Ανέλαβαν καθήκοντα ο Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και ο αντιπρόεδρος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά Οι συζητήσεις για την κατάργηση της περιαγωγής και την προστασία της ουδετερότητας του διαδικτύου, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο του νέου νομοθετικού “πακέτου” για τις τηλεπικοινωνίες, περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών. Επίσης, τους προσεχείς μήνες, οι νομοθέτες της Ε.Ε., όπως αναφέρει σε σχετικό του έγγραφο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα επιδιώξουν συμφωνία σχετικά με τους νέους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, ο ίδιος ο Πρόεδρος Juncker έχει διευκρινίσει ότι, κατά το 1ο εξάμηνο της θητείας του, σκοπεύει να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας των δεδομένων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδει η νέα Επιτροπή και στο θέμα της διάχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργίας νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων. “Η βελτίωση της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών και διαδικτυακών υπηρεσιών πρέπει να καταστεί οριζόντια πολιτική, που να καλύπτει όλους του κλάδους της οικονομίας και του δημόσιου τομέα”, είναι η πολιτική θέση της Επιτροπής, όπως εκφράζεται στο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο ίδιος ο Juncker. Άλλωστε, εκτίμηση του είναι ότι, μέσω της δημιουργίας μιας συνδεδεμένης ψηφιακής αγοράς, είναι δυνατόν να παραχθούν έως €250 δις πρόσθετης ανάπτυξης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της θητείας της Επιτροπής, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Επενδύσεις
Στο μεταξύ και το επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ των €300 δις, που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Juncker, με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, κεντρικό ρόλο έχουν παρεμβάσεις, που σχετίζονται με την ψηφιακή αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα οφείλει να εστιάσει, μεταξύ άλλων, στις υποδομές, ιδίως τα ευρυζωνικά δίκτυα και τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.

Τη συγκεκριμένη ατζέντα της νέας Επιτροπής θα συντονίσουν ο νέος Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γερμανός  Guenther Oettinger (πρώην Επίτροπος Ενέργειας) και ο αντιπρόεδρος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, 58χρονος, πρώην Εσθονός πρωθυπουργός, Andrus Ansip. Στο έργο των δύο θα συνδράμει και η νέα Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Margrethe Vestager.

Στον τομέα ευθύνης τους, πέραν των πρωτοβουλιών, που προαναφέρθηκαν, περιλαμβάνονται επίσης θέματα, που σχετίζονται με τη διαχείριση του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος, ο εκσυγχρονισμός των κανόνων για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και η απλοποίηση των πλαισίου για τις διαδικτυακές αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ