Νέα

Έργα €920 εκατ. για τεχνολογία - πληροφορική στο “Πακέτο Γιούνκερ”

technology1new11

Στην αναβάθμιση του ψηφιακού προφίλ της χώρας στοχεύει ένα σημαντικό τμήμα των επενδύσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η λίστα με τα 42 έργα, συνολικού ύψους €5,4 δις, που προωθεί προς ένταξη στο “Πακέτο Γιούνκερ” η Ελλάδα.

Για έρευνα - ανάπτυξη και καινοτομία, εγκρίθηκαν τέσσερα έργα προϋπολογισμού €594 εκατ.Στα έργα, που ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), προκειμένου να τύχουν χρηματοδότησης από το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ε.Ε., περιλαμβάνονται πέντε επενδύσεις, συνολικού ύψους €920 εκατ. στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Φορέας και των πέντε δράσεων είναι το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων.

Συγκεκριμένα, στη λίστα με τα έργα που προωθούνται προς χρηματοδότηση από το “Πακέτο Γιούνκερ”, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., εντάσσεται δράση για την εγκατάσταση ευρυζωνικής σύνδεσης υψηλών ταχυτήτων στα ελληνικά νησιά (€100 εκατ.). Επίσης, περιλαμβάνεται έργο για την επέκταση του ευρυζωνικού δικτύου προκειμένου να καλύψει νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας, που δεν θα καλύπτονται από το 2020 από ιδιωτικές επενδύσεις ή/και δημόσια έργα που χρηματοδοτούνται (€220 εκατ.).

Στην ίδια λίστα έχει ενταχθεί έργο για την ανάπτυξη δικτύου υπερταχύτατου ευρυζωνικού δικτύου νέας γενιάς (Fiber to the Building, Fiber to the Home), με στόχο το 50% των νοικοκυριών να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες 100 Mbps (€200 εκατ.). Τον τομέα των ΤΠΕ αφορά έτερη δράση, ύψους €250 εκατ., για την ανάπτυξη δικτύου “έξυπνων” μεταφορών, καθώς και έργο, προϋπολογισμού €150 εκατ. για τη δημιουργία υποδομών “έξυπνων” κτιρίων και smart cities.

Έρευνα - καινοτομία
Στο μεταξύ, για έρευνα - ανάπτυξη και καινοτομία εγκρίθηκαν τέσσερα έργα προϋπολογισμού €594 εκατ., τα οποία έχουν ως φορείς εκτέλεσης Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και συναρμόδια Υπουργεία.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται δράση για τη δημιουργία από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ του κόμβου καινοτομίας P4SEEN για την εξατομικευμένη ιατρική, προϋπολογισμού €20 εκατ. Επίσης, το σχέδιο του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλεξάντερ Φλέμινγκ” για την κατασκευή του πρώτου βιοτεχνολογικού πάρκου στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό €19 εκατ.

Τα 42 έργα
Μεταξύ των 42 έργων, που προωθεί η Ελλάδα, κατά προτεραιότητα προς ένταξη στο “Πακέτο Γιούνκερ”, περιλαμβάνονται δράσεις συνολικού προϋπολογισμού €1,972 δις για την ενέργεια, ενώ για υποδομές και μεταφορές προβλέπονται έργα συνολικού ύψους €1,445 δις. Τον τομέα του τουρισμού αφορούν τρία έργα συνολικού ύψους €112 εκατ., ενώ τον τομέα της ιδιωτικής βιομηχανίας επενδύσεις προϋπολογισμού €349 εκατ.

Θυμίζουμε ότι το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Ε.Ε. προβλέπει χρηματοδοτήσεις, μεταξύ άλλων, με τη μορφή εγγυήσεων και χαμηλότοκων δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο των εγγυήσεων που παρέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), κομβικό εργαλείο του “Πακέτο Γιούνκερ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ