Νέα

Virtual Reality και IoT στο επίκεντρο του Mobile World Congress 2016

mwcbarcelona

Η εικονική πραγματικότητα και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, καθώς και ο τρόπος που οι νέες τεχνολογίες αλληλεπιδρούν, μετασχηματίζοντας το επιχειρείν και την καθημερινότητα του πολίτη, βρίσκονται στο επίκεντρο του Mobile World Congress 2016. Το μεγαλύτερο event για την τεχνολογία, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη, άνοιξε επίσημα τις πύλες του χθες, αν και ήδη από την Κυριακή “πέφτουν βροχή” οι ανακοινώσεις κατασκευαστών και παρόχων για νέες συσκευές και υπηρεσίες, που έρχονται να μεταμορφώσουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Η "αφρόκρεμα" κατασκευαστών και παρόχων ενημέρωσε από τη Βαρκελώνη για τις επερχόμενες καινοτομίες σε συσκευές και υπηρεσίεςΤα φώτα της δημοσιότητας “κλέβουν” συσκευές, που εστιάζουν σε υπηρεσίες και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality - VR), επιβεβαιώνοντας ότι οι νέες τεχνολογίες είναι ικανές να αλλάξουν την καθημερινότητα όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Kαινοτομία 
Σε επίπεδο συσκευών, η Samsung παρουσίασε τις νεότερες προσθήκες στη σειρά των Galaxy, τα smartphones Galaxy S7 και Galaxy S7 edge. Οι δύο νέες συσκευές παρουσιάστηκαν από το βήμα του MWG 2016 σε ένα κοινό, που παρακολουθούσε τη συνέντευξη Τύπου φορώντας γιαλιά εικονικής πραγματικότητας. Την έκπληξη έκανε ο ιδρυτής του Facebook, M. Zuckerberg, που πήρε μέρος στην παρουσίαση, κλέβοντας την παράσταση με την εκτίμησή του ότι η εικονική πραγματικότητα αποτελεί την επόμενη μεγάλη πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού, αποκαλύπτοντας ότι το Facebook δουλεύει ήδη πάνω στη δημιουργία εφαρμογών social media προσαρμοσμένων στον τρισδιάστατο εικονικό κόσμο.

Όσον αφορά τις νέες προσθήκες στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Samsung, αυτές εστιάζουν στη “mobile εμπειρία”, υποσχόμενες “ασύγκριτη συνδεσιμότητα” με μία σειρά από Galaxy προϊόντα και υπηρεσίες. Στην Ελλάδα τα νέα Samsung Galaxy S7 και Galaxy S7 edge θα είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία από τις 22 Φεβρουαρίου έως και τις 10 Μαρτίου 2016.

Εκτός από τα δύο smartphone, η Samsung παρουσίασε τη συσκευή Gear 360, μία κάμερα 360 μοιρών: “Η Samsung συνεχίζει να επεκτείνει τα όρια της mobile εμπειρίας πέρα από το smartphone”, δήλωσε ο DJ Koh, Πρόεδρος του Mobile Communications Business της Samsung Electronics. Η Gear 360 είναι συμβατή με επιλεγμένα Samsung smartphones και θα είναι διαθέσιμη από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε επιλεγμένες χώρες.

Στο επίκεντρο το VR
Στην εικονική πραγματικότητα επενδύει και η Alcatel. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη νέα σειρά Idol 4, παρουσιάζοντας τα δύο πρώτα smartphone της σειράς, καθώς και ένα tablet με αποσπώμενο πληκτρολόγιο. Το πρώτο μοντέλο, το Idol 4S, συνεργάζεται με ένα αξεσουάρ, που θα είναι διαθέσιμο σε αρκετές χώρες, μία ειδική “κάσκα”, που θα προσαρμόζεται στο smartphone, δίνοντας στον χρήστη πρόσβαση σε εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. Η δεύτερη συσκευή smartphone, που παρουσίασε η εταιρεία, είναι το Idol 4, ενώ το Plus 10 είναι η πρόταση της Alcatel για τους υβριδικούς υπολογιστές  - η πρώτη συσκευή της εταιρείας με Windows 10.

Συσκευές - εργαλεία
Από την πλευρά της, η Huawei παρουσίασε από το βήμα του Mobile World Congress το το MateBook, το οποίο χαρακτήρισε ως το νέο εργαλείο “κινητής παραγωγικότητας”. Πρόκειται για ένα 2 σε 1 laptop, ένα premium προϊόν που ισορροπεί τη φορητότητα, την παραγωγικότητα και το design. Με το MateBook, η Huawei συνεχίζει τη στρατηγική της να συνεργάζεται με τους πλέον πρωτοπόρους ηγέτες της αγοράς, καθώς η συσκευή διαθέτει επεξεργαστή Intel Core™ M-series 6ης γενιάς, για να μπορεί να εξυπηρετεί τις πιο απαιτητικές εργασίες σε ένα λεπτό, με κομψό και ελαφρύ σχεδιασμό χωρίς ανάγκες ψύξης. Φτιαγμένο να λειτουργεί με Windows 10, το MateBook προσφέρει τα καλύτερα εργαλεία της Microsoft Corp., συμπεριλαμβανομένου του Microsoft Edge, και του Cortana digital personal assistant. Το MateBook διαθέτει ένα Wi-Fi mobile hotspot για να μπορούν οι χρήστες να μένουν συνδεδεμένοι όταν η παραδοσιακή σύνδεση Internet δεν είναι διαθέσιμη.

“Έξυπνα” προϊόντα
Η Sony Mobile, ανανεώνοντας το  XperiaTM brand, παρουσίασε την πρώτη σειρά smartphones “X”, μαζί μ’ ένα όραμα για το μέλλον της επικοινωνίας, με συσκευές που συνδέονται “έξυπνα” μεταξύ τους και μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο επικοινωνίας. Η σειρά Xperia X εκφράζει το νέο όραμα του brand, προσθέτοντας νέες πτυχές “έξυπνης” τεχνολογίας σε συνδυασμό με τα δημοφιλή χαρακτηριστικά του Xperia, όπως η κάμερα, η μπαταρία και ο σχεδιασμός. Όπως τόνισε η εταιρεία, “οραματίζεται αυτή τη νέα κατηγορία σαν μια ομάδα ‘έξυπνων’ συσκευών που αντιλαμβάνονται τη συμπεριφορά, και τις δραστηριότητες του χρήστη με αποτέλεσμα να παρέχουν χρήσιμες γι’ αυτόν πληροφορίες”. Για παράδειγμα, το Xperia Ear, που θα αρχίσει να διατίθεται από το Καλοκαίρι του 2016, είναι μια ασύρματη συσκευή νέας γενιάς που τοποθετείται στο αφτί, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, όπως το καθημερινό πρόγραμμα, ο καιρός ή τα τελευταία νέα. Το Xperia Eye είναι η σύλληψη του οράματος για μια κάμερα με ευρυγώνιο φακό - που μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί στα ρούχα ή να φορεθεί γύρω από το λαιμό του χρήστη.

Το πρώτο modular smartphone
Τα αποκαλυπτήρια του πρώτου modular smartphone στον κόσμο έκανε από το Mobile World Congress 2016 η LG Electronics. Η τελευταία πρόταση της LG στον τομέα των smartphone ακούει στο όνομα “G5” και ξεχωρίζει, πέραν των άλλων, για τον modular σχεδιασμό, ο οποίος εξασφαλίζει μια μοναδική εμπειρία χρήσης. Με τη βοήθεια των LG Friends, μια σειρά εξωτερικών συσκευών, το G5 μπορεί να μετατραπεί σε ψηφιακή κάμερα, hi-fi player και πολλά ακόμη.

Επίσης, η LG παρουσίασε την LG 360 VR, μία μάσκα εικονικής πραγματικότητας, που δουλεύει αποκλειστικά με το G5, με το οποίο συνδέεται μέσω ενός ειδικού καλωδίου. “Σε αντίθεση με άλλες συσκευές VR στις οποίες το smartphone θα πρέπει να τοποθετείται στο εσωτερικό τους, το LG 360 VR είναι πολύ ελαφρύ - ζυγίζει σχεδόν το ένα τρίτο από άλλες ανταγωνιστικές VR μάσκες. Η συσκευή υποστηρίζει εικόνες και βίντεο από λήψη 360 μοιρών που έχει γίνει μέσω του LG 360 CAM, καθώς και υλικό προδιαγραφών Google Cardboard” ανέφερε η εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ