Νέα

Επιταχύνεται ο ρυθμός αδειοδότησης κεραιών στην Ελλάδα

keraiakinitis

Επιτάχυνση των ρυθμών αδειοδότησης κεραιών την τελευταία τριετία διαπιστώνει η Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η ανεξάρτητη Αρχή κάνει λόγο για “σημαντική βελτίωση στην αδειοδότηση κατασκευών κεραιών από την ΕΕΤΤ μετά από τρία χρόνια εφαρμογής της μονοαπευθυντικής διαδικασίας αδειοδότησης (one-stop shop) μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ)”.

Ο ρυθμός αδειοδότησης κεραιών παρουσιάζει αύξηση κατά 60% από τα τέλη του 2012 έως σήμεραΣυγκεκριμένα, ο συνολικός ρυθμός αδειοδότησης κεραιών παρουσιάζει αύξηση κατά 60% από τα τέλη του 2012, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή το ΣΗΛΥΑ έως σήμερα και σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία.

Προς επίρρωσιν της βελτίωσης των διαδικασιών αδειοδότησης κεραιών, μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του ΣΗΛΥΑ, η ΕΕΤΤ επισημαίνει ότι η Ενημερωτική Πύλη Κατασκευών Κεραιών για το κοινό, “keraies.eett.gr”, που αναπτύχθηκε με στόχο τη διαφάνεια και αξιοποιώντας το ηλεκτρονικό μητρώο του ΣΗΛΥΑ, έχει δεχθεί περισσότερες από 63.000 επισκέψεις μέσα στους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας από το Σεπτέμβριο 2015.

Σύμφωνα με στοιχεία για την αδειοδότηση κεραιών από την ΕΕΤΤ, η Αρχή έχει χορηγήσει 3.560 άδειες κατασκευής κεραίας και πιστοποιητικά πληρότητας από 01/01/2013 έως τα τέλη Νοεμβρίου 2015 έναντι 2.230 για την περίοδο 2010 - 2012, δηλ. αύξηση κατά 60%.

Αναλυτικά, από το Δεκέμβριο 2012 και έως τα τέλη Νοεμβρίου 2015, η ΕΕΤΤ έχει χορηγήσει 3.560 άδειες κατασκευής κεραίας και πιστοποιητικά πληρότητας φακέλων. Επιπλέον, έχει απορρίψει 605 αιτήσεις για χορήγηση άδειας κατασκευής κεραίας, έχει ανακαλέσει 284 άδειες και έχει επιστρέψει στον πάροχο για διόρθωση 3.310 αιτήσεις για χορήγηση άδειας.

Κατασκευές κεραιών
Όσον αφορά τις κατασκευές κεραιών που ανήκουν σε καθεστώς νόμιμης λειτουργίας, από το σύνολο των 5.400 αιτήσεων που εκκρεμούσαν, λόγω των απαραίτητων εγκρίσεων από συναρμόδιες υπηρεσίες, έχουν διεκπεραιωθεί σήμερα από την ΕΕΤΤ 3.600 αιτήσεις δηλ. περίπου το 66% του συνόλου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω βελτίωση στη διαδικασία αδειοδότησης κατασκευών κεραιών αποτελεί η συμμετοχή στο ΣΗΛΥΑ όλων των συναρμόδιων φορέων του δημοσίου για την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4070/2012” αναφέρει η ΕΕΤΤ σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι το ΣΗΛΥΑ σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την ΕΕΤΤ και από το Δεκέμβριο του 2012, που ξεκίνησε η λειτουργία του, βελτιώνεται συνεχώς. Τον Απρίλιο 2014, προστέθηκαν νέες δυνατότητες για την κεντρική διαχείριση των τελών της αδειοδότησης κατασκευών κεραιών και ενισχύθηκε η λειτουργικότητά του με την αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων. Τον Μάρτιο 2015, το ΣΗΛΥΑ επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει δηλώσεις κεραιοσυστημάτων ραδιοφωνικών σταθμών, δηλώσεις πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και δηλώσεις τροποποίησης κεραιοσυστημάτων. Τον Ιούλιο 2015, προστέθηκαν στις λειτουργίες του η υποβολή και διαχείριση δηλώσεων για εγκαταστάσεις κατασκευών κεραιών χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης (ΕΚΚΧΟ) και αιτήσεων ανάκλησης, ενώ το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, βάσει του μητρώου αδειών κεραιοσυστημάτων του ΣΗΛΥΑ, υλοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ η ενημερωτική πύλη «keraies.eett.gr».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ