Νέα

Toshiba: Παρελθόν από το 2016 τα consumer laptops για την Ευρώπη

laptopfinger

Αλυσιδωτές συνέπειες στην ευρωπαϊκή και συνεπώς την ελληνική αγορά φέρνει η αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Toshiba στον τομέα του ΙΤ, με στροφή στα business 2 business (B2B) προϊόντα. Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένης όλης της Ευρώπης, σταματά τη διάθεση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για καταναλωτές έως τα τέλη Μαρτίου 2016. Η αποχώρηση από την ευρωπαϊκή αγορά και συγκεκριμένα από την προϊοντική κατηγορία των φορητών υπολογιστών εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ιαπωνικής εταιρείας για επικέντρωσή της στον τομέα των φορητών υπολογιστών για εταιρικούς πελάτες.

Στα business 2 business προϊόντα επικεντρώνεται η ιαπωνική εταιρεία, αποχωρώντας από τη διανομή φορητών υπολογιστών για καταναλωτές σε όλη την ΕυρώπηΗ απόφαση της Toshiba επηρεάζει την ελληνική αγορά, με την Ideal και τη θυγατρική της, ΙΝΤΕΑΛ Ηλεκτρονική, επίσημο διανομέα των υπολογιστών της Toshiba στην ελληνική αγορά, να ανακοινώνει χθες τη διακοπή της εμπορίας των συγκεκριμένων προϊόντων. Όπως γνωστοποίησε η Ideal, με σχετική ανακοίνωσή της προς το ΧΑ, η διακοπή αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας “θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ετήσιου κύκλου εργασιών του ομίλου αλλά όχι και σημαντική μείωση της κερδοφορίας του”.

Η ιαπωνική εταιρεία θα συνεχίσει να δηλώνει παρούσα στην ελληνική αγορά, μέσω της συνεργασίας της με την Ideal, για την προϊοντική κατηγορία των υπολογιστών, που απευθύνονται σε εταιρικούς πελάτες. Επιπλέον, θα παραμείνει ενεργή στη διανομή άλλων κατηγοριών ψηφιακών προϊόντων της Toshiba (για παράδειγμα σκληροί δίσκοι), η παραγωγή και η διάθεση των οποίων στην ευρωπαϊκή αγορά θα συνεχιστεί. Άλλωστε, αν και η παραγωγή θα σταματήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η διάθεση των αποθεμάτων θα συνεχιστεί μέχρι την εξάντλησή τους, που τοποθετείται στις αρχές καλοκαιριού.

Πάντως, η Toshiba ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους καταναλωτές που είτε έχουν αγοράσει είτε σκοπεύουν να αγοράσουν φορητό υπολογιστή της εταιρείας.

Ελληνική αγορά
Όπως γνωστοποίησε χθες η Ideal, η ίδια έχει μειώσει την εξάρτησή του από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, έχοντας αναπτύξει νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. “Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ο όμιλος μείωσε σημαντικά το απόθεμα του σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές Toshiba, η αξία του οποίου ανέρχεται σήμερα σε €400 χιλ. και το μεγαλύτερο μέρος του αναμένεται να διατεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως και οι νέες παραλαβές εμπορευμάτων, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς για τους επόμενους μήνες.Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου στη διανομή των ηλεκτρονικών υπολογιστών Toshiba έβαινε μειούμενη και στην τρέχουσα χρήση δεν συνεισέφερε σημαντικά στην κερδοφορία του” αναφέρει στην ανακοίνωση προς το ΧΑ η Ideal.

Πλάνο αναδιάρθρωσης
Χθες ο οίκος Moodys υποβάθμισε την αξιολόγηση της Toshipa στην κατηγορία “σκουπίδια” (junk), μετά από την ανακοίνωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει την περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Toshiba κατά δύο βαθμίδες, στο Ba2 από Baa3 προηγουμένως. Θυμίζουμε ότι για το 2015, η ιαπωνική εταιρεία αναμένει να εμφανίσει ζημιές, ύψους 4,5 δισ. δολαρίων, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου $ 1,3 δις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ