Νέα

Συμβιβασμός Apple και Ericsson για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας

appleericsson

Με έναν αμοιβαίο συμβιβασμό έδωσαν τέλος στη μεταξύ τους νομική διαμάχη, που είχε ως «μήλον της έριδος» ευρεσιτεχνίες σχετικές με την τεχνολογία δικτύωσης LTE, οι Apple και Ericsson. Χθες και επίσημα οι δύο κολοσσοί έδωσαν τέλος στις δικαστικές τους διαφορές, προχωρώντας στη σύναψη επταετούς συμφωνίας, η οποία έχει παγκόσμια διάσταση και της οποίας οι ακριβείς όροι καλύπτονται, προς το παρόν, από μυστικότητα.

Η Apple συμφώνησε να καταβάλει δικαιώματα για τη χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κινητής τεχνολογίας της EricssonΌπως μετέδιδαν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο εταιρείες, περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αδειοδότησης για χρήση ευρεσιτεχνιών αναφορικά με τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας και δικτύωσης. Η συμφωνία δεσμεύει την Apple να καταβάλει στην Ericsson ένα αρχικό ποσό για τη χρήση συγκεκριμένων τεχνολογιών της σουηδικής εταιρείας. Εν συνεχεία ο αμερικανικός κολοσσός, προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα χρήσης αυτών των τεχνολογιών στα προϊόντα του, θα πρέπει να πληρώνει δικαιώματα, στη βάση της επταετούς συμφωνίας.

Η συμφωνία των δύο τεχνολογικών γιγάντων και επίλυση των δικαστικών διαφορών φέρνει τις δύο επιχειρήσεις πιο κοντά και προλειαίνει το έδαφος για συνεργασία σε διάφορους τομείς, καθώς αμφότεροι οι πρώην αντίδικοι διακήρυξαν την πρόθεσή τους συνεργαστούν σε τομείς, όπως η ανάπτυξη των προτύπων για τα δίκτυα νέας γενιάς 5G, η βελτιστοποίηση των υπαρχουσών δικτυακών υποδομών προς όφελος των παρόχων και των καταναλωτών, καθώς και η βελτίωση των προτύπων μεταφοράς βίντεο δεδομένων. 

Η διαμάχη
Ericsson και Apple έχουν εμπλακεί σε έναν τιτάνιο νομικό πόλεμο, με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι χρησιμοποιεί δικές της ευρεσιτεχνίες χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες νόμιμες άδειες. Συγκεκριμένα, η Ericsson υποστήριξε σθεναρά, δια τις δικαστικής οδού, ότι η αμερικανική επιχείρηση χρησιμοποίησε στην κατασκευή του iPhone διπλώματα ευρεσιτεχνίας της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και δικτύων.

Στη βάση της συμφωνίας, οι μέχρι πρότινος αντίδικοι δεσμεύτηκαν στην απόσυρση όλων των μηνύσεων, που εκκρεμούσαν μεταξύ τους.

Θυμίζουμε ότι οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί είχαν καταλήξει σε αντίστοιχη συμφωνία το 2007,  η οποία έληξε τον Ιανουάριο του 2015, χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια νέα, γεγονός που τις οδήγησε σε διεθνείς νομικές συγκρούσεις.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με τη νέα συμφωνία που συνάψαμε με την Αpple, η οποία ανοίγει το δρόμο, ώστε και οι δύο εταιρείες να εστιάσουν στο να φέρουν νέες τεχνολογίες στην παγκόσμια αγορά, δημιουργώντας μάλιστα και ευκαιρίες για περαιτέρω επιχειρηματική συνεργασία στο μέλλον» ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της ομάδας που είναι επιφορτισμένη με τα θέματα πνευματικών δικαιωμάτων της Ericsson, Kasim Alfalahi.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ