Σημάδια περαιτέρω εκτόνωσης της διαμάχης Samsung - Apple για τις πατέντες σε smartphones και tablets
Προς περαιτέρω εκτόνωση δείχνει να οδεύει η διαμάχη μεταξύ των Samsung και Apple, με διακύβευμα τη χρήση κατοχυρωμένων λογισμικών σε smartphones και tablets. Μετά από τον ιστορικό συμβιβασμό των δύο τεχνολογικών κολοσσών για ...κατάπαυση των δικαστικών πυρών για την “πατρότητα” πατεντών, σε μια σειρά αγορών εκτός των ΗΠΑ, πλέον υπάρχουν ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της υποβάθμισης της κόντραςς και επί αμερικανικού εδάφους. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, δικαστήριο της Πολιτείας της Καλλιφόρνια των ΗΠΑ απέρριψε αίτημα της Apple Inc για την επιβολή μόνιμων μέτρων εναντίον της Samsung Electronics Co Ltd, κίνηση που ερμηνεύεται σε υποβάθμιση του θέματος, που επί χρόνια απασχολεί τους δύο ομίλους.
Θυμίζουμε ότι η αμερικανική εταιρεία είχε κατηγορήσει την νοτιοκορεατική για κλοπή λογισμικού, που έχει χρησιμοποιηθεί στο iphone (παραβίαση τριών σχετικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Κατόπιν αυτού και μετά από απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, η Samsung κλήθηκε να καταβάλει στην Apple το ποσό των $119,6 εκατ. Η Apple είχε, μάλιστα, ζητήσει να απαγορευτεί στη Samsung να διαθέτει στην αγορά τα επίμαχα προϊόντα, αίτημα που απέρριψε το Δικαστήριο της Καλιφόρνια.
Το θέρετρο των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο ομίλων για παράνομη χρήση τεχνολογίας, που κατέχουν έχει επικεντρωθεί, από τις αρχές τρέχοντος μηνός, στην αμερικανική αγορά. Και αυτό, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν για δικαστική ανακωχή τις αγορές της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νοτίου Κορέας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, βάζοντας φρένο στον ανοιχτό διμερή πόλεμο, με τις εκατέρωθεν αιτιάσεις για παραβίαση ζητημάτων ευρεσιτεχνίας.
Συμβιβασμός;
Πάντως, επί του παρόντος, Samsung και Apple κάθε άλλο παρά έχουν υποστείλει την εχθρική σημαία, αφού δεν υπάρχουν ακόμη κάποια σημάδια εξωδικαστικού συμβιβασμού στην πολύχρονη διαμάχη για παραβίαση ευρεσιτεχνιών εκατέρωθεν, η οποία έχει συνοδευτεί και από βαρύτατα πρόστιμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι δεν αποκλείεται οι δύο πλευρές να βάλουν εκ νέου νερό στο κρασί τους, καθώς η πολύχρονη μεταξύ τους κόντρα έχει, ήδη, κοστίσει ακριβά και αναμένεται να επιβαρύνει κι άλλο τις δύο πλευρές, που καθεμία έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά δικών της προκλήσεων.
Τα πρώτα σημάδια αυτής της εκτόνωσης είχαν δοθεί από τον περασμένο Μάιο, όταν, για πρώτη φορά, οι διοικήσεις των δύο κολοσσών κάθισαν σε ένα κοινό - αν και ατελέσφορο - τραπέζι διαπραγματεύσεων.
Νατάσα Φραγκούλη