Νέα

Διεθνή ερείσματα αποκτά η ελληνική αεροδιαστημική βιομηχανία - Σύμφωνίες με Γαλλία και Ιταλία

diastima_s

Τη διεθνή της παρουσία εξακολουθεί να εδραιώνει η ελληνική αεροδιαστημική βιομηχανία, κάνοντας το ελληνικό brand name ισχυρότερο στις αγορές του εξωτερικού. Τη στρατηγική αυτή επιβεβαιώνει η υπογραφή διμερών συμφωνιών συνεργασίας του si-Cluster (Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών) με σημαντικούς εταίρους της παγκόσμιας αγοράς, κατά τη διάρκεια του Toulouse Space Show 2014. “Απογειώνοντας” την ελληνική αεροδιαστημική, το si-Cluster προχώρησε σε συμφωνία με το πιο σημαντικό cluster αεροδιαστημικής της Ευρώπης, το Aerospace Valley της Γαλλίας, που εκπροσωπεί 1.600 επιχειρήσεις και προσφέρει 130.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες 8.500 σε ερευνητές. Η δεύτερη συμφωνία ήταν με το Apulia Space Cluster (DTA) της Ιταλίας, που εκπροσωπεί 60 επιχειρήσεις και προσφέρει 5.000 θέσεις εργασίας.

Οι διμερείς συμφωνίες προβλέπουν την από κοινού παρακολούθηση των εξελίξεων σε τεχνολογίες και εφαρμογές διεθνώς, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της αεροδιαστημικής. 

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, το si-Cluster και το Aerospace Valley ανακοίνωσαν την πρώτη κοινή δράση, που θα υλοποιηθεί με την ευγενική υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Πρόκειται για το πρόγραμμα “Cluster Ambassador”, σύμφωνα με το οποίο Έλληνας υποψήφιος, που θα επιλεγεί μέσα από ανοικτό διαγωνισμό, θα μεταβεί και θα παραμείνει στη Γαλλία για ένα εξάμηνο, με σκοπό να γίνει ο “πρέσβης” των μελών του si-Cluster στη Γαλλία και να ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις, που θα καταλήξουν σε νέα έργα έρευνας και ανάπτυξης, νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι όροι του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο.  

Οι συμφωνίες
Οι δύο κινήσεις ήρθαν να επισφραγίσουν τη στρατηγική διεθνοποίησης και εξωστρέφειας, που έχει αναπτύξει τον τελευταίο χρόνο το si-Cluster, με τα roadshows στην Κίνα, στο Ισραήλ, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία (εγκαταστάσεις της ESA).

Οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας συγχρηματοδοτούνται από τα έργα του Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών, που συγχρηματοδοτούνται από Εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013. Το έργο εντάσσεται στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013 και στο Π.Ε.Π. Αττική 2007-2013, στο πλαίσιο της Πιλοτικής Φάσης Λειτουργίας της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας “Δημιουργία Καινοτομικών Συστάδων Επιχειρήσεων - Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μια αγορά: ο Πλανήτης” του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων/Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.  

Τις συμφωνίες υπέγραψαν o κ. Marc Péré, Chief Operating Officer, Space Valley, ο κ. Giuseppe Acierno, President, Apulia Space Cluster και από το si-Cluster, οι κ.κ. Δρ. Jorge-A. Sanchez-P. και Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Steering Board, si-Cluster. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας είχε ο νέος si-Cluster Manager, κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης.  

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ