Νέα

“Ψηφιακό μέρισμα” €80 εκατ. στους δικαιούχους σε οκτώ περιφέρειες - Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση

technology123_293





Την ατζέντα των δράσεων “ψηφιακής αλληλεγγύης” που είχε εξαγγείλει, αρχίζει να υλοποιεί η κυβέρνηση, δημοσιεύοντας την πρόσκληση για λεγόμενο “ψηφιακό μέρισμα”, συνολικής δημόσιας δαπάνης €80 εκατ.  Το “ψηφιακό μέρισμα”, που θα δοθεί στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, μεταφράζεται σε δωρεάν σύνδεση στο Internet για 12 μήνες, αλλά και στην εκπαίδευση για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η δράση, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει άμεσα στις οκτώ περιφέρειες της χώρας (Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης).

Η ειδική υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση ανακοίνωσε την έκδοση της Πρόσκλησης 49, προϋπολογισμού €80 εκατ., με τίτλο “Ψηφιακές Υπηρεσίες Αλληλεγγύης στις οκτώ Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης”. Η δράση, την οποία θα “τρέξει” η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θα αφορά: την παροχή στους δικαιούχους συνδρομής ευρυζωνικής σύνδεσης, την παροχή ηλεκτρονικού υπολογιστή (τύπου tablet, notebook, laptop) και την εκπαίδευση στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). 

Πιο συγκεκριμένα η δράση θα υλοποιηθεί μέσω επιχορήγησης προς τους πολίτες, που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, με μέγιστο ποσό για κάθε μία από τις τρεις ανωτέρω κατηγορίες παρεμβάσεων. Μάλιστα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα υλοποιηθεί με τη χρήση ενός κουπονιού “Ψηφιακής Αλληλεγγύης”, το οποίο θα ανταλλάσσεται σε όποια από τις επιχειρήσεις συνεργασθούν με τη δράση.

Επίσης, στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται η δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισής της, η υλοποίηση διαδικτυακής πύλης για την ενημέρωση των ωφελούμενων, η εκπόνηση μελέτης βέλτιστων πρακτικών χρήσης και αξιοποίησης, υποστήριξη των τελικών δικαιούχων της δράσης, η αξιολόγηση και προβολή των αποτελεσμάτων. 

Παροχές
Μέσω της πρωτοβουλίας, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν τη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο για 12 μήνες, καθώς και βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο και εξοικείωσης με τους Η/Υ (PC ή Tablet). Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν, στο χώρο τους, στη βασική χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του διαδικτύου από πιστοποιημένους εκπαιδευτές σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Βασικοί στόχοι της Πρόσκλησης είναι η παροχή πρόσβασης των πολιτών - δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος - σε τεχνολογίες ΤΠΕ, η μείωση του ψηφιακού χάσματος μέσω της σταθερής πρόσβασης στο Διαδίκτυο και τη χρήση υπολογιστή, καθώς και η αύξηση της χρήση του διαδικτύου, αλλά και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών μέσω κατάρτισης.

Η υποβολή των προτάσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα 23 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Ιουλίου. 

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ