Νέα

Τουλάχιστον κατά 50% μειώνονται οι τιμές περιαγωγής data από την 1η Ιουλίου εντός Ε.Ε.

internetworld_s





Καλά νέα για τους Ευρωπαίους, που ταξιδεύουν εντός Ε.Ε. και κάνουν χρήση δεδομένων, επιφυλάσσει η Επιτροπή, καθώς από τον Ιούλιο μειώνονται - κατά τουλάχιστον 50% - οι ανώτατες τιμές περιαγωγής data σε σχέση με πέρσι το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μειώνει σε ποσοστό άνω του ήμισυ τις ανώτατες τιμές για την download δεδομένων: από 45 λεπτά ανά megabyte σε 20 λεπτά/MB. Οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα θα γίνουν επίσης φθηνότερα. Για παράδειγμα, για μια εξερχόμενη κλήση τα ανώτατα όρια τιμών το 2013 (προ ΦΠΑ) ήταν 24 λεπτά/min και πλέον κατέρχονται σε 19 λεπτά/min, που συνιστά μείωση κατά 21%. Για τις εισερχόμενες κλήσεις τα αντίστοιχα ανώτατα όρια τιμών ήταν 7 λεπτά/min, ενώ τώρα μειώνονται κατά 28,5% στα 5 λεπτά/min. 

Επιπλέον, από τον Ιούλιο, οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη θα προσφέρουν μια χωριστή σύμβαση περιαγωγής, πριν από το ταξίδι και ανά περίπτωση, θα παρέχουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέγει έναν τοπικό πάροχο στη χώρα που επισκέπτεται για υπηρεσίες δεδομένων, όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ανάγνωση ειδήσεων, download  φωτογραφιών και παρακολούθηση βίντεο στο διαδίκτυο. Έτσι, ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει προσφορές περιαγωγής και να επιλέγει τις πιο ελκυστικές τιμές, όταν ταξιδεύει. Επίσης, θα μπορεί να χρησιμοποιεί φθηνότερα χάρτες, βίντεο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα κοινωνικά δίκτυα. Για παράδειγμα, οι ποδοσφαιρόφιλοι, που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα πληρώσουν 25 φορές λιγότερο για την περιαγωγή δεδομένων σε σύγκριση με αυτά που πλήρωσαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. 

Κατάργηση τελών περιαγωγής
Αφότου η Ε.Ε. θέσπισε ανώτατα όρια για τις υπηρεσίες περιαγωγής δεδομένων, η κατανάλωση δεδομένων έχει αυξηθεί σημαντικά, ωστόσο, έπεται και συνέχεια, αφού η Ε.Ε. επεξεργάζεται νέους κανόνες για την παντελή κατάργηση των τελών περιαγωγής.

“Γιατί πρέπει να υπάρχουν τέλη περιαγωγής σε μια ενιαία αγορά; Μέχρι το τέλος του έτους, ελπίζω ότι θα καταργηθούν τα τέλη περιαγωγής, όπως έχει συμφωνηθεί. Το Κοινοβούλιο έκανε ό,τι του αναλογούσε. Εναπόκειται τώρα στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τη συμφωνία”, σχολίασε σχετικά η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα, κυρία Neelie Kroes. 

Θυμίζουμε ότι ο Κανονισμός της Επιτροπής, για μια συνδεδεμένη ήπειρο, θα σημάνει τη λήξη των τελών περιαγωγής και θα εξασφαλίσει ένα ελεύθερο και ουδέτερο διαδίκτυο και καλύτερη προστασία των χρηστών κινητών και ευρυζωνικών δικτύων.

Να σημειωθεί ότι τα τέλη περιαγωγής έφθασαν στα υψηλότερα τους επίπεδα μερικά χρόνια πριν, οπότε η Ε.Ε. ανέλαβε δράση το 2007, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες περιαγωγής να είναι κατά 80% - 90% φθηνότερες το 2014 σε σύγκριση με το 2007. 

Τόνωση της αγοράς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χάνουν μια αγορά περίπου 300 εκατομμυρίων χρηστών, λόγω των σημερινών στρατηγικών τιμολόγησης, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η ανάπτυξη εφαρμογών.

Τη στιγμή που οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας - και κυρίως των κινητών δεδομένων - αναπτύσσονται ραγδαία στο εσωτερικό των κρατών μελών, τα τέλη περιαγωγής έχουν επιπτώσεις, όπως: το 47% των ερωτηθέντων δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ κινητό διαδίκτυο σε άλλη χώρα της Ε.Ε., μόνο 1 στους 10 χρήστες θα έστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα με τον ίδιο τρόπο, όπως στη χώρα του, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των χρηστών απλώς απενεργοποιούν το κινητό τους όταν ταξιδεύουν στην Ε.Ε., ενώ εκατομμύρια προτιμούν να στέλνουν μηνύματα αντί να πραγματοποιούν κλήσεις. 

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ