Νέα

Προχωρά το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ - Υποψηφιότητα για το έργο θέτει το σύνολο – σχεδόν - των τηλεπικοινωνιακών παρόχων

peoplemobnew293

Ένα βήμα εγγύτερα στην υλοποίηση της έρχεται μία από τις πλέον φιλόδοξες δράσεις, που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Συγκεκριμένα, το έργο για τις "Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες Νησίδων 1-8”, προϋπολογισμού €329,8 εκατ. χωρίς ΦΠΑ (€405,6 εκατ. με ΦΠΑ), κινητοποίησε - όπως άλλωστε αναμενόταν - σχεδόν το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, με τις εταιρείες ΟΤΕ, Forthnet, Hellas online, Wind και Cyta, να θέτουν υποψηφιότητα για την ανάληψη του. 

Στο "προσκλητήριο" της “Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ” για το έργο, για τις ανάγκες του οποίου η χώρα έχει διαιρεθεί σε οκτώ περιοχές (νησίδες), ανταποκρίθηκαν και οι πέντε προαναφερθείσες επιχειρήσεις, με το σύνολο τους να διεκδικεί τη νησίδα ένα, που αφορά την Αττική και διαθέτει το μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τα οκτώ υπο-έργα (€130,661 εκατ.). Την ίδια στιγμή, ΟΤΕ και Cyta έδωσαν το παρόν διεκδικώντας και τις οκτώ νησίδες, με τη Forthnet να θέτει υποψηφιότητα για τέσσερις, την Hellas online επίσης για τέσσερις και τη Wind για τρεις. 

Η ολοκλήρωση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ θα αποδώσει στο ελληνικό Κράτος μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, με βελτιωμένη λειτουργία και με μειωμένο, κατά 50%, τηλεπικοινωνιακό κόστος λειτουργίας, από €270 εκατ. σε €148 εκατ. ετησίως.

Υποδομές τηλεπικοινωνιών υψηλής τεχνολογίας θα διασυνδέσουν περίπου 34.000 δημόσια κτίρια: υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, σχολεία και οργανισμούς του δημόσιου τομέα. Η εκσυγχρονισμένη υποδομή αναμένεται να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας τη διοικητική μεταρρύθμιση και ενισχύοντας τη διαφάνεια λειτουργίας των δημόσιων θεσμών.  

Ενδιαφέρον
Το έργο, εδώ και καιρό, έχει φέρει "επί ποδός πολέμου" τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις της χώρας. Ήδη το αμέσως προηγούμενο διάστημα, παρούσες στο διαγωνισμό της “Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ” για το έργο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, “Υπηρεσίες Ασύρµατης Νησίδας”, προϋπολογισμού €38,428 εκατ., δήλωσαν οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και η Cyta Ελλάδας. Συγκεκριμένα, οι Cosmote, Vodafone, Wind Ελλάς και η Cyta Ελλάς (ως εικονικός πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας) κατέθεσαν προσφορές στον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για το έργο. Η δράση “Υπηρεσίες Ασύρµατης Νησίδας” αφορά στην παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων σε στελέχη του Δημοσίου και συγκεκριμένα περίπου 55.000 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Ο προϋπολογισμός του έργου αφορά την παροχή υπηρεσιών για 36 μήνες, με τη διάρκεια της συμφωνίας πλαισίου να είναι στους 48 μήνες.

Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών mobility, τηλεφωνίας και δεδομένων, σε στελέχη του Δημοσίου, αναβαθμίζοντας την επιχειρησιακή τους ικανότητα και εξασφαλίζοντας ότι θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πληροφορίες δεδομένων εντός και εκτός του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. 

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ