Νέα

Στη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της προχώρησε η Apple: $3 δις για την απόκτηση της Beats

applebeats_s

Στη μεγαλύτερη εξαγορά, που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στην ιστορία της, προχώρησε η Apple, αποκτώντας την Beats, γνωστή διεθνώς για τα υψηλής ποιότητας ακουστικά που κατασκευάζει, αλλά και για τη μουσική υπηρεσία live streaming, έναντι $3 δις. Με την εξαγορά, η Apple δίνει ένα ξεκάθαρο στίγμα των προθέσεων της να εστιάσει στον τομέα της μουσικής, καθώς εκτός από τα ακουστικά, η Beats επεκτάθηκε πριν από λίγο καιρό και στην κατηγορία των on-line μουσικών υπηρεσιών, λανσάροντας το Beats Music, μια υπηρεσία αντίστοιχη του Spotify. Εν αναμονή των τελικών εγκρίσεων από ρυθμιστικούς φορείς, η Apple τοποθετεί το τελικό “κλείσιμο” της συναλλαγής το 4ο τρίμηνο του έτους.

Σαφέστατη πρόθεση της Apple είναι να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία της Beats στο hardware που σχετίζεται με τη μουσική, προκειμένου να αναπτύξει νέα προϊόντα και να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά των αξεσουάρ για smartphone και tablet. Είναι αυτονόητο δε ότι η Apple δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή του brand name των ακουστικών της Beats, αλλά αντίθετα, θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τις μέγιστες δυνατές συνέργειες.

Πέραν του hardware, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times - που πρώτοι αποκάλυψαν τις επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές - στα πλάνα της Apple είναι να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο Beats Music, το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρεται και για “έξυπνες” συσκευές άλλων λειτουργικών συστημάτων, πέραν των iPhone και iPad.  

Στον αντίποδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, στόχος της Apple είναι να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει η Beats Audio για να βελτιώσει τη δική της μουσική υπηρεσία, το iTunes Radio, προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Το σίγουρο είναι ότι η εξαγορά δίνει τη δυνατότητα στην Apple να πατά “σε δύο βάρκες”, ήτοι και στο κατέβασμα μουσικής και στο live streaming. Όπως τόνισε δε ο Tim Cook, σε σχετική συνέντευξη, η Apple, αν και θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει εκ νέου μια δική της μουσική υπηρεσία, θεωρήθηκε προτιμότερο να εξαγοράσει μια ήδη υπάρχουσα. 

Οι ιδρυτές
Η Beats αποτελεί δημιούργημα του διάσημου ράπερ και παραγωγού Dr. Dre και του προέδρου της Interscope Geffen A&M Records, Jimmy Iovine.  “Πάντα ήξερα στην καρδιά μου ότι η θέση της Beats είναι με την Apple”, δήλωσε ο εις εκ των ιδρυτών της Beats, κ. Jimmy Iovine. “Άλλωστε, όταν στήσαμε την εταιρεία, πηγή έμπνευσης για εμάς αποτέλεσε η απαράμιλλη ικανότητα της Apple να “παντρεύει” τον πολιτισμό με την τεχνολογία”, πρόσθεσε ο ίδιος.  

“Η μουσική είναι τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και κατέχει ειδική θέση στις καρδιές μας στην Apple. Για αυτό συνεχίσαμε να επενδύουμε στη μουσική και συνδέουμε αυτές τις ιδιαίτερες ομάδες, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τα πιο καινοτόμα μουσικά προϊόντα και υπηρεσίες στον κόσμο”, σχολίασε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook. 

Να σημειωθεί ότι τόσο ο Jimmy Iovine όσο και ο έτερος ιδρυτής της Beats, ο γνωστός μουσικός Dr. Dre, θα ενσωματωθούν στο δυναμικό της Apple, αν και επί του παρόντος δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα καθήκοντα που θα αναλάβουν.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικότερα το 2011, η Beats (σ. το 50,1% του μετοχικού της κεφαλαίου) πέρασε στην εταιρεία HTC, από την οποία επαναγόρασε το ποσοστό της δύο χρόνια αργότερα. 

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ