Νέα

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής και πάλι η Amazon - Αυτή τη φορά για τα e-books

amazonpeople

Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων Αρχών της Ε.Ε., αυτήν τη φορά όχι για φορολογικούς λόγους, αλλά με αιτιάσεις για μονοπωλιακές πρακτικές στον κλάδο των e-books, βρίσκεται και πάλι η Amazon. Η Επιτροπή γνωστοποίησε, χθες, ότι ξεκινά επίσημη έρευνα, προκειμένου να διακριβωθεί κατά πόσο ο αμερικανικός κολοσσός των ηλεκτρονικών πωλήσεων παρέβη το δίκαιο περί Ανταγωνισμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, αποκλείοντας, με παράτυπες τακτικές, την είσοδο άλλων παικτών στην αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου.

Ξεκινά επίσημη έρευνα, προκειμένου να διακριβωθεί κατά πόσο ο αμερικανικός κολοσσός πέτυχε, με παράτυπες μεθόδους, τον αποκλεισμό άλλων παικτών από την αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίουΌπως αναφέρει η Επιτροπή, θα διερευνηθεί κατά πόσο η Amazon επέβαλε στα συμβόλαια με τους εκδότες ρήτρες, οι οποίες περιόριζαν τις επιλογές των Ευρωπαίων καταναλωτών από εναλλακτικά προϊόντα στον τομέα των αγγλόφωνων και γερμανόφωνων e-books.

Η έρευνα εστιάζει ειδικά στην κατηγορία των αγγλόφωνων και γερμανόφωνων βιβλίων, καθώς Βρετανοί και Γερμανοί εκδότες ζήτησαν, σε εθνικό επίπεδο, τη διενέργεια έρευνας για τις δραστηριότητες της Amazon. Σύμφωνα, πάντως, με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η έναρξη της διαδικασίας επίσημης έρευνας, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει την αυτόματη απαγγελία κάποιας κατηγορίας προς την Amazon, ούτε μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμά της.

“Είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι οι συμφωνίες της Amazon με τους εκδότες δεν βλάπτουν τους καταναλωτές, μέσω της παρεμπόδισης άλλων προμηθευτών ηλεκτρονικών βιβλίων από την καινοτομία και τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό με την Amazon. Η έρευνα μας θα δείξει, αν δικαιολογούνται οι ανησυχίες αυτές”, εξήγησε σχετικά η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, κυρία Maghrethe Vestager.

To ηλεκτρονικό βιβλίο, ως μια νεόκοπη σχετικά αγορά στην Ευρώπη, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρμόδιες Αρχές. Τότε, το Δεκέμβριο του 2011, είχε διερευνηθεί κατηγορία, στη βάση της οποίας η Apple και πέντε διεθνείς εκδοτικοί οίκοι παραβίασαν τους όρους του ανταγωνισμού, λειτουργώντας ως καρτέλ ως προς τις λιανικές τιμές πωλήσεις των e-books.

Οι φορολογικές συμφωνίες
Η Amazon βρίσκεται, ήδη, στο μικροσκόπιο της Ε.Ε., εδώ και μήνες, καθώς έχει εμπλακεί σε έρευνα της Επιτροπής με φορολογικό, όμως, αντικείμενο. Σε σχετική προκαταρκτική έκθεση της, η Επιτροπή έχει καταλήξει ότι οι συμφωνίες μεταξύ της Amazon και των Αρχών του Λουξεμβούργου εξασφάλισαν στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό μεγάλα φορολογικά οφέλη επί μία τουλάχιστον δεκαετία.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά το κατά πόσο η συμφωνία του 2003 του Λουξεμβούργου με τη θυγατρική Amazon, Amazon EU Sarl, έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να καταβάλει στη μητρική επιχείρηση ποσό εκμετάλλευσης δικαιωμάτων, μειώνοντας, έτσι, σημαντικά τα φορολογήσιμα κέρδη.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι, μέσω της σχετικής συμφωνίας, οι Αρχές του Λουξεμβούργου παρείχαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην Amazon, το οποίο ασύμβατο με τους κανόνες της Κοινής Αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ