Νέα

Ενόψει κρίσιμων αποφάσεων για τη διαχείριση του ραδιοφάσματος η Ευρώπη

broadbandethernet

Ένα πρώτο βήμα για την πολύ-αναμενόμενη μεταρρύθμιση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς ετοιμάζεται να κάνει η Ευρώπη, λαμβάνοντας αποφάσεις για τη στρατηγική, που θα ακολουθήσει στη διαχείριση του ραδιοφάσματος στη ζώνη των 700MHz. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τα πρώτα πορίσματα από τη δημόσια διαβούλευση επί του “πρότασης Lamy”, που αφορά τη χρήση του ραδιοφάσματος στα 700MHz. Θυμίζουμε ότι Ομάδα Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον πρώην Επίτροπο και πρώην γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, κ. Pascal Lamy, είχε αναλάβει να εισηγηθεί τρόπους πιο αποτελεσματικής χρήσης του φάσματος UHF.

Υπέρ της απελευθέρωσης της ζώνης των 700MHz, προς χρήση για την ανάπτυξη ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών από τις εταιρείες κινητής, συνηγορούν τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσηςΤο σχετικό σχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε το αμέσως προηγούμενο διάστημα, εισηγείτο την απελευθέρωση της ζώνης των 700MHz προς χρήση από ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έως το 2020, με ευελιξία ±2 ετών.

Μετά από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, η Επιτροπή δεσμεύτηκε χθες να παρουσιάσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για τη χρήση του φάσματος, ανοίγοντας το δρόμο, ώστε να προχωρήσει το θέμα της αξιοποίησης του ραδιοφάσματος. Άλλωστε, μια από τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε η Ε.Ε., παρουσιάζοντας το Μάιο τη στρατηγική της για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά ήταν να παρουσιάσει μια “φιλόδοξη μεταρρύθμιση των τηλεπικοινωνιακών κανόνων της Ε.Ε.”, η οποία περιλαμβάνει “τον αποτελεσματικότερο συντονισμό του και τον καθορισμό κοινών κριτηρίων σε επίπεδο Ε.Ε. για την εκχώρηση ραδιοφάσματος σε εθνικό επίπεδο. Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλους τους παράγοντες της αγοράς, παραδοσιακών και νέων και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου”.

Η διαβούλευση
Στη διαβούλευση για την απελευθέρωση και μελλοντική χρήση του ραδιοφάσματος στη ζώνη των 700MHz πήραν μέρος 356 οργανισμοί και μεμονωμένοι πολίτες. Από τους 96 οργανισμούς, οι 61 (ποσοστό 63,54%) βλέπουν οφέλη στη συντονισμένη απελευθέρωση του φάσματος στη ζώνη των 700MHz για την ανάπτυξη ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών. Ένα πολύ μικρό ποσοστό, μόλις 4,16% δεν βλέπει καθόλου οφέλη στην απελευθέρωση του φάσματος, ενώ 31 Οργανισμοί (το 29% των ερωτηθέντων) δεν έχουν ξεκάθαρη άποψη για τις πιθανές θετικές προοπτικές από την απελευθέρωση.

Most stakeholders see merits in an EU coordinated approach to release the 700MHz band

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων τάσσεται υπέρ της τήρησης ενός χρονοδιαγράμματος για την πλήρη απελευθέρωση του φάσματος, θέτοντας ως όριο το 2020, με ευελιξία ±2 ετών. Επίσης, στηρίζει την πρόταση Lamy για επανεξέταση της στρατηγικής έως το 2025, οπότε θα υπάρχει μια τεκμηριωμένη βάση για τις μελλοντικές αποφάσεις, που αφορούν τη χορήγηση του φάσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ