Νέα

Οι ελληνικές τηλεπικοινωνίες ανεβάζουν ταχύτητα στο Διαδίκτυο

communications

Το στοίχημα των υπερ-υψηλών ταχυτήτων στο Διαδίκτυο επιχειρούν να κερδίσουν οι εγχώριες εταιρείες Τηλεπικοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό, οι πάροχοι, μέσα από επενδύσεις στα δίκτυα τους, παρέχουν, ήδη, υπηρεσίες 4G και 4G+, αξιοποιώντας, στην ουσία, το φάσμα που απέκτησαν, μέσα από τον πρόσφατο διαγωνισμό για την εκχώρηση του λεγόμενου ψηφιακού μερίσματος.

Σε ρυθμούς 4G και 4G+ κινείται αυτήν την περίοδο η εγχώρια αγορά των ΤηλεπικοινωνιώνΠρώτη άνοιξε το “χορό των ανακοινώσεων”, η Vodafone, γνωστοποιώντας την εμπορική διάθεση του 4G+ δικτύου της, το οποίο προσφέρει μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες mobile internet έως και 300Mbps σε download και 50Mbps σε upload και αποτελεί εξέλιξη του δικτύου 4G, που βασίζεται στην τεχνολογία LTE Advanced. Οι ταχύτητες 4G+ επιτυγχάνονται χάρη στην αξιοποίηση του νέου φάσματος, που η Vodafone απέκτησε στα 2600MHz σε συνδυασμό με το υφιστάμενο φάσμα στα 1800MHz.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, με το 4G+ οι συνδρομητές της Vodafone απολαμβάνουν έως και δύο φορές πιο γρήγορες ταχύτητες σε σχέση με το 4G και εφτά φορές πιο γρήγορες σε σχέση το 3G+.

Πλέον, οι συνδρομητές μπορούν να κατεβάζουν μια ταινία των 5GB σε λιγότερο από 4 λεπτά και περισσότερα από 150 τραγούδια των 8ΜΒ σε λιγότερο από 1 λεπτό, ενώ μπορούν να βλέπουν 4Κ video (Ultra HD video) και HD video στο YouTube (video streaming) χωρίς καθυστερήσεις και κολλήματα.

Cosmote: 4G+ σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Από την πλευρά της, η Cosmote ανακοίνωσε τη διάθεση του κινητού ευρυζωνικού δικτύου 4G+, τεχνολογίας LTE Advanced σε επιλεγμένες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την ταχεία επέκταση της υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ήδη, μέσα στο 2014 ολοκλήρωσε τις δοκιμές του εμπορικού δικτύου 4G+, κατά τις οποίες επιτεύχθηκαν ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων έως 300Mbps στη λήψη.

Η αναβάθμιση του δικτύου 4ης γενιάς της Cosmote σε 4G+, σύμφωνα με την εταιρεία, βελτιώνει την εμπειρία των πελατών, παρέχοντας ταχύτητες πλοήγησης στο Διαδίκτυο που φτάνουν έως τα 300Mbps, ακόμα καλύτερη χρήση προηγμένων multimedia εφαρμογών, όπως HD Streaming και HD Video - Conferencing, αλλά και αποστολή και λήψη μεγάλων αρχείων με απίστευτες ταχύτητες. Ενδεικτικά, μία ταινία των 4GB κατεβαίνει σε λιγότερο από 3 λεπτά, ενώ περισσότερα από 150 τραγούδια των 8ΜΒ μπορούν να κατέβουν σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Ήδη, σύμφωνα με την εταιρεία, χάρη στις εκτεταμένες επενδύσεις, το δίκτυο 4G της είναι το νούμερο ένα σε πληθυσμιακή κάλυψη, καθώς είναι διαθέσιμο σε περισσότερο από το 70% του πληθυσμού της χώρας.

Wind: 300 εκατ. ευρώ επενδύσεις
Χθες, η Wind ολοκλήρωσε τον κύκλο των σχετικών ανακοινώσεων, γνωστοποιώντας το επίσημο λανσάρισμα της υπηρεσίας 4G, το οποίο συνοδεύεται από προσφορά για δωρεάν παροχή της υπηρεσίας 4G για τους δύο πρώτους μήνες. Συνολικά, η εταιρεία θα “τρέξει” με ορίζοντα τριετίας επενδυτικό πλάνο, ύψους €300 εκατ., κεφάλαια, που θα κατευθυνθούν  - κυρίως - στο δίκτυο υποδομών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, σε νέα προϊόντα με άξονα το mobile Internet και βεβαίως, στην υπηρεσία 4G.

Σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, κ. Νάσος Ζαρκαλής, ανέφερε ότι η Wind συνήψε δάνειο €185 εκατ., μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα διατεθεί στην αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών δικτύου.

Έχοντας επενδύσει περισσότερα από €500 εκατ. τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σήμερα οι υπηρεσίες 4G της WIND είναι διαθέσιμες στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, καλύπτοντας το 75% του πληθυσμού τοπικά. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το δίκτυο 4G θα επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με στόχο στο τέλος του 2015, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G θα φτάνει το 60% πανελλαδικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ