Νέα

Με 7 κόμβους ψηφιακής καινοτομίας η Ελλάδα στα European Digital Innovation Hubs

idea_hub

Με επτά κόμβους ψηφιακής καινοτομίας θα εκπροσωπείται η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη των European Digital Innovation Hubs. Αυτό προκύπτει από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας - ΕΚΨΚ (EuropeanDigital Innovation Hubs - EDIHs) στην Ευρώπη.

 

Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημιουργία του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής ΚαινοτομίαςΗ Ελλάδα, ως κράτος - μέλος, θα συμμετέχει στο Δίκτυο με 4 Κόμβους, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027” (Digital Europe Programme - DEP) με ποσό που αγγίζει τα €9,3 εκατ. για 3 έτη. Τρεις ακόμη Κόμβοι μπορούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς πήραν τη σφραγίδα αριστείας (seal of excellence) της Ε.Ε.

 

Οι Ελληνικοί Κόμβοι του Δικτύου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς, όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Internet of Things, 5G, big data analysis, blockchain, σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής, όπως υγεία, αγροτική ανάπτυξη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

 

Οι ΕΚΨΚ είναι συμπράξεις οργανισμών με συμπληρωματικές εξειδικεύσεις, που έχουν ως σκοπό να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ΜμΕ και τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και τον δημόσιο τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Θα βοηθούν τις εταιρείες να ανταποκριθούν δυναμικά στις ψηφιακές προκλήσεις και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

  

Τest before invest

Παρέχοντας πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και πειραματισμό, καθώς και τη δυνατότητα “δοκιμών πριν από την επένδυση” (test before invest), οι ΕΚΨΚ θα βοηθούν τις εταιρείες να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές/παραγωγικές διαδικασίες, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες. Επιπλέον, θα παρέχουν υπηρεσίες καινοτομίας, όπως συμβουλές χρηματοδότησης, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, που απαιτούνται για έναν επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό.

 

Η εθνική χρηματοδότηση για τους Κόμβους έχει εξασφαλιστεί από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 μετά από συνεργασία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γεωργίου Ζερβού και του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλου.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027”, υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός δικτύου ΕΚΨΚ με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC), της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της Κυβερνοασφάλειας (cyber security), της ανάπτυξης προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills) και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της διαλειτουργικότητας.

 

Να σημειωθεί ότι την εθνική διαδικασία προεπιλογής των προτάσεων, που υποβλήθηκαν στην Ε.Ε. για την τελική επιλογή, συντόνισε η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, με την υποστήριξη των Γενικών Γραμματειών Έρευνας και Καινοτομίας, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Βιομηχανίας  και Εργασιακών Σχέσεων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ