Νέα

Οι Ευρωπαίοι πάροχοι βοηθούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες να παραμείνουν συνδεδεμένοι

Συντονισμένες προσπάθειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα σταθερό πλαίσιο για περιαγωγή και διεθνείς κλήσεις οικονομικά προσιτές ή δωρεάν μεταξύ της Ε.Ε. και της Ουκρανίας, αναλαμβάνουν 25 τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Ευρώπης. Οι 25 εταιρείες υπέγραψαν κοινή δήλωση, στη βάση της οποίας δεσμεύονται να βοηθήσουν τους Ουκρανούς, που έχουν εκτοπιστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, να παραμείνουν συνδεδεμένοι με την οικογένεια τους και τα φιλικά τους πρόσωπα στην πατρίδα τους.

 

Δέσμευση 25 παρόχων για περιαγωγή και διεθνείς κλήσεις οικονομικά προσιτές ή δωρεάν μεταξύ της Ε.Ε. και της ΟυκρανίαςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο διευκόλυναν αυτήν την κοινή δήλωση και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την υπογραφή της από τους φορείς, στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και άλλοι.

 

Μέχρι σήμερα την κοινή δήλωση έχουν υπογράψει τα πιο ηχηρά ονόματα της ευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, όπως αυτά των Vodafone Deutsche Telekom, Bouygues Telecom, Orange, TIM, Telefonica, Three, KPN, Telia Company, Telenor, Three Group, Plus, Play, Proximus, Neterra, Grupo MÁSMÓVIL, Iliad Group, LIBERTY Global, Enreach, BICS.

 

“Η πρωτοβουλία πολλών τηλεπικοινωνιακών φορέων να μην επιβάλουν ή να μειώσουν τα τέλη διεθνών κλήσεων από και προς την Ουκρανία και τα πρόσθετα τέλη περιαγωγής για τους εκτοπισμένους στην Ευρώπη, είναι πολύ ευπρόσδεκτη και θα πρέπει να τεθεί σε ευρύτερη και βιώσιμη βάση”, τονίζει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

 

Η κοινή δήλωση

Μεταξύ άλλων, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς δεσμεύονται να εφαρμόσουν εθελοντικά μέτρα και συγκεκριμένα να μειώσουν τα τέλη χονδρικής για την περιαγωγή και άλλα τέλη, που επιβάλλουν μεταξύ τους, ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών κλήσεων με την Ουκρανία. Έτσι, θα ελαχιστοποιηθεί το πρόσθετο κόστος τόσο για τους φορείς της Ε.Ε., όσο και για τους ουκρανικούς φορείς, με αποτέλεσμα να μπορεί κάθε φορέας να καλύψει το αντίστοιχο κόστος του.

 

Ταυτόχρονα, οι Ουκρανοί υπογράφοντες την εν λόγω δήλωση δεσμεύονται να μεταβιβάσουν τα οφέλη των εθελοντικών μέτρων, που εφαρμόζουν οι ενωσιακοί εταίροι τους, στους τελικούς χρήστες.

 

Την κοινή δήλωση, εκτός από τους φορείς εγκατεστημένους στην Ε.Ε., υπογράφει η Ένωση που εκπροσωπεί διάφορους φορείς εκμετάλλευσης εικονικών κινητών δικτύων (MVNO Europe), καθώς και οι τρεις φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών, που είναι εγκατεστημένοι στην Ουκρανία. Η δήλωση είναι ανοικτή σε όλους τους φορείς που επιθυμούν να την υπογράψουν ανά πάσα στιγμή, εφαρμόζεται για τρεις μήνες και θα επανεξεταστεί, ώστε να ληφθούν υπόψη η ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση, οι σχετικοί ανθρωπιστικοί στόχοι και κατά πόσον είναι καταλληλότερα άλλα μακροπρόθεσμα μέτρα των δημόσιων αρχών ή/και του κλάδου.

 

“Η δυνατότητα επικοινωνίας με αγαπημένα μας πρόσωπα και η πρόσβαση σε πληροφορίες είναι σανίδα σωτηρίας σε περιόδους κρίσης. Για τον λόγο αυτόν, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των τηλεπικοινωνιακών φορέων για τη διευκόλυνση της οικονομικά προσιτής κινητής συνδεσιμότητας για τους ανθρώπους, που έχουν εγκαταλείψει εμπόλεμες περιοχές”, σχολίασε η κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ