Νέα

“Στοπ” στην online πειρατεία αθλητικών γεγονότων θέλει να βάλει η Ευρώπη

group-of-friends-watching-college-football1200x628

Σοβαρές διαστάσεις παίρνει πανευρωπαϊκά το θέμα της online πειρατείας ζωντανών μεταδόσεων αθλητικών εκδηλώσεων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζεται να λάβει μέτρα για την καταπολέμησή της. Με δεδομένο ότι το 80% των εσόδων των κατόχων δικαιωμάτων προέρχεται από τα δικαιώματα αναμετάδοσης, η παράνομη ζωντανή αναμετάδοση αθλητικών γεγονότων αποτελεί μεγάλη πληγή για την οικονομία.

 

Το 80% των εσόδων των κατόχων δικαιωμάτων προέρχεται από τα δικαιώματα αναμετάδοσηςΈκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά την προσαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση επιβολή των υφιστάμενων δικαιωμάτων για ζωντανές αθλητικές διοργανώσεις. Με την έκθεση τους, οι Ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, ειδικά προσαρμοσμένα στις ζωντανές μεταδόσεις αθλητικών εκδηλώσεων.

 

Στόχος των μέτρων είναι να επιτρέπεται η άμεση αφαίρεση ή το κλείδωμα της πρόσβασης στο παράνομο περιεχόμενο χωρίς να απαιτείται το κλείδωμα ολόκληρης της πλατφόρμας, που περιέχει νόμιμα παρεχόμενες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η αφαίρεση παράνομου περιεχομένου θα πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως μετά την παραλαβή της προειδοποίησης και το αργότερο 30 λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα.

 

“Οι νέοι κανόνες πρέπει να στοχεύουν τις επαγγελματικές παράνομες μεταδόσεις και όχι τους χρήστες, που συχνά δεν συνειδητοποιούν καν ότι παρακολουθούν παράνομο περιεχόμενο. Δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται σε βιντεοσκοπήσεις εντός του σταδίου και στη ζωντανή αναμετάδοση στιγμιοτύπων από θεατές, καθώς δεν παραβιάζουν κανένα δικαίωμα”, αναφέρουν οι Ευρωβουλευτές.

  

Το πρόβλημα

“Στόχος είναι η "καταπολέμηση των χιλιάδων παράνομων ιστοτόπων, που λαμβάνουν το σήμα διάφορων αθλητικών εκδηλώσεων ανά την Ευρώπη με σκοπό την παράνομη αναμετάδοσή τους. Καθώς οι αθλητικοί σύλλογοι δεν μπορούν προς το παρόν να πουλήσουν εισιτήρια, "πρέπει να προστατεύσουμε το μόνο έσοδο που τους έχει απομείνει, τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα”, τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, Αντριάν Βάσκεζ Λάζαρα (Renew, Ισπανία).

 

Όπως σημειώνει η έκθεση, η οποία θα έρθει ενώπιον της Ολομέλειας του Μαΐου, οι ζωντανές μεταδόσεις εκπέμπονται συχνά παράνομα από επαγγελματικούς ιστοτόπους, των οποίων το επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται σε διαφημίσεις ή τέλη συνδρομής. Η παράνομη αυτή δραστηριότητα παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και θέτει σε κίνδυνο τους διαδικτυακούς χρήστες, εκθέτοντας τους σε κακόβουλα λογισμικά και στον κίνδυνο κλοπής των προσωπικών τους στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων των πιστωτικών τους καρτών.

 

Παρ’ ότι οι αθλητικές εκδηλώσεις αυτές καθ’ αυτές δεν θεωρούνται "έργα", που δικαιούνται προστασία βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η βιντεοσκόπησή τους προστατεύεται. Ορισμένες χώρες έχουν θεσπίσει ειδικούς κανόνες σχετικά με τις ζωντανές μεταδόσεις που όμως δεν έχουν εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει εγκρίνει το κλείδωμα της πρόσβασης σε παράνομο αθλητικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

 

Λήψη μέτρων

Η οικονομική αξία των ζωντανών αναμεταδόσεων αθλητικών εκδηλώσεων έγκειται ακριβώς στο "ζωντανό" της αναμετάδοσης - η διάρκεια των εκδηλώσεων είναι μικρή και το περιθώριο δράσης κατά της πειρατείας που υπάρχει είναι σύντομο.

 

Το πρόβλημα με τα σημερινά μέτρα επιβολής είναι ότι είναι σχετικά χρονοβόρα και η αφαίρεση περιεχομένου ή η απενεργοποίηση της πρόσβασης σε αυτό φτάνει στην πράξη πολύ αργά. Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής νομικών υποθέσεων, η καλύτερη λύση είναι ο άμεσος τερματισμός της παράβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ