Νέα

Το ημερολόγιο της κυβερνοασφάλειας για τα Χριστούγεννα

cyber-security-3374252_1280

Κινδύνους ασφαλείας, όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, εξακολουθούν να ενέχουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας, είτε πρόκειται για Social Μedia, για βιντεοκλήσεις ή διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών. Με το δεδομένο ότι φέτος πολλοί άνθρωποι θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τους αγαπημένους τους εικονικά, δηλαδή όχι με φυσική παρουσία, αλλά μέσω Διαδικτύου, η ασφάλεια της διαδικτυακής επικοινωνίας γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

 

Επτά συμβουλές για ασφαλείς… επαφές μέσω Διαδικτύου τις ημέρες των ΧριστουγέννωνΗ διεθνής εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET συνέταξε μια σειρά συμβουλών, για να παραμείνουμε σε επαφή μέσω του Διαδικτύου με ασφάλεια αυτά τα Χριστούγεννα. Είτε συμμετέχετε σε μια επαγγελματική συνάντηση, είτε μοιράζεστε χαρούμενες στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, συνδεθείτε στο Zoom ή σε πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης με ασφάλεια.

 

Από την αρχή της πανδημίας, οι πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης έχουν γνωρίσει έκρηξη της δημοτικότητας τους και ως εκ τούτου, έχουν γίνει στόχος από τους κυβερνοεγκληματίες. Για να παραμείνετε ασφαλείς στη διάρκεια των βιντεοκλήσεων, φροντίστε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας του Zoom.

 

Σημαντικό είναι, επίσης, οι χρήστες να δίνουν προσοχή στο τί ανεβάζουν στο Διαδίκτυο. “Σκεφτείτε δύο φορές, πριν μοιραστείτε τυχόν προσωπικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ή πριν μοιραστείτε οτιδήποτε για την ακρίβεια. Σκεφτείτε το κοινό, το περιεχόμενο, τον αντίκτυπο”, συστήνει η ESET.

 

Kλωνοποίηση λογαριασμών

Η κλωνοποίηση λογαριασμών κοινωνικών μέσων είναι μια κοινή τακτική, που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να εξαπατούν τους followers. Οι κυβερνοεγκληματίες  αντιγράφουν ολόκληρο το προφίλ του στόχου και επικοινωνούν με τη λίστα των φίλων του. Ο “σωσίας” θα ισχυριστεί ότι κυβερνοεγκληματίες έχουν παραβιάσει το λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τους οποίους και άδειασαν.

Μετά θα σας ζητήσει να τον βοηθήσετε με κάποιο χρηματικό ποσό. Επομένως, εάν δείτε ότι ένας φίλος σας στα social media έχει έναν εντελώς νέο λογαριασμό, που είναι αντίγραφο του κανονικού του, επικοινωνήστε μαζί του μέσω ενός άλλου καναλιού επικοινωνίας για να δείτε, εάν πρόκειται για επίθεση κλωνοποίησης.

 

Προσοχή στα downloads

Εάν σκοπεύετε να κατεβάσετε νέες εφαρμογές στη συσκευή σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τις κατεβάσετε από το επίσημο κατάστημα εφαρμογών της συσκευής σας. Μπορεί κάποια εναλλακτικά ή ανεπίσημα καταστήματα να προσφέρουν εφαρμογές με λιγότερα χρήματα ή μερικές φορές ακόμα και δωρεάν. Όμως κατεβάζοντας τις εφαρμογές από τέτοια καταστήματα ίσως ανοίγετε πιθανές οδούς επίθεσης, καθώς οι εφαρμογές δεν ελέγχονται, ούτε περνούν από αυστηρές διαδικασίες έγκρισης.

 

Ενώ οι εφαρμογές για διαδικτυακές γνωριμίες ήταν δημοφιλείς και πριν το COVID-19, η πανδημία τις έχει μετατρέψει σε μία από τις ελάχιστες διαθέσιμες επιλογές για να συναντήσετε ανθρώπους την εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δεν παύουν, όμως, να αποτελούν πηγή κινδύνων.

 

Εάν συναντήσετε κάποιον σε μια πλατφόρμα γνωριμιών, υπάρχουν πολλά πράγματα, που πρέπει να προσέξετε. Εάν η νέα σας γνωριμία προσπαθήσει να μετακινήσει τη συνομιλία σε μια άλλη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων ή εάν δηλώσει πολύ γρήγορα ότι τρέφει έντονα αισθήματα για εσάς ή εάν αρχίσει να ζητά χρήματα, θα πρέπει αμέσως να μπείτε σε υποψίες, πριν πληγώσει την καρδιά σας και αδειάσει τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

 

Θα πρέπει, επίσης, να είστε σε εγρήγορση, όταν δείτε να γίνεται χρήση ψεύτικων φωτογραφιών (τις οποίες μπορείτε να ελέγξετε μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνων).

 

Οnline gaming

Οι απάτες με online gaming είναι, επίσης, αρκετά διαδεδομένες. Αυτός ο αγαπημένος τρόπος ψυχαγωγίας είναι, ταυτόχρονα, ένας αγαπημένος στόχος και για πολλούς απατεώνες, που χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να εξαπατήσουν τους μανιώδεις παίκτες.

 

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αποκτήσετε ένα αντικείμενο εντός του παιχνιδιού, αλλά δεν έχετε την υπομονή για να το αποκτήσετε μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, ορισμένα παιχνίδια προσφέρουν τη δυνατότητα να το αγοράσετε. Αυτό βέβαια μπορεί να κοστίζει περισσότερο απ’ ό,τι θέλετε να πληρώσετε. Έτσι, οι απατεώνες προσπαθούν συχνά να ξεγελάσουν τους παίκτες προσφέροντας “καταπληκτικές προσφορές”, οι οποίες θα σας αφήσουν και χωρίς χρήματα και χωρίς το πολυπόθητο αντικείμενο. Επομένως, εάν θέλετε να κάνετε αγορές, προτιμήστε το επίσημο κατάστημα του παιχνιδιού.

 

Cyberbullying

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το διαδικτυακό εκφοβισμό με παιδιά, οι ενήλικες μπορούν, επίσης, να πέσουν θύματα του. Εάν είστε θύμα ή μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού, δεν πρέπει να παραμείνετε σιωπηλοί, αλλά πρέπει να μιλήσετε.

 

Ευτυχώς, οι διαδικτυακές πλατφόρμες γνωρίζουν ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα πρόβλημα και έχουν υιοθετήσει εργαλεία, που επιτρέπουν στους χρήστες να αναφέρουν οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία, που παρέχονται από τα social media και άλλες πλατφόρμες και να αναφέρετε τους παραβάτες, ώστε να τιμωρηθούν για τη συμπεριφορά τους, παρέχοντας παράλληλα υποστήριξη στα θύματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ